|

La Focseasca, edilul a demolat o scoalã în baza unui proiect ce nu a mai ajuns niciodatã la final

NEMULTUMIRI… Discutii aprinse în Focseasca, comuna Tãcuta dupã ce, în urmã cu mai bine de trei ani, edilul Florin Ionel a demolat scoala din localitate, în baza unui proiect câstigat pe PNDL2 dar nu a mai construit nici pânã acum alta nouã. Motiveazã lucrul acesta pe faptul cã firma care a câstigat licitatia s-a retras dar nu spune nimic despre organizarea unei noi licitatii pentru ca obiectivul, pentru care avea deja finantare, sã fie dus la bun sfârsit. În schimb, cei peste 200 de copii din Focseasca învatã acum într-o scoalã construitã, în 2015, din panouri de tip sandvich, cu apã curentã dar fãrã grupuri sanitare. În schimb, viceprimarul Leonas Ungureanu, cel care a luat locul lui Ion Beraru, dupã ce acesta a avut divergente cu edilul Tãcutei, se plimbã cu masina primãriei în interes personal.

Apele, în comuna Tãcuta, încep sã fie din ce în ce mai tulburi, odatã cu apropierea alegerilor locale. Si asta pentru cã multi oameni din comunã încep sã-si arate nemultumirile fatã de administratia localã actualã, condusã de primarul liberal Florin Ionel. Astfel, mai multi cetãteni din localitatea Focseasca reclamã faptul cã edilul a promis o scoalã nouã dar nimic nu s-a întâmplat, pânã acum. În schimb, scoala cea veche a fost demolatã si cei peste 200 de copii au fost mutati în câteva sãli de clasã într-o clãdire fãcutã din panouri de tip sandvich, cu apã potabilã si electricitate, dar fãrã grupuri sanitare. Mai mult, chiar dacã vorbim de copii în clasele I-VIII, acestia sunt nevoiti sã învete în douã schimburi, iar orele se terminã si la ora 18.00. Pe timpul iernii, întunericul poate deveni un pericol mai ales pentru cei din clasele mai mici. “În urmã cu mai bine de doi ani, scoala veche a fost demolatã si trebuia sã fie construitã alta nouã. Stiu cã a fost obtinutã finantarea pe PNDL2 si lucrarea a fost si scoasã la licitatie. Am înteles cã a fost câstigatã de o firmã care apoi a renuntat pe motiv cã nu are suficienti oameni. Nu stiu ce s-a mai întâmplat apoi. Scoala actualã din Focseasca functioneazã într-o clãdire fãcutã, în 2015 sau 2016, din panouri. Vechea clãdire a fost demolatã pentru cã reprezenta un pericol”, spune directorul scolii. Chiar dacã se împlinesc acusi trei ani de când a fost demolatã si copiii relocati, primarul din comuna Tãcuta nu a reusit sã ducã la bun sfârsit constructia altei unitãti de învãtãmânt noi dotatã, asa cum cer noile standarde, cu grupuri sanitare în interior. Acest lucru a dus la nemultumiri în localitate si oamenii se întreabã de ce edilul Florin Ionel nu a fãcut mai nimic si pentru localitatea lor în cei patru ani de mandat. “Pentru primar, Focseasca nu a existat deloc în cei patru ani de mandat, mai ales dupã ruptura dintre el si fostul viceprimar Ion Beraru”, sunt de pãrere sãtenii. De asemenea, întrebat despre situatia unitãtii de învãtãmânt si Focseasca dar si despre întreaga situatie din localitate, fostul viceprimar crede cã primarul actual nu reuseste sã se tinã de cuvânt si sã-si respecte promisiunile din campania electoralã. “Am luptat pentru o schimbare din comuna Tãcuta si nu am reusit decât sã schimbãm un rãu cu altul. Scoala este doar una dintre problemele cu care ne confruntãm. Mai putem adãuga si drumurile comunale care au de suferit si multe altele. Nemultumiri sunt nenumãrate în Tãcuta si sperãm ca viitoarele alegri sã aducã, pânã la urmã, schimbarea de care toatã comuna are nevoie”, spune fostul viceprimar Ion Beraru.

Plimbãri cu masina primãriei, din bani publici

În timp ce lucrurile în comuna Tãcuta nu par sã meargã si sãtenii sã fie din ce în ce mai nemultumiti, unii par sã o ducã bine, chiar dacã se folosesc de banii publici. Astfel, actualul viceprimar al comunei, Leonas Ungureanu, a fost vãzut, nu o singurã datã, la cumpãrãturi, cu masina primãriei sau în timp ce-si plimba fiica cu aceeasi masinã. “Cã nu face nimic pentru comunitate, putem trece cu vederea dar ne si sfideazã atunci când îl gãsesti la cumpãrãturi cu masina primãriei sau cã-si duce fiica acolo unde are nevoie. Aici este vorba de cheltuirea banului public mai ales cã nimeni nu crede cã actualul viceprimar alimenteazã din buzunar atunci când se foloseste de autoturism în interes personal. Plus cã, de sãrbãtori, fiul vicelui a folosit masina asa cum a dorit iar fiica lui face naveta cu ea la facultate “, spun oamenii din comunã.