spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

La Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui nu se mai fac avorturi la cerere

- Advertisement -

DECIZIE… Medicii ginecologi de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui nu mai fac întreruperi de sarcinã la cerere în unitatea sanitarã de stat. În ultimul an, mai multi ginecologi din tarã au luat decizia de a nu mai face avorturi la cerere, decât atunci când starea de sãnãtate a pacientei o impune.

Cadrele medicale din Sectia de Obstetricã – Ginecologie a celei mai mari unitãti sanitare din judetul Vaslui au decis, din motive religioase si morale sã nu mai facã întreruperi de sarcinã la cererea pacientelor. “Nu se mai fac întreruperi de sarcinã la cerere în spital pentru cã nu mai vor medicii. În ceea ce priveste activitatea de la cabinetele particulare nu stiu ce sã vã zic, dar în spital nu se mai fac. Cadrele medicale au luat aceastã decizie din motive ce tin de empatie, de milã, care probabil pornesc si dintr-o convingere religioasã”, ne-a declarat Ana Rinder, managera Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

România, pe primul loc în Europa si pe locul doi în lume la numãrul de avorturi

Potrivit datelor publicate de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, România are cea mai ridicatã ratã de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de nasteri,ceea ce înseamnã cã aproape jumãtate din copiii conceputi sunt avortati,o ratã de peste douã ori mai mare decât media Uniunii Europene. O statisticã îngrijorãtoare aratã cã tara noastrã ocupã locul al doilea în lume ca numãr de avorturi raportat la populatia actualã. În perioada 1958-2016 au fost fãcute 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, fatã de o populatie de 19.760.000 la 1 ianuarie 2017. Doar Rusia ne depãseste în acest clasament mondial.

Din ce în ce mai multi medici ginecologi refuzã sã mai facã avorturi la cerere

În ultimele luni, tot mai multi medici ginecologi din tarã au refuzat sã mai facã întreruperi de sarcinã la cerere, chiar dacã asta le-a adus oprobriul unei pãrti a societãtii civile. Cel mai recent exemplu este cel al medicilor ginecologi de la Spitalul Judetan de Urgentã Botosani, iar acestora li s-au alãturat colegii lor din Focsani, Arad, Timisoara, Cluj Napoca si Craiova. “Noi nu suntem obligati sã facem avorturi la cerere. Suntem obligati ca medici, în timpul gãrzii, când o femeie gravidã ni se adreseazã si este într-o situatie gravã, îi este pusã în pericol viata, atunci sigur cã o sã fac avortul respectiv. Este foarte greu pentru un medic, mai ales femeie, sã facã avorturi la cerere. Este foarte greu atunci când faci o asemenea interventie si sarcina este pânã la 14 sãptãmâni, când este legal. Trebuie sã extragi fãtul bucãti, mâini, picioare, capul. Femeia de pe masã nu constientizeazã cã pe noi ne afecteazã manevra pe care o facem. Din 2010 eu nu mai fac avorturi la cerere”, declara, în urmã cu câteva luni, Olimpia Oprea, medic primar obstetricã-ginecologie la Maternitatea Odobescu din Timisoara.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.