spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Judetul Vaslui, premiat pe tarã pentru proiectul „Sângele verde”

- Advertisement -

PREMIU… Elevii Scolii Gimnaziale „Ionel Miron” din Ivãnesti au fost antrenati pentru un regim de viatã sãnãtos, prin utilizarea unor alimente BIO, în comparatie cu abundenta alimentelor procesate industrial, ce contin multe substante chimice dãunãtoare organismului uman. Totul, în cadrul celei de-a III-a editii a simpozionului asupra Educatiei Bio.

În cadrul simpozionului, au fost evidentiate rezultatele experimentãrii de crestere a ierbii de grâu de cãtre un grup de 15 elevi, îndrumati de profesoara Anca Flavia Rosu, respectiv prof. Simona Mocanu. De asemenea, s-a prezentat si o lucrare referitoare la „Valoarea alimentarã si medicamentoasã a sucului si pulberii de iarbã de grâu” de cãtre prof. univ dr. Ionel Miron, membru titular al Academiei oamenilor de Stiintã din România.

Invitati speciali: profesori universitari

Concomitent, la nivelul prezentãrilor din cadrul activitãtilor Simpozionului, ca invitati speciali au fost si Academician Constantin Toma, membru titular al Academiei Române, Prof. univ. dr. Soitu Laurentiu – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, prin interventiile cãrora au fost argumentate tendintele actuale ale învãtãmântului în Uniunea Europeanã de cunoastere prin experimentare. Rezultatele practice obtinute în succesiunea acestor evenimente s-au încadrat si în cerintele Concursului National de Proiecte de Mediu organizat de MECS, aflat la a XVIII-a editie. Acesta a avut loc în perioada 19-24 iulie 2016, la tabãra scolarã Muncel Iasi, si au participat echipaje ale scolilor gimnaziale si ale liceelor din 27 judete. Propunerea scolii de a participa la acest concurs national, o adevãratã olimpiadã multidisciplinarã, inerdisciplinarã a fost acceptatã de ISJ Vaslui prin Inspector Romascu Geanina, Inspector Horoitã Jitcã Daniela, Inspector Mihnevici Landiana si cu acordul d-nei Inspector Scolar General -Gabriela Plãcintã.

„Clorofila <<SÂNGELE VERDE>>, aliment si medicament necesar în fiecare casã”

Proiectul Scolii Gimnaziale „Ionel Miron” din Ivãnesti, denumit „Clorofila <<SÂNGELE VERDE>>, aliment si medicament necesar în fiecare casã”, i-a avut ca autori pe elevele Olivia Andries, Denisa Elena Munteanu, clasa a VI-a, profesori coordonatori: Anca Flavia Rosu si Simona Mocanu. Evaluarea s-a fãcut de cãtre un juriu de specialisti în acest domeniu, având ca presedinte pe academician Constantin Toma. Criteriile de departajare au fost urmãtoarele: prezentarea standului ( aspectul), 15p; originalitatea, 20p; continutul stiintific, 25p; modul de sustinere al proiectului de cãtre autori, 15 p; valoarea solutiei gãsite, pertinenta ei, sustenabilitate, 20 p; parteneriate în proiect 5 p. În urma jurizãrii fiecãrui proiect, echipajul judetului Vaslui, respectiv elevele care au prezentat proiectul au obtinut cel mai înalt punctaj – 96p, clasându-se pe locul I, la categoria gimnaziu. În prezentarea lor, elevele au convins audienta asupra faptului cã sucul si pulberea din iarbã de grâu reprezintã un produs alimentar cu valoare nutritionalã maximã, având cea mai scurtã perioadã de obtinere, respectiv 14 zile, de la însãmântare pânã la recoltare. Cresterea ierbii de grâu se poate face atât de cãtre elevi si orice alt experimentator sau doritor. De asemenea, s-a demonstrat prin prezentarea probelor cu iarbã de grâu cã aceasta poate fi crescutã atât în conditii interne prin utilizarea unor tãvite, cât si în grãdina proprie prin semãnarea germenilor de grâu cu un regim de udare usor de aplicat. Ca perspectivã de aplicare a proiectului, prezentându-se si argumentarea din lucrãrile specialistilor consultate, s-a subliniat posibilitatea de extindere a acestui experiment atât într-un solariu care urmeazã a fi construit pe lotul scolar, cât si prin dezvoltarea unui centru de aplicare a unei cure de întretinere sau tratament cu acest „sânge verde”. Prin rezultatele acestui concurs s-a evidentiat în mod deosebit bucuria si mirarea elevilor pe parcursul fenomenului cresterii ierbii de grâu si acumulãrii într-o perioadã scurtã de timp, a energiei solare prin fotosintezã, care apoi sã fie utilizatã de organismul uman pentru întretinerea sãnãtãtii si ameliorarea unor boli.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.