spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

La multi ani profesorului Milutã Moga!

- Advertisement -

ANIVERSARE… Profesorul vasluian Milutã Moga împlineste astãzi 75 ani. Pentru a-l sãrbãtori cum se cuvine, Primãria Municipiului Vaslui organizeazã mâine, 18 mai, de la ora 10:30, la Sala Consiliului Local, un eveniment aniversar deosebit. Cu acest prilej, sãrbãtoritul va primi Premiul International “Învingãtor prin artã”, sectiunea Poezie, si îsi va lansa cântecul “Trei sferturi de veac” – autodedicatie. Vor fi prezenti reprezentantii primãriei, membrii Consiliului Seniorilor Vaslui, membri ai Asociatiei Cadrelor Militare în Rezervã si în Retragere – filiala Vaslui, membri ai Asociatiei Veteranilor de Rãzboi, precum si multi alti reprezentanti ai unitãtilor unde a lucrat sãrbãtoritul, si prieteni. De asemenea, vor fi prezenti si membrii Ansamblului “Rãzesii din Pogonesti”, condus de învãtãtorul Dumitru Andrei, precum si membrii Ansamblului Mugurelul, condus de prof. Mihail Cornea. Vor fi recitate poezii din creatia sãrbãtoritului si vor fi prezentate mesaje din partea celor care l-au cunoscut, dar din diverse motive nu pot participa la manifestare. Nu în ultimul rând, ziarul Vremea Nouã îi ureazã un cãlduros “La Multi Ani!”, la cât mai multe scrieri frumoase, iar anii de aur pe care îi împlineste astãzi sã nu îl încetineascã în activitãtile sale culturale.

Profitând de faptul cã profesorul Milutã Moga ne este coleg, l-am rugat sã ne spunã cu ce gânduri întâmpinã sãrbãtoarea. Ce ne-a zis, cititi în rândurile urmãtoare: “Zilele acestea se împlineste un sfert de veac de la venirea mea pe lume, fiind nãscut la 17 mai 1944, la Codãesti, pe atunci Plasã de judet. Înaintasii mei, strãbunicii si bunicii, sunt veniti din Mãrginimea Sibiului si respectiv Bucovina de Nord, si aveau sã se stabileascã, mai întâi la Ciorâta, comuna Dãnesti, ca mai apoi sã-si fixeze domiciliul la Codãesti, unde bunicul avea trei rânduri de case, dar si la Serbotesti (astãzi, comuna Solesti), unde îsi avea gospodãria si turma de o mie de oi. Printre altele, bunicul Andrei a fost si arendas al mosiei boierului Racovitã, la Surãnesti (Emil Racovitã). Copilãria mi-am petrecut-o la Serbotesti, unde am frecventat si cursurile scolii primare. Scoala gimnazialã si liceul aveam sã le absolv la Vaslui. Am absolvit cursurile Facultãtii de Istorie-Filosofie din cadrul Univ. “Al. I. Cuza” Iasi, dar si cursuri ale ASE Bucuresti, specialitatea Economie, iar mai târziu, Managementul Turismului. Desi viata mi-a fost presãratã cu multe greutãti, nu voi pomeni de ele. În schimb, sunt satisfãcut cã strãdaniile mele depuse pentru modelarea învãtãceilor au dat rezultate, si cei mai multi dintre ei sunt oameni de ispravã. Dintre întâmplãrile mai aparte din viata mea, mã voi opri doar la douã. Astfel, în august 1981, în calitate de director al Casei de Copii Scolari Vaslui, am început o amplã actiune pentru gãsirea familiei unui copil de trei ani jumãtate ce se rãtãcise de pãrinti, si a fost recuperat de organele statului si adus în institutia noastrã. Dupã circa opt luni de zile am reusit sã-i gãsesc familia, care era din Focsani si care îi fãcuse deja mormânt în cimitirul orasului si îi purtase rânduielile religioase. Vã imaginati câtã bucurie pe aceastã familie, dar si o mare satisfactie pentru mine si colegii mei. A doua întâmplare este legatã de efortul pe care l-am fãcut pentru reintegrarea în activitatea sportivã a renumitei canotoare, Valeria Rãcilã. Aceasta, la 18 ani, a abandonat lotul olimpic si s-a aciuat la Vaslui, venind dupã un tânãr din localitate. Dupã trei luni de efort, am reusit sã o lãmuresc sã revinã la lotul olimpic, dupã care avea sã culeagã lauri mondiali, olimpici, europeni si nationali. Astãzi, Valeria este doamna Groningen, directorul Raiffeisen Bank Romania”, povesteste porfesorul Milutã Moga.

Proiectele gândite de profesorul Moga, care puteau aduce un plus Vasluiului

De asemenea, acesta a mai declarat cã, “pe de altã parte, acum, la aceastã aniversare, doresc sã multumesc tuturor acelora care m-au cunoscut si cu care am colaborat la implementarea numeroaselor proiecte. În acelasi timp, îmi exprim insatisfactia cã, din pãcate, alte proiecte ale mele nu au putut fi materializate din varii motive. Cu bunãvointa dumneavoastrã, voi enumera câteva dintre acestea:

– alimentare cu apã pentru Vaslui prin opt puturi de mare adâncime dintre Moara Grecilor si Crasna, care ar fi rezolvat pentru totdeauna calitatea apei de la noi;

– realizarea teatrului satiric muzical în localul fostei Case a Armatei;

-Centrul National de Dans Sportiv, similar cu Deva, în gimnastica artisticã;

Muzeul Satului în Podisul Central Moldovenesc, ce treabuia sã fie amplasat pe locul în care se construieste acum bazarul;

– exploatarea apelor minerale de la Burcut-Ivãnesti si Codãesti si folosirea lor pentru tãmãduirea bolilor concentãtenilor nostri;

-Liceul de Muzicã si Arte Plastice ce ar fi trebuit sã fie amplasat în localul Scolii Nr. 3. Suntem singurul municpiu resedintã de judet din tarã care nu avem o asemenea institutie.

Ar fi si alte proiecte, dar cele enumerate puteau sã aducã un plus municipiului nostru. În sfârsit, sã mentionez cã mã numãr printre aceia care s-au bucurat enorm de reaparitia ziarului Vremea Nouã, al cãrui colaborator am fost încã de la aparitia sa din 1968, iar pentru o perioada de timp am fost chiar coordonatorul rubricii Sport. Din acest colt de paginã, adresez astãzi un îndemn pentru toti vasluienii, sã trudim mai mult pentru cresterea prestigiului Vasluiului, care a reprezentat un punct de mare importantã pe harta tãrii, si el trebuie reîntregit. Am în vedere acele denigrãri pe care unii le practicã cu asiduitate înlocuind Caracalul Olteniei. Sã ne vedem sãnãtosi în anii care vor veni”.

Trei sferturi de veac

Melodie în primã auditie

Muzica: Marcel Iorga

Versuri: Milutã Moga

I. În Mai pe cer cu luna nouã,

Când florile se zbenguiau în rouã,

Veneam pe lume eu atunci,

Când pomii înfloreau în lunci

Si drumul lung, urcusul greu

Dar eu am mers, oftând, mereu, mereu

Cãci rusii rãi dupã rãzboi,

Luau si pielea de pe noi.

Ref: Cântati, cântati astãzi cu mine

Cântati s-avem zile senine,

Acum la trei sfeturi de veac,

Muzica ne este leac!

II. Scrâsneam mereu cu greu din dinti,

Si mã rugam din inimã la sfinti,

Sã-mi dea din cer multã putere,

Sã scap usor de chin si rele!

Iar crezul meu mi-a fost doar munca,

Ce m-a fãcut chiar mai tare ca stânca,

Cã eu din fragedã pruncie

Munca mi-a fost suratã mie.

Ref:

III. De sus asa mi-a fost destinul,

Destinul mult mai aspru ca pelinul,

Cãci gustul lui sãlciu si amar,

Asta mi-a dat viata în dar.

Dar toate-n viatã-s trecãtoare,

Asa e omul, se naste si moare!

Asa cã azi ne veselim

Si cu un vin sã ne cinstim!

Ref. 1

Ref.2: Acum suntem toti împreunã,

Cu muzicã si voie bunã,

La 75 de ani

Sã cântãm un “La Multi Ani”!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.