|

Klaus Iohannis, la 100 de ani de la bătălia de la Oituz: Vă chem să edificăm o patrie puternică prin educaţie şi coeziune

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul marcării a 100 de ani de la bătălia de la Oituz și luptele de la Coșna și Cireșoaia.

“La 100 de ani de la bătălia de la Oituz, în numele Statului Român, a cărui existență a fost salvată de Armata Română în luptele de la Coșna și Cireșoaia dau cea mai înaltă cinstire eroilor ce-și dorm somnul de veci pe aceste meleaguri”, a transmis Iohannis prin mesajul care a fost prezentat de consilierul de stat Constantin Ionescu, la manifestările comemorative organizate la Tîrgu Ocna.

Potrivit șefului statului, manifestările organizate dovedesc că “România nu a uitat sacrificiul ostașilor săi căzuți în Războiul de întregire”.

“Adăugată celor de la Mărăști și Mărășești, comemorarea luptelor de la Coșna și Cireșoaia întregește cinstirea pe care o datorăm celor care, prin jertfa lor, au făcut posibilă Marea Unire. Inspirată de chemările Regelui Ferdinand și dăruirea Reginei Maria, modernizată cu sprijinul Misiunii militare franceze și condusă de generali și ofițeri ale căror nume stau înscrise în Panteonul națiunii, Armata Română s-a împotrivit cu succes unor forțe copleșitoare, demonstrând forța idealului național. Din tranșeele de la Mărăști, Mărășești și Oituz s-a ridicat o țară, probând prin glorioase fapte de arme capacitatea poporului român de a-și realiza marile sale aspirații”, a subliniat Iohannis.

El a adăugat că “eroii de la Oituz și Marea Unire nu pot fi onorați mai bine decât prin desăvârșirea proiectului ce a animat toate generațiile începând cu 1848: construirea unei Românii unite, o țară a instituțiilor moderne, a drepturilor și a legii egale pentru toți”.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/klaus-iohannis-la-100-de-ani-de-la-batalia-de-la-oituz-va-chem-sa-edificam-o-patrie-puternica-prin-educatie-si-coeziune_371005.html#ixzz4pRSEjknf