spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

La multi ani, Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad! (foto)

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE Elevii, fostii elevi, fostele cadre didactice si actualele cadre didactice ale Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad au sãrbãtorit vineri, 21 octombrie, împlinirea a 170 de ani de la înfiintarea uneia dintre cele mai bune institutii de învãtãmânt din judet. Manifestãrile dedicate acestui eveniment au început încã de joi, 20 octombrie, când s-a derulat traditionalul concurs de culturã generalã „si eu sunt codrenist!”, dedicat exclusiv elevilor de clasa a IX-a din acest liceu. Manifestarea de vineri a reunit în aula colegiului sãrbãtorit fosti si acuali elevi, foste si actuale cadre didactice. La aceastã mare sãrbãtoare a Colegiului „Codreanu” a participat si primarul Bârladului, av. Dumitru Boros.

Cel mai elitist colegiu din Bârlad si al doilea colegiu ca importantã în judet, prin rezultatele exceptionale obtinute de elevii sãi, Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, a sãrbãtorit, joi si vineri, împlinirea a 170 de ani de existentã. Joi a avut loc Concursul „Si eu sunt codrenist”, la care au participat elevii claselor a IX-a. Concursul a început la ora 16.00 si pe lângã proba de culturã generalã, fiecare echipã a mai sustinut si o probã artisticã. Ieri, 21 octombrie, dupã ce a fost tinutã o slujbã religioasã de pomenire a celui care a înfiintat Colegiul „Codreanu”, în Aula Colegiului s-a derulat o întâlnire între generatii la care au fost prezenti atât actualii, cât si câtiva dintre fostii elevi si cadrele didactice ale colegiului. A fost prezent si primarul Bârladului, av. Dumitru Boros, care a înmânat Colegiului „Codreanu” o plachetã omagialã în semn de omagiu adus eforturilor cadrelor didactice din colegiul bârlãdean care face cinste an de an Bârladului, prin premiile olimpice nationale si internationale obtinute. Dupã discursurile si alocutiunile invitatilor a urmat si un moment artistic sustinut de elevii Colegiului „Codreanu”.

Cum a luat fiintã Colegiul Codreanu din Bârlad

Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad este un vechi lãcas de culturã, fiind al doilea din Moldova si al patrulea din cele douã provincii din secolul al XIX-lea, dupã „Sfântul Sava” din Bucuresti, „Academia Mihãileanã” din Iasi si „Carol I” din Craiova. A fost inaugurat din dorinta comisului Gheorghe Rosca Codreanu, la 20 octombrie 1846. Neamul Rosca provine, probabil, din asezarea Roscani, aflata în sec. al XV-lea în judetul Tutova, la apus de orasul Bârlad. Gheorghe Rosca Codreanu, fiul spãtarului Ioan Codreanu, s-a nãscut la Bârlad la 10 martie 1805, primind instructiunea în casa pãrinteascã, unde si-a însusit limbile greacã, francezã si germanã. A audiat cursuri la Institutul Vasilian din Iasi, iar în anul 1830 s-a înscris printre primii în Militia moldoveneascã, devenind „cãpitan comandant de roatã” la compania a II-a, apoi a IV-a de infanterie. Bolnav de ftizie, în iunie 1837 pleacã la tratament la Viena, unde, la 6/18 noiembrie 1837, îsi face testamentul. În el mentioneazã cã îsi lasã toatã averea  (mosia Vãleni cu hlizele din Dãnceni, tinutul Fãlciu, Stâlpitura lui Ciocârlan si Sârbi, tinutul Tutovei) în scopuri filantropice: „Sã se facã o scoalã pe mosia mea pentru una sutã elevi, care se învete dialectul latinesc.” Epitropia învãtãturilor publice din Principatul Moldovei trimite Comitetului de inspectie al scolii publice din Bârlad urmãtoarea adresã: „Hotãrându-se a înfiinta la scoala publicã din Bârlad <<Clasul fundatiei Codrianului>>, unde au a se învãta obiectele dupã programa aice alcãtuitã, si pe lânga dumnealui profesor Zaharescu, mai primindu-se acum si pe dumnealui I. Popescu, cinstitul Comitet este poftit cât mai în grabã a pune în lucrare începerea acelui clas, si a raportului. Epitropia a se mine vadà a se face inscriptia <<Clasul fundatiei Codrianului>>, ce se va pune asupra usei clasului.”

Deschiderea cursurilor Scolii publice din Bârlad, deci si a „Clasului fundatiei Codrianului”, a avut loc la 20 octombrie 1846. Directorul scolii si primul director al „Clasului real al Codrianului” a fost Ioan Zaharescu.

La 13 septembrie 1858, „Clasul real Codreanu” si-a încetat existenta, deoarece el s-a transformat în Gimnaziul „Codreanu”. În luna noiembrie 1946, liceul si-a sãrbãtorit centenarul existentei sale, ocazie cu care este ridicat la rangul de Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”, denumire schimbatã în anii comunismului în Liceul Teoretic „Codreanu”. De la data de 1 septembrie 1996, se revine la denumirea de Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”.

De-a lungul timpului, Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” a  dat personalitãti exceptionale ale culturii românesti. Amintim pe academician Alexandru Philippide (1877), scriitor, academician Alexandru Vlahutã (1878), Teodor Emandi ( 1887), avocat, politician, ministru, Theodor Anghelutã (1902), prof. univ. dr. Matematicã, Gheorghe Negrescu (1907), general aviator, Stefan Procopiu (1908), acad., prof. univ., dr. Fizicã, Virginia P. Vasilui ( Sarcedoteanu) (1918), conf. univ., dr. Istorie, Gheorghe G. Ursu (1929), conf. univ., dr. Filologie, poet, istoric literar, Ernest Vainer (1939), conf. univ., dr. Medicinã, Constantin Parfene ( 1948), conf. univ., dr. Filologie, Valeriu I. Rugina (1956), cercetator Biologie, Dorian Gr. Spulber (1959). Unul dintre cele mai iubite romane ale copilãriei, „Ciresarii”, scris de Constatin Chiritã, un alt elev al Colegiului „Codreanu”, îsi are începuturile actiunii fiecãruia dintre cele cinci volume la Colegiul „Codreanu”, personajele romanelor fiind din Bârlad si elevi ai acestui prestigios colegiu.

LA MULTI ANI, Colegiului „Codreanu” din partea Redactiei Vremea NOUÃ!

(Material realizat cu sprijinul TV Dumesti, informatiile istorice fiind preluate de pe site-ul Colegiului National „Gheorghe Rosca Codreanu”)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.