|

Jandarmii la Pungesti au fãcut abuz!

CERCETÃRI Parchetul Militar de pe lângã Curtea de Apel Bucuresti a emis o Ordonantã privind plângerea înregistratã împotriva Jandarmeriei Române pentru abuzurile comise asupra a 20 de pesoane din Pungesti, în decembrie 2013. Procurorii militari bucuresteni trimit înapoi dosarul privind aceste plângeri la Iasi, la Parchetul Militar, considerând cã fiind vorba de militari care au grade pânã la colonel inclusiv, este de competenta lor efectuarea cercetãrilor. Cauza privind infractiunea de abuz în serviciu a gr. mr Olaru Mircea, seful Jandarmeriei Române, s-a clasat, deoarece la data când s-au produs infractiunile reclamate acesta era … colonel. Procurorii militari ieseni vor trebui sã cerceteze pentru comiterea infractiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals si purtare abuzivã pe col. Olaru Mircea si toti conducãtorii operatiunilor împotriva pungestenilor din decembrie 2013, adicã conducerea jandarmeriei Vaslui, Bacãu, Ploiesti, conducerea ISU Vaslui si IJP Vaslui, precum si jandarmii care au agreat mai multe persoane. Evident cã deocamdatã vor fi efectuate cercetãri, plângerea Asociatiei “Dati-ne România Înapoi” si a “Miscãrii de Rezistentã Pungesti” fãcând obiectul dosarului 255/P/2013.

Asociatia “Dati-ne România Înapoi” si “Miscarea de Rezistentã Pungesti” au primit acum câteva zile rãspunsul de la Parchetul Militar de pe lângã Curtea de Apel Bucuresti, unde au înaintat o plângere penalã împotriva abuzurilor comise de jandarmi la evenimentele din decembrie 2013. Plângerea a ajuns anul trecut la Parchetul Militar Iasi, unde ar fi trebuit sã fie anchetati jandarmi din Bacãu si Vaslui, dar, pentru cã este reclamat si gr. Mircea Olaru, comandantul Jandarmeriei Române, care a dat ordin sã fie mãcelãriti pungestenii, Parchetul Militar Iasi a declinat anchetarea generalului Olaru spre Parchetul Militar Bucuresti. În Ordonanta trimisã de Parchetul Militar Bucuresti, procurorul militar precizeazã cã, deoarece la data când au fost emise actele (ordinele) cãtre jandarmii din Bacãu, Vaslui si Ploiesti (luna noiembrie 2013) de a merge la Pungesti, Mircea Olaru era doar colonel, el devenind general de brigadã cu data de 1 decembrie 2013, dosarul trebuie judecat la Iasi. “Se claseazã cauza privind infractiunea de abuz în serviciu a gr. mr. Mircea Olaru si se dispune disjungerea cauzei cu privire la infractiunile de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals si purtare abuzivã declinând competenta de solutionare în favoarea Parchetului Militar de pe lângã Tribunalul Militar Iasi, competentã în a efectua cercetãri fatã de gr. mr. Mircea Olaru, pentru infractiunile de abuz în serviciu, fals intelectual si uz de fals – fapte care ar fi fost sãvârsite de acesta când avea gradul de colonel. De asemenea, alãturi de Mircea Olaru sunt cercetati si col. Vasilicã Ovidiu (Jnadarmeria Ploiesti), col. Gheorghe Haitã (Bacãu), col, Gheorghe Stan, lt. col. Popescu, col. Paul Smântânã (Vaslui), col. Gheorghitã Pãvãloaia (Vaslui), col. Nicolae Olaru (ISU Vaslui), cms. sef Dan Pavãl (IPJ Vaslui) si cms. sef Miahi Carp (IPJ Vaslui) pentru infractiunile de abuz în serviciu, precum si jandarmii în privinta cãrora se sustine cã la data de 02 decembrie 2013 au agresat mai multe persoane care protestau în localitatea Pungesti pentru infractiunile de purtare abuzivã.” se mentioneazã în concluzia finalã a Ordonantei emisã de procurorii militari bucuresteni. Urmeazã ca dosarul, care are 32 de pagini si care contine si declaratiile date de semnatarii plângerii, sã ajungã la Iasi pentru cercetãri. Treabã perfect româneascã: se paseazã pisica de la Bucuresti la Iasi, cercetãrile se tergiverseazã … iar vinovatii vor fi cel mai probabil … exonerati de vinã, pentru cã au executat doar ordine venite de sus, de la Guvern, acolo unde nimeni nu dã socotealã.

Pungestenii încã mai sperã cã li se va face dreptate!

Vã reamintim cã plângerea respectivã “este îndreptatã si asupra sefului Jandarmeriei Române la data mentionatã – general maior Mircea Olaru -, pentru ordinul dat subordonatilor sãi de a folosi forta împotriva cetãtenilor pasnici, si care nu fãceau altceva decât sã-si apere tara, conform articolului nr.55 din Constitutia României care prevede cã cetãtenii au dreptul si obligatia sã apere România si mediul, conform articolului 35(1) unde statul recunoaste dreptul oricãrei persoane la un mediu înconjurãtor sãnãtos si echilibrat ecologic”, a precizat Constantin Pâslaru, reprezentantul Miscãrii de Rezistentã Pungesti. Sãtenii din Pungesti, care formeazã de fapt Asociatia “Miscarea de Rezistentã din Pungesti” s-au constituit parte civilã în dosar si solicitã Jandarmeriei Române daune morale de un milion de euro “sumã ce va fi folositã în totalitate în Programare de Implementare a Agriculturii Ecologice si Bioregiunilor, cât si în Programe de Preventie a violentei în familie!”, se mai mentioneazã în solicitare. Asociatia “Miscarea de Rezistentã Pungesti”, formatã în totalitate din sãtenii din Pungesti si militantii prezenti la evenimente, nu avea forme legale la momentul depunerii plângerii, respectiv data de 30 ianuarie 2014, de aceea apare ca petentã Asociatia “Dati-mi România înapoi!” din Galati, reprezentatã de Zîna Domintean. Pentru cã, între timp, Rezistenta Pungesti a cãpãtat formã juridicã, presedintele miscãrii, Constantin Pâslaru, a cerut Parchetului Militar Bucuresti ca asociatia sã intervinã în dosar ca parte vãtãmatã. Semnatarii plângerii sunt Constantin Pâslaru, alãturi de 20 de pungesteni. “Având în vedere faptul cã institutiile statului sunt conduse de personaje politice cu o coloanã vertebralã cocosatã de interese financiare, nu suntem ferm convinsi cã generalul Mircea Olaru va fi tras la rãspundere pentru abuzurile împotriva sãtenilor din toamna si iarna anului trecut, dar suntem ferm convinsi cã justitia românã îsi va face datoria si cineva va plãti totusi pentru suferintele acelor oameni care n-au fãcut altceva decât sã-si apere pãmântul! În cazul în care se vor plãti despãgubiri, banii vor fi folositi în totalitate pentru sprijinul comunitãtii din Pungesti, atât în programe de dezvoltarte în ceea ce priveste implementarea agriculturii ecologice si bioregiuni, cât si în consilierea copiilor care au rãmas marcati din punct de vedere psihologic si psihiatric în urma evenimentelor!” a declarat Zîna Domintean, director executiv al Asociatiei “Dati-mi România înapoi!”.