|

La Drânceni ia pesta porcinã de unde nu-i!

ZARVÃ… Informatia fãcutã publicã, potrivit cãreia autoritãtile ar fi confirmat un nou focar de pestã porcinã africanã în satul Râsesti, comuna Drânceni, a produs panicã în zonã. Administratorul public al UAT-ului, Gelu Pecheanu, a negat cã, fãrã stirea Primãriei, ar fi nãvãlit pesta-n comunã. “Doamne fereste, e o minciunã. Cum sã fie pesta porcinã si pe noi sã nu ne fi informat nimeni?! Lumea sã stea linistitã, cã, dacã e ceva, Primãria stie prima”, a reactionat, prompt, Gelu Pecheanu.

Nu toti, dar au fost câtiva proprietari de porci, care s-au pregãtit ieri sã îsi sacrifice animalele din cotete, când au auzit cã în comuna Drânceni, mai exact în satul Râsesti, a ajuns pesta porcinã africanã. Ca sã nu aplice veterinarii asomarea, gospodarii, asa cum au fãcut si cei de la Cârja, aleg sã îsi taie singuri godacii. Reprezentatii Primãriei Drânceni însã au sãrit ca arsi, când au auzit una ca asta. “Doamne fereste! Uite, cum vin unii si fac panicã în populatie. Oamenii au citit si s-au panicat degeaba. Eu vreau ca lumea sã se linisteascã, pentru cã la noi, în comuna Drânceni, nu e înregistrat niciun caz de pestã porcinã. Dacã era, sã punem problema asa, nu ne anuntau si pe noi autoritãtile care au constatat? Noi, ca Primãrie, ce facem în fruntea comunei, dacã se întâmplã asemenea evenimente si noi nu stim nimic?! Deci, e o prostie. Deocamdatã, comuna nu este afectatã de boala aceasta”, a spus Gelu Pecheanu.

Pecheanu face apel cãtre locuitorii comunei! Nu pentru pesta porcinã, ci pentru… autorizatiile de constructii!

“Sã lase lumea porcii în cotete, cã pânã la Crãciun mai este. În comuna Drânceni nu a murit niciun porc din cauza pestei, nu s-a pus problema de vreo carantinã. Asta vrem ca locuitorii sã stie. Aceasta este o boalã foarte periculoasã, usor de rãspândit, si lumea cred cã stie cã trebuie sã aibã grijã. Dar nu trebuie sã ne panicãm, pentru cã unii dau zvonuri false. Dacã, Doamne fereste, se întâmple ceva, oamenii sã aibã încredere cã Primãria îi va înstiinta imediat. Vom convoca îndatã comitetul care are în rãspundere asemenea situatii. Nu lãsãm lucrurile la voia întâmplãrii”, a dat asisgurãri Pecheanu. “Noi ne ocupãm cu treburi serioase. De exemplu, as vrea sã le spun oamenilor cã Legea nr 50/1991, privind autorizarea executãrii lucrãrilor de constructii s-a modificat. De aceea, înainte de a executa o constuctie, rugãm populatia sã consulte serviciul de urbanism din cadrul Primãriei. Amenzile sunt foarte mari, iar dacã Inspectoratul de Stat pentru constructii constatã cã au încãlcat legea, se poate ajunge pânã la demolarea obiectivului. Este obligatoriu, de asemenea, ca oamenii sã aibã încheiat contract de prestãri servicii cu un diriginte de santier care sã urmãreascã lucrãrile, conform proiectului tehnic. Eu cred cã acum aceasta este cea mai importantã informatie pe care trebuie sã o stie locuitorii comunei noastre. Nu pesta porcinã, care nu a ajuns la noi, asa cum s-a spus. Si sperãm nici sã nu ajungã vreodatã”, a spus Gelu Pecheanu.