spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Lefuri de 7000 de euro la SJU Vaslui si atitudini sfidãtoare!

- Advertisement -

SALARII DODOLOATE

VENITURI ….Desi salariile medicilor si asistentelor de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au crescut semnificativ si s-au aliniat la standardele europene, pacientii se plâng în continuare de comportamentul cadrelor medicale.

PLOUÃ CU BANI… Un medic primar de pe ATI – 20.000 lei, un medic de la UPU SMURD – 23.000 lei, medic de la Medicina Legalã – 33.000 lei. Nu, nu sunt veniturile dintr-un spital din vestul Europei, ci de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, acolo unde salariile cadrelor medicale aproape s-au dublat începând cu luna martie, ca urmare a aplicãrii Legii Salarizãrii. S-a ajuns în situatia în care medicii care câstigã sub 10.000 de lei sã-i poti numãra pe degete. Nici asistentele medicale nu o duc rãu. Potrivit listei cu veniturile lunii martie, publicatã pe site-ul spitalului, o asistentã medicalã dintr-o sectie cu risc crescut ridicã si 8.000 de lei lunar, cu 300 de lei mai mult decât managerul spitalului. Ati crede cã odatã cu cresterea veniturile, si comportamentul cadrelor medicale fatã de pacienti s-a îmbunãtãtit. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdatã. Multi pacientii sunt, în continuare, lãsati în voia sortii sau trimisi de la Ana la Caiafa, între cabinete private, Policlinicã, spitale. Cel mai recent exemplu este al unei mãmici din Vaslui, care ieri a scris pe forumul ziarului nostru cum a fost plimbatã de la Ambulatoriu la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, pentru cã niciun medic nu a vrut sã-i consulte copilul. Probabil va trebui sã mai treacã ceva timp pânã când cadrele medicale vasluiene vor întelege cã salariile mãrite aduc si responsabilitãti mai mari.

Într-un judet în care salariul mediu peste economie nu depãseste 2000 de lei, angajatii celei mai mari unitãti sanitare din judet au ajuns la niste venituri de nici lor nu le vine sã creadã. De exemplu, seful sectiei Anestezie si Terapie Intensivã a avut, în luna februarie, un venit de 11.600 de lei, iar în luna martie cu 8.400 de lei mai mult, ajungând la 20.000 lei. De o crestere semnificativã a veniturilor s-a bucurat si medicul sef de la UPU-SMURD, care în luna martie a ridicat în jur de 23.000 lei, cu 6.000 lei mai mult decât luna precedentã. Potrivit listei cu salarii pe luna martie, publicatã pe site-ul spitalului, 9 medici au avut venituri cuprinse între 20.000 lei si 35.000 lei, 30 de medici – venituri între 15.000 si 20.000 lei, 51 de medici – venituri cuprinse între 10.000 lei si 15.000 lei, 13 medici – venituri curpinse între 8.000 lei si 10.000 lei si 27 de medici au avut venituri mai mici de 8.000 lei.

Un asistent medical câstigã mai bine decât managerul spitalului

Asistentii medicali se bucurã si ei de bani în plus la leafã, chiar dacã majorarea salariilor lor nu se comparã cu cea a medicilor. Astfel, personalul sanitar mediu are venituri mai mari cu sume cuprinse între 200 si 400 de lei. Asa s-a ajuns ca salariul minim net pentru un asistent medical debutant sã fie de de 2.200 de lei, iar al unuia cu vechime, care lucreazã pe o sectie cu grad ridicat de risc sã sarã de 8.000 de lei, cu 300 de lei mai mare decât al managerului spitalului. Peste 90 % dintre asistentii medicali de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au, în prezent, venituri cuprinse între 4.000 si 5.000 de lei.

Iar veniturile ar putea creste

Potrivit managerului SJU Vaslui, Ana Rinder, dacã luna urmãtoare se va pune în aplicare noul regulament de sporuri, ar putea avea o nouã crestere a salariilor. “În luna aprilie s-au plãtit salariile pe luna martie astfel încât noi am crescut salariile de bazã ale asistentilor medicali si medicilor la cuantumul prevãzut în grila din Legea Salarizãrii. Aceste cresteri ale salariului de bazã au condus la cresterea veniturilor cu 200-400 lei la asistentele medicale si între 4.000 si 10.000 la medici. Vom vedea ce se va întâmpla luna urmãtoare, când vom pune în aplicare si noul regulament de sporuri, în functie de suma pe care ne-o va repartiza Consiliul Judetean. Existã posibilitatea ca prin modificarea sporurilor, prin aplicarea lor la salariile crescute, veniturile medicilor sã creascã din nou”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

“Salarii decente pentru România”

La UPU-SMURD, cresterile salariale de luna trecutã au fãcut ca venitul mediu al unui medic sã se ridice la aproximativ 15.000 de lei, unul decent pentru România, conform Carmenei Piseru, sefa de la Urgente. “Salariile pe luna martie au fost mãrite cu un procent de 120% la medici si 30-35 % la asistentii medicali. Asa s-a ajuns ca, în medie, un medic de la Urgente sã câstige în jur de 15.000 de lei în mânã, cu tot cu sporul de noapte, sporul de turã si sporul de sâmbãtã si duminicã. Un salariu decent pentru România”, a afirmat Carmena Piseru.

Brancardierii, infirmierii, registratorii medicali, biologii si chimistii, exclusi de la majorãri

Printre cei care nu s-au bucurat de majorãri salariale se numãrã brancardierii, infirmierii, registratorii medicali, biologii, chimistii si asistentii sociali. S-a ajuns astfel ca la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, diferenta între salariile personalului sã fie una uriasã. Iar dacã la noi e liniste si nici urmã de proteste, în mai multe spitale din tarã, cei exclusi de la majorãri au iesit în stradã pentru a-si striga nemultumirile. “Nu este normal sã se petreacã asa ceva. Este dreptul nostru salarial si trebuie sã beneficiem de el. Si noi muncim la fel ca si ceilalti angajati din cadrul spitalului!”, a declarat o infirmierã.

Salariile au crescut, atitudinea sfidãtoare a rãmas

Cu toate cresterile salariale ale personalului medical, sistemul sanitar nu dã, deocamdatã, semne de însãnãtosire. O dovedeste întâmplarea prin care a trecut o mãmicã din Vaslui, care timp de cinci zile a fost purtatã pe drumuri, între cabinete private, policlinicã si spital, si asta pentru cã medicii au refuzat sã-i consulte copilul. Iatã ce spune aceasta: “Pe 11 aprilie, orele 5, copilul meu prezenta dureri acute în urechea stângã, motiv pentru care ne-am prezentat la upu-pediatrie. De aici am fost trimisi la sectia ORL – de gardã domnul doctor Castravet. Domnul doctor a venit imediat ce a fost chemat si a vorbit foarte frumos, desi era palid si vizibil afectat de starea de sãnãtate, se simtea foarte rãu. Ne-a pus diagnosticul de otitã acutã, tratament cu antibiotic 7 zile si ni s-a spus sã revenim la control peste 4-5 zile, la urmãtoarea gardã a dumnealui. Urmãtoarea gardã a domnului doctor a fost pe 16.04. La orele 10, a cincea zi de tratament din cele 7, ne-am prezentat la sectia orl asa cum ni s-a spus. La sala de consultatii am dat peste domna doctor Bãrbieru, botoasã nevoie mare, scriind de zor într-un registru. Ni s-a spus cã domnul doctor Castravet este internat în spital, iar noi sã mergem la particular sau în policlinica. Doamna Bãrbieru efectiv nu a vrut sã se uite la niciuna din persoanele care stãteau la usã, pe motiv cã este foarte obositã si nu mai poate – desi era ora 10 dimineata si a plecat pe sectie. Din urmã, asistenta cu aceeasi placã – mergeti la policlinicã sau la particular, cãci doamna doctor nu vede pe nimeni. Am întrebat-o ce se întâmplã cu pacientii domnului doctor Castravet si ni s-a rãspuns sã mergem în policlinica sau la particular si sã o întelegem pe doamna Bãrbieru cã nu mai poate. Am plecat la cabinetul orl în policlinicã – mi s-a cerut bilet de trimitere de la medicul de familie, mi s-a spus cã nu se efectueazã consult fãrã bilet de la medicul de familie. Le-am explicat doamnei doctor si doamnei asistente cã vin din spital si cele expuse mai sus. Doamna doctor mi-a spus cã nu înteleg procedura. Ba chiar mi-a deschis usa cabinetului sã îmi arate lista afisatã pe usa cabinetului unde sunt trecute documentele necesare consultului în policlinicã. Si cã trebuie sã înteleg faptul cã fiecare medic este rãspunzãtor numai si numai pentru pacientii sãi.
I-am mai explicat înca odatã doamnei doctor faptul cã: am ajuns cu copilul la upu, cã al meu copil era abia în a cincea zi de tratament, cã am fost chemati la control în spital, cã domnul doctor este internat în spital, cã domnul doctor, desi foarte bolnav, a dat dovadã de profesionalism spre deosebire de colegele lui, cã nu este normal, moral, uman ca medicul care face garda în locul unui coleg bolnav sã îi ia doar garda si banii aferenti gãrzii, dar sã se spele pe mâini de responsabilitãtile privind pacientii, cã nu este normal ca dumneaei sã mã expedieze la medicul de familie sã-i plimb hârtii, din moment ce copilul meu nu a terminat tratamentul, a fost chemat în spital, iar de acolo am fost expediatã la policlinicã sau la particular. I-am cerut doamnei doctor sa îmi scrie pe foaie cã refuzã consultul copilului si sã semneze. Si surprizã…. schimbare de atitudine – copilul trebuie pus pe scaun pentru consult deoarece nicio persoanã care calcã pragul cabinetului nu pleaca neconsultatã, cã eu trebuie sã arãt mai multã întelegere cã doamnele sunt epuizate, fac gãrzi “a la long”, cã nu mai pot si sunt extenuate. I-am spus doamnei doctor cã aceasta nu este o scuzã pentru a da cu sutul în fund pacientilor – este o problemã de management a spitalului si nu are decât sã se plângã la conducere, Colegiul Medicilor, consiliul de adminstratie sã ia mãsuri pentru a atrage medicii sã profeseze aici”, a fost mesajul scris de mãmicã pe forumul ziarului nostru. Potrivit conducerii spitalului, doctorita Bãrbieru nu a gresit cu nimic în acest caz pentru cã “doamna respectivã ( n.r. mama copilului) a venit la spital fãrã bilet de trimitere, fãrã niciun document la ea. Nu avea fisã de prezentare în UPU, ci pur si simplu stãtea la usã si astepta sã fie consultatã. Doamna doctor i-ar fi zis cã trebuie vãzutã de un medic din Policlinicã, ori sã-si facã o fisã de prezentare în UPU. Doamna s-a enervat foarte tare, s-a supãrat si a plecat în Policlinicã. Ajunsã acolo i s-a cerut bilet de trimitere de la medicul de familie. Doamna s-a supãrat din nou, dar pânã la urmã copilul a fost vãzut de cãtre medicul orl-ist. Pe de o parte au si medicii dreptate, cã nu se respectã procedurile, pe de altã parte au si pacientii dreptate cã vin unde sunt chemati…” au spus cei din conducerea spitalului. Una peste alta, dincolo de aceste mici neîntelegeri, probabil va trebui sã mai treacã un timp pânã când cei din sistemul sanitar vor întelege cã odatã cu cresterea salariilor si atitudinea lor fatã de pacienti trebuie sã se schimbe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.