spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

La Bârlad a apãrut Manualul de Astronomie generalã!

- Advertisement -

EVENIMENT EDITORIAL Asociatia Astronomicã „Sirius” (AAS) Bârlad a organizat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad si Primãria Bârlad, în cadrul Programului „Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic 2015” activitatea eveniment editorial: “Astronomie” – Manual de astronomie generalã. “Volumul <<ASTRONOMIE>> este un dar minunat pentru noi toti si meritã sã-si gãseascã loc în fiecare bibliotecã scolarã sau personalã!”, a precizat la acest eveniment prof. Ioan Adam, predintele AAS Bârlad. Au participat ca invitati, prof. Stefan Tiron – consilier Ministerul Educatiei din Republica Moldova, prof. Ion Nacu – Liceul Real “Mihai Marinciuc” Chisinãu si Iurie Miron – Director “Editura Lyceum”.

Evenimentul editorial s-a desfãsurat în biblioteca Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, recent reabilitatã prin finantarea aprobatã de Consiliul Local, în prezenta a numerosi elevi si cadre didactice de la diverse scoli bârlãdene, studenti, membri ai Asociatiei Astronomice „Sirius”, parteneri si cadre didactice din Vaslui si Roman. Ca urmare a mediatizãrii la nivel national prin intermediul portalului “Ziarul stiintelor” si site-ului Asociatiei Astronomice „Sirius”, au existat numeroase cereri pentru procurarea acestui volum de astronomie. În România, un prim manual de astronomie a fost editat în 1965 de Gheorghe Chis si a fost destinat elevilor din clasa a XII-a de la profilul Matematicã-Fizicã. Un numãr mare dintre ei avea posibilitatea sã sustinã o probã de bacalaureat la disciplina Astronomie. În Republica Moldova, în momentul de fatã, se remarcã dorinta unor cercetãtori si a Editurii „Lyceum” de a oferi elevilor, studentilor, cadrelor didactice din învãtãmântul preuniversitar si universitar, cercurilor si cluburilor de astronomie, precum si tuturor celor interesati de stiinta cerului, literaturã didacticã de astronomie si astrofizicã. Rezultatele obtinute în ultimele douã decenii în explorarea spatiului cosmic si proiectele stiintifice care se vor derula în perioada urmãtoare, trezesc un interes deosebit publicului larg.

În cadrul acestui demers remarcãm editarea volumului „Astronomie”, o lucrare sistematizatã si actualizatã de astronomie generalã. Autorii manualului, Stefan Tiron – Lector universitar superior, Grad didactic I în astronomie si Ion Nacu – profesor de astronomie, Grad didactic superior, vin astfel în întâmpinarea elevilor, studentilor, cadrelor didactice si astronomilor amatori dornici sã asimileze elemente generale de astronomie si sã se initieze în observarea si cercetarea fenomenelor astronomice. Din aceastã perspectivã, volumul „Astronomie” constituie un excelent “Manual de astronomie generalã”. Cartea „Astronomie” contine atât un sistem de elemente generale de astronomie si astrofizicã, cât si probleme si exercitii, structurate în 13 Capitole, si 15 Anexe. Pretul unui volum este de 40 lei.

Diplome de Excelentã oferite invitatilor de onoare

Cu ocazia activitãtii, care a încheiat participarea AAS la editia din acest an a Programului „Sãptãmâna Mondialã a Spatiului Cosmic”, au fost acordate Diplome de Excelentã pentru contributia la promovarea astronomiei si a educatiei prin astronomie celor trei invitati speciali, prof. Stefan Tiron, prof. Ion Nacu si Iurie Miron, precum si Diplome de Excelentã pentru sustinerea programelor pentru tineret si promovarea educatiei prin astronomie viceprimarului municipiului Bârlad, Dorin Apostu si doamnei inspector prof.dr.Irina Dumitrascu. “Multumim sprijinului acordat pentru organizarea evenimentului conducerii Liceului Teoretic <<Mihai Eminescu>>, Primãriei Bârlad, în particular domnului viceprimar Dorin Apostu si conducerii Muzeului <<Vasile Pârvan>>. Mentionãm cã oaspetii din Republica Moldova au vizitat Planetariul, Observatorul Astronomic, creatiile sculptorului Marcel Guguianu si expozitiile permanente ale Muzeului <<Vasile Pârvan>> Bârlad, fiind impresionati de patrimoniul acestei institutii culturale.În urma discutiilor s-a convenit realizarea unei colaborãri de lungã duratã care vizeazã participarea elevilor din cele douã tãri la diverse concursuri, organizarea unei scoli de Varã de astronomie, efectuarea unor vizite tematice la Chisinãu, respectiv Bârlad, aparitii editoriale etc.”, a precizat prof. Ioan Adam, presedinte AAS Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.