spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

La ceas aniversar: Casa Cuza din Bârlad locuitã de rromi, autoritãtile nepãsãtoare!

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE….Domnitorul Ioan Cuza s-a nãscut la Bârlad pe 20 martie, în urmã cu 198 de ani, de aceea este sãrbãtorit an, de an, din pãcate cu aceleasi manifestãri lipsite de culoare si substantã. În tot acest timp, casa în care se presupune cã s-a nãscut domnitotul este locuitã de rromi! Poate cã mãcar la împlinirea a 200 de ani de la nasterea marelui domnitor al Unirii, Casa Memorialã „A.I.Cuza” va avea destinatia de muzeu, iar familiile de rromi care locuiesc acolo, sã fie mutate. Pânã când se va întâmpla minunea, Casa Cuza din Bârlad devine doar loc de pelerinaj si de depunere de coroane la bustul domnitorului nãscut la Bârlad. Între timp, oficialitãtile bârlãdene în loc sã se strãduiascã sã îndrepte aceastã situatie, sunt preocupate sã organizeze aceleasi manifestãri „obosite” – simpozioane, expozitii de numismaticã si cartofilie, concursuri de culturã generalã, expozitii de carte, de graficã, de sculpturã, nelipsitul ceremonial religios si militar la statuia domnitorului din fata Primãriei Bârlad, urmat de un pelerinaj la Casa Cuza. Locul nasterii domnitorului A. I. Cuza este aprig disputat de bârlãdeni si huseni. În timp ce casa de la Husi, unde se sustine cã s-a nãscut Cuza Vodã aratã foarte bine si îngrijitã, Casa Cuza din Bârlad aproape cã a fost declasatã de autoritãti. Sã sperãm cã nu ne vom aminti de marele domnitor doar prin aceleasi manifestãri culturale expirate de ani de zile, cu aceleasi triste figuri … istorice si politice.

Husenii si bârlãdenii se luptã pentru statutul de concitadini ai lui Cuza. Cu fiecare an, dovezile se diversificã, se tipãresc cãrti si se pun panouri „branduite”. Bârlãdenii sustin cu acte si anume diploma de Bacalaureat si actul de deces al marelui domnitor, în timp ce husenii sustin cã A.I. Cuza si-a „modificat” data si locul nasterii care este de fapt la Husi pentru a scãpa de cãmãtarii care îl urmãreau prin Paris pentru o datorie! În Bârlad existã si o casã memorialã „A. I. Cuza”, dotatã cu chiriasi rromi si cu o placã memorialã care aratã cã „Aici s-a nãscut Domnitorul Unirii”. Istoricii dezbat la nesfârsit „dilema”, numai autoritãtile locale bârlãdene se complac doar în a se împãuna cu faptul cã Domnul Cuza este fiu al orasului, casa fiind lãsatã de izbeliste, ba chiar propusã pentru declasare de fostii si actualii politicieni bârlãdeni. Cu un singur lucru se pot „lãuda” bârlãdenii: an de an fac aceleasi manifestãri fade si lipsite de „sare si piper”. Iatã programul din acest an al Zilelor Cuza, iar cei care cunosc îsi vor da seama cã sunt aceleasi de acum un an, doi, trei… etc.

Manifestãrile de la Bârlad dedicate lui Cuza, aceleasi de ani de zile!

Activitãtile vor începe chiar de mâine 18 martie, orele 11.00, cu simpozionul „Aliati si opozanti în epoca lui Al. I. Cuza”, organizat de Societatea de stiinte Istorice – Filiala Bârlad în sala de sedinte a primãriei. Invitati sunt prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti de la Universitatea „A.I.Cuza” (UIAC) Iasi, prof.univ.dr. Nicolae Cretu , tot de la UAIC Iasi, prof.dr. Laurentiu Chiriac, de la Muzeul Vaslui, precum si o serie de profesori de istorie din Bârlad. Tot pe 18 martie, va avea loc în holul Primãriei Bârlad, la orele 13.00, vernisarea expozitiei de cartofilie, numismaticã si medalisticã „Posteritatea lui Al. I. Cuza”, organizator fiind Societatea de Numismaticã – Sectia Bârlad.

„Zilele Cuza” continuã luni, 19 martie, cu actiuni cultural-stiintifice organizate de unitãtile de învãtãmânt din oras sub genericul „Al.I. Cuza si Bârladul”. În aceeasi zi, se va desfãsura traditionalul concurs de culturã generalã „Al. I. Cuza – fiu al Bârladului”, organizat de Societatea de stiinte Istorice la Cercul Militar, de la orele 10. 00. Concursul, aflat la cea de-a XII-a editie, se adreseazã elevilor de gimnaziu. La orele 12.00, Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” va organiza vernisarea expozitiei de carte „Epoca Unirii si a lui Al. I. Cuza”. De la orele 16.00, Cercul Militar din Bârlad va gãzdui vernisajul expozitiei de picturã, graficã si sculpturã „Al. I. Cuza, Unirea si Bârladul”, editia a XII-a. Organizator este Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, lucrãrile expuse fiind realizate de elevii unitãtii. Liceenii din oras se vor întrece în cadrul concursului de culturã generalã „Al. I. Cuza – fiu al Bârladului”, începând cu orele 17.00, în acelasi loc.

Pe 20 martie, de la orele 12.00, în Piata Civicã „Alexandru Ioan Cuza”, manifestãrile vor începe cu traditionalul ceremonial religios si militar, urmat de discursuri si depuneri de coroane. În fata participantilor va fi prezentat si un moment artistic „Cuza Vodã” sustinut de actori ai Teatrului „Victor Ion Popa”. Dupã ce vor viziona momentul teatral, participantii pot participa la un pelerinaj la casa memorialã a domnitorului A. I. Cuza, din cartierul Podeni, unde vor avea loc depuneri de coroane, discursuri si recitãri. Organizatori sunt Primãria Bârlad, Societatea de stiinte Istorice – Filiala Bârlad, Asociatia „Cultul Eroilor”, Asociatia Veteranilor de Rãzboi – Sectia Bârlad si Scoala Gimnazialã „Victor Ion Popa” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.