spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Joc si voie bunã la prima editie a Zilei Comunei Muntenii de Sus (foto)

- Advertisement -

Marea sãrbãtoare a adunat peste 1.000 de localnici

MANIFESTÃRI…Pentru prima datã în istoria recentã a comunei, locuitorii din Muntenii de Sus s-au adunat în centrul satului, pe stadionul localitãtii, acolo unde primãria a pregãtit un impresionant spectacol artistic, cu nume de prim rang din muzica popularã româneascã, precum Irina Loghin sau Margareta Clipa, dar si formatii locale care au reînviat din propria cenusã, cazul ansamblului local ”Rândurile”, o trupã formatã din tineri inimosi, care au o costumatie unicã în zestrea popularã a neamului românesc. Primarul comunei, Ion Vartolomei, a fost ca argintul viu în mijlocul organizatorilor, toatã ziua de ieri, dar alãturi de el a fost si vicele Petrut Târnoveanu, consilierii locali, preotii satului. De mentionat este cã la festivitãtile de ieri a venit si unicul cetãtean de onoare al localitãtii, Lazãr Neacsu, cel care si-a pus amprenta asupra reînfiintãrii si dezvoltãrii comunei în ultimii 13 de la reînfiintare. Faptul cã pe stadionul comunal s-au adunat în jur de 1,000 de muntenari, tineri sau oameni cu experientã de viatã, care s-au întors din toate tãrile Europei, acolo unde muncesc an de an, a însemnat o întoarcere la origini, iar prezenta atâtor iubitori de folclor si muzicã bunã nu poate decât sã ne bucure si sã ne facã sã asteptãm spectacole la fel de bune în anii viitori.

Familiile Neacsu si Vartolomei au asistat la slujba religioasa

Comuna Muntenii de Sus nu a avut, de la reînfiintarea sa din aprilie 2004, nicio zi dedicatã fiilor localitãtii, asa cum au foarte multe localitãti din judet. Dezinteresul celor care au fost la putere sau lipsa de întelegere a mecanismelor care îi unesc pe muntenarii din lumea întreagã – pentru cã mai bine de 40% dintre cei care locuiesc aici lucreazã în Italia, Spania, Anglia, Franta sau Germania – au fãcut ca aceastã comunã, Muntenii de Sus, situatã la doar 2 km de oras, sã nu aibã o zi dedicatã doar lor, pentru cei care au trãit sau trãiesc si muncesc aici, pentru rudele lor legate de aceastã glie. Sunt oameni care provin din aceastã comunã, dupã cum ne-au spus toti cei cu care am vorbit ieri, care nu au uitat de rãdãcini, care au adus mereu un plus de valoare localitãtii, care trãiesc cu sufletul pentru cei care, odinioarã, le-au fost vecini, colegi sau rude. Mai toti cei cu care am vorbit ieri ne-au povestit despre omul Lazãr Neacsu, cel care a construit o bisericã mândrã si semeatã pe un deal de sat, cel care a ajutat toate bisericile, scolile sau oamenii nevoiasi. Alti localnici au luptat pentru reînfiintarea comunei, în 2004, asa cum recunoaste Manole Nechita, consilierul care a primit si o recunoastere din partea comunitãtii, o diplomã specialã. Începând cu ora 9.00 si pânã seara, dupã ora 21.00, la Muntenii de Sus s-a petrecut foarte frumos, fãrã evenimente si cu emotia revederii între localnici si rudele plecate de multi ani în Europa. Este prima editie, iar primarul Vartolomei promite cã, anul viitor, comuna Muntenii de Sus va avea cea mai frumoasã sãrbãtoare din judet.

Ion Vartolomei, primarul de la Muntenii de Sus, ne-a spus, ieri dimineatã, înainte de începerea festivitãtilor, cã a avut mult de lucru pentru a pune primãria la punct, în anul care a trecut de la câstigarea mandatului. A trebuit sã închidã unele proiecte lãsate nefinalizate de fostul primar, a cãutat studii si solutii pentru alte proiecte necesare comunitãtii, dar, mai presus de toate, a repus în functiune lucruri lãsate în paraginã, de care muntenarii aveau mare nevoie. “Nu avem nici acum finalizatã alimentarea cu apã, desi lucrãrile au început încã din 2010. Cel mai aproape de finalizare este Satu Nou, localitate în care cred cã vom pune la punct reteaua, în acest an. Ne-a rãmas, tot din mandatul trecut, finalizarea unui drum comunal spre satul Portari, o investitie începutã pe PNDL I încã din 2008 si nefinalizatã nici acum. Mã bucur, alãturi de credinciosi, cã am reusit sã asfaltãm drumurile cãtre cele douã biserici, era nevoie de drumuri moderne”, ne-a spus primarul Vartolomei. Satu Vechi, în limbajul muntenarilor, este satul resedintã, Muntenii de Sus, în timp ce Satu Nou este o localitate de sine-stãtãtoare. Douã sate care însumeazã în jur de 4.300 de locuitori, sate în care la fiecare familie gãsesti cel putin un membru plecat în Europa. Primarul comunei ne-a mãrturisit un gând ascuns de-al sãu: si-ar dori ca Flacãra Muntenii de Sus sã acceadã în liga a III-a, mai ales cã a fãcut o bazã sportivã cum rar gãsesti în liga a IV-a.

Cum se va schimba la fatã Munteniul de Sus, în urmãtorii ani

Profitând de pregãtirile de dimineatã, am încercat sã aflãm de la primarul Vartolomei ce finantãri a primit de la Guvern, de când este în fruntea localitãtii, si cam ce ar dori sã facã. Pe PNDL II, celebrul de acum program national de investitii în lumea satului, Muntenii de Sus a prins proiecte de 105 miliarde de lei vechi, bani care ar putea modifica din temelii localitatea. Ce vor face cu acesti bani? Un dispensar, cu farmacie si cabinet stomatologic, pentru cei 4.000 de locuitori din sat, 5,3 km de asfalt în cele douã sate, o scoalã complet modernizatã, cu toalete europene si mobilier scolar de ultimã generatie, plus un pod peste un drum comunal important. Marea durere a primarului este cãminul cultural din Satu Vechi, asa cum se exprimã localnicii, în timp ce un spatiu din interiorul fostului CAP va deveni loc de joacã pentru copii. Dar, sunt si unele nemultumiri care vin din trecut. Din 2004, de când comuna Muntenii de Sus s-a reînfiintat, localitatea nu a avut un inventar clar al bunurilor din domeniul public. Abia acum, odatã cu schimbarea primarului, s-a produs “minunea”, adicã existã o hotãrâre de CL prin care sã se aprobe toate bunurile care tin de Muntenii de Sus. Însã, abia astãzi, pe 21 august, consilierii locali vor aproba acest proiect. “Au mai fost unele lucruri pe care le-am pus la punct dupã preluarea mandatului. Am reparat microbuzul scolii, care stãtea nefolosit încã din mandatul vechiului primar, plus cã am dotat primãria cu un buldoexacavator si o remorcã, cu care ne rezolvãm problemele locale. Nu am uitat de traditiile comunei. M-am ocupat de revitalizarea unei formatii care a fãcut istorie în Moldova si în România, ansamblul ‘Rândurile’, ajutat de conducerea Centrului Judetean de Promovare a Culturii Traditionale”, explicã primarul.

Dumitru Buzatu a ajuns si el în mijlocul celor de la Muntenii de Sus

O zi a acestei comune, situatã la o aruncãturã de bãt de Vaslui, a fost prilej de distractie pentru cei care locuiesc în oras, dar si în comunele din jur. Au sfârâit grãtarele, berea a curs în valuri, în timp ce cuvântul de ordine al zilei a fost muzica bunã, de petrecere. Nici nu s-ar fi putut altfel, câtã vreme au cântat Irina Loghin, Margareta Clipa, Nadia Duluman, au dansat formatia localã ”Rândurile”, dar si moldovenii din ansamblul ”Plãiesii”, plus multi copii din sat, talentati solisti de muzicã popularã. “Mã bucur sã vã vãd pe toti aici, la întâlnirea dintre generatii, este doar un început pentru zile din ce în ce mai frumoase, anii viitori”, a spus primarul Vartolomei. “Au trecut 12 ani de la reînfiintarea comunei si pot sã spun cã perspectivele pe care le aveti sunt dintre cele mai bune. Consiliul Judetean va sprijini comuna Muntenii de Sus, pentru a duce la îndeplinire proiectele de dezvoltare pe care actuala conducere a primãriei le are în plan”, a spus presedintele CJ Vaslui, care a ajuns în localitate în jurul orei 15.00, însotit de vicepresedintii Trifan si Mariciuc. Momentul emotionant al zilei a fost decernarea unor diplome speciale pentru cei care au luptat pentru reînfiintarea comunei Muntenii de Sus, în aprilie 2014. Au primit diplome fostul primar al comunei Tanacu, Neculai Ignat, o diplomã post-mortem, este adevãrat, un fost consilier local si viceprimar, Lazãr Maxim, dar si cel mai vechi consilier local din localitate, Manole Nechita. “Am participat alãturi de dl. Lazãr Neacsu la reînfiintarea comunei, domnia-sa a avut o contributie decisivã. Sunt multumit cã, la acest moment, am reusit sã refacem o comunã frumoasã, mândrã, care are reale posibilitãti de dezvoltare”, a spus Manole Nechita. Primul primar al reînfiintatei comune, Petrut Târnoveanu, a spus cã si-a vãzut visul cu ochii, acela ca aceastã comunã de oameni gospodari sã aibã propria zi de sãrbãtoare, însã a promis cã va realiza mult mai multe proiecte, de acum încolo.

Un muzeu sãtesc în care istoria muntenarilor prinde contur, de la an la an

Pe cei din ansamblurile ”Rândurile” i-am vãzut, ieri, evoluând în fata sãtenilor din Muntenii de Sus. Asta dupã ce, o bunã bucatã de timp, formatia din acest sat dispãruse complet din peisajul folcloric local, din cauza dezinteresului celor care au condus localitatea. Noul primar, ajutat de vicele Petrut Târnoveanu, a pus pe picioare aceastã formatie unicã în peisajul trupelor de gen. Am mers, tot ieri, la muzeul sãtesc din Muntenii de Sus, un muzeu amenajat într-un fost local de grãdinitã. Am vãzut costume populare vechi de peste 100 de ani, obiecte din gospodãriile tãrãnesti, lucruri diverse din istoria acestor locuri. “Nu ne-a fost usor sã strângem atât de multe lucruri din istoria acestor meleaguri. Cel mai vechi obiect este de pe la 1800 si ceva, dar nu ne-a fost usor sã mergem prin atâtea case, sã cãutãm lucruri vechi, sã nu uitãm legendele acestor locuri”, explicã viceprimarul Petrut Târnoveanu. Multi localnici sunt greu de convins pentru a dona obiectele vechi din gospodãrie pentru muzeul satului, însã înteleg de multe ori cã istoria locurilor trebuie pãstratã cu sfintenie. Dotarea actualã a muzeului contine si unele elemente surprizã. Printre altele, am descoperit un costum din ansamblurile ”Rândurile”, de acum 60-70 de ani, cu un bariz, un fel de esarfã galbenã care se poartã la gât, pulover gri de lânã, tricotat manual, fustã, itari, cãciulã de miel si un brâu cu obiecte de metal, taftur, cum nu se gãseste în nicio zonã a României. Istoria muntenarilor aratã cã, în urmã cu câteva sute de ani, câteva familii de Ardeal s-au stabilit pe aceste locuri, fapt care a dat denumirea de Munteni acestui sat.

Preotul Buruianã, un paroh iubit de tot satul, uneste alãturi de el credinciosii veniti din toatã Europa

Am mers, ieri, la biserica semeatã ctitoritã de familia Neacsu pe un deal situat deasupra Satului Nou. Am stat de vorbã, acolo, cu pãrintele paroh Buruianã, despre rolul Bisericii în aceastã comunitate si despre semnificatia zilei comunei. “Zona aceasta, a Muntenilor de Sus, nu a avut practic niciodatã o zi a localitãtii. Actualul primar, alãturi de viceprimar, de consilierii locali a hotãrât ca ziua de 20 august sã fie Ziua Comunei, în prima duminicã de dupã Postul Pastelui. S-a avut în vedere cã majoritatea muntenarilor se întorc acasã în luna august, deci vor fi prezenti la aceastã zi de sãrbãtoare. Multi dintre cei care au venit acasã îsi întemeiazã familii, unii îsi boteazã copiii, altii îsi comemoreazã rudele dispãrute. De acum înainte, vom avea si noi o zi a comunei. Mã bucur cã la aceastã zi de sãrbãtoare sunt crestini cu suflet mare, cum este familia dlui Lazãr Neacsu, cel care s-a implicat alãturi de sotie în ridicarea acestei biserici de o frumusete aparte, oameni care sunt trup si suflet alãturi de cei care le-au marcat copilãria si tineretea, nu au uitat de unde au plecat”, ne-a explicat pãrintele paroh. Multi dintre muntenari spun, atunci când preotul ajunge în casele lor, cã aici, în România, este sufletul si viata lor si cã ar dori sã se întoarcã în orice clipã, dacã lucrurile în tarã se vor schimba în bine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.