spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

La 76 de ani, mamaia încă mai face vin. Iată cum

- Advertisement -

Toamna se numără… butoaiele cu vin! Pe lângă bulion, zarzavat, murături, zacuscă și alte bunătăți, în cămara bunicii mele își găsesc loc, în fiecare an, damigenile și butoaiele cu vin. La 76 de ani, mamaia încă mai face vin, nu în cantități industriale, ci cât să ajungă familiei. La sfârșitul săptămânii trecute, am „tras‟ vinul din cadă, bine… mai mult am plimbat gălețile cu vin de la cadă la butoi, dar tot înseamnă că am ajutat cu ceva.

Cum se prepară vinul?

Până să vin la liceu în oraș, în fiecare an eram acasă în preajma culesului. Țin minte că, după ce erau aduși sacii cu struguri, în peisaj apăreau „musculițele bețive‟, gângănii pe care le mai însoțeau și albinele. „Dacă nu le faci nimic, nu te pișcă‟, așa mă liniștea mamaia. Cu câteva zile înainte să fie culeși strugurii, mamaia pregătea butoaiele. Cum? Turna apă fierbinte în ele atfel încât scândurile să se umfle, iar cercurile de fier să revină la forma inițială. După ce le spăla și în interior, întorcea butoaiele cu gura în jos și, la fel, turna apă. Cât timp butoaiele și cada stăteau cu „burțile la soare‟, venea rândul strugurilor care erau dați la zdrobitor, neapărat într-un recipient de lemn, care la țară se numește cadă sau curătoare. Pentru un vin de calitate, este de preferat ca stugurii să nu aibă bobițe stricate. După ce se dau la zdrobitor, strugurii se trec prin teasc sau presă. Acest teasc este un „mini-robot‟ care stoarce boabele de struguri din care iese mustul. Mustul rezultat din Ceasla sau Fetească nu trebuie lăsat prea mult în cadă, în schimb, cel de Tămâioasă albă sau Otonel se lasă una sau două zile pentru a prinde o aromă mai intensă. De asemenea, strugurele negru se mai lasă două/trei zile în cadă ca să iasă culoarea și aroma din ciorchine. Mustul se pune în butoaie de lemn. Mai întâi se toarnă câteva găleți cu must în butoi, apoi se introduce un fitil de pucioasă (sulf), se lasă puțin timp să ardă, după care se scoate din butoi și se toarnă din nou must. …https://monitoruldevrancea.ro/2019/10/01/la-76-de-ani-mamaia-inca-mai-face-vin-iata-cum/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.