|

Liber sugetator

Dupã ce Episcopul a fost mazilit, încep sã aparã detalii picante despre sederea sa pe tronul episcopal. Cicã, si-ar fi comandat niste icoane pentru Biserica din satul natal, la un fost coleg de scoalã, din Germania. Omul este acum preot si pictor de biserici în Pascani. Fiind foarte buni prieteni în studentie, pictorului nici mãcar prin minte nu i-a trecut, cã poate sã fie tepuit de înaltul ierarh. I-a fãcut icoanele, i le-a trimis la Albesti fãrã sã cearã bani. Zilele treceau însã, iar în cont nu-i mai intra nimic… Nestiind cât de mult s-a schimbat Corneliu Onilã, acesta a crezut cã, ocupat fiind, a uitat. Si s-a gândit cã ar fi bine sã îsi revadã fostul coleg, dupã atâtia ani, fãcându-i o vizitã la Husi. Când a ajuns la Palat, mare i-a fost surpriza sã vadã ce mare boier ajunsese colegul lui de camerã din Germania, care îi fãcea la vremea aceea, chiar si micul dejun. Dupã ce cu greu a reusit sã treacã de slugile Episcopului care pãzeau Palatul, a avut surpriza sã fie întâmpinat cu o ploaie de invective. Cine esti tu, mãi cersetorule, sã îmi ceri tu, mie, bani? Nu te cunosc, nici nu stiu cine esti. Iesi afarã! Pictorul s-a uitat stupefiat la fostul sãu coleg de studentie, a lãsat capul în jos si a plecat, cu un gust amar. Nu este singurul care a fost tepuit de Episcop. Îi mai putem aminti aici pe pocãitii care i-au fãcut gardul la Episcopie, pe tractorist care i-a arat via, etc.

Toatã lumea se întreabã cine va fi Episcop în locul lui Corneliu, iar la lista deja anuntatã de colegii mei de la ziar, se mai aflã un nume-surprizã! Este vorba despre Preasfintitul pãrinte Macarie, Episcop al Europei de Nord, stabilit acum în Norvegia. Este de loc din Baia Mare si cei care îl cunosc spun cã este un Episcop blând, cu dragoste de Dumnezeu si foarte bun, când vine vorba de administratie. La Patriarhie se lucreazã, la un Regulament, fiindcã acum cei care sunt Episcopi în Diaspora, nu mai pot activa în tarã. Preotii juristi vor sã modifice aceastã cutumã a BOR-ului.

La Bârlad, Dobrovolschi încearcã un santaj discret la primar. Îl amenintã cã dã Spitalul în judecatã si cã nu va mai da mâncare pacientilor de pe 28 august, încercând astfel sã îi forteze mâna lui Boros, sã îi vândã terenul necesar, pentru a-si continua lucrãrile la Spital. Acest santaj îl face si prin intermediul ziarului sãu. Cum nici angajatii sãi nu sunt prea departe, de la nivelul lor fac si ei amenintãri la cei din conducerea Spitalului. O anumitã ziaristã si-a permis sã îi trimitã directoarei de îngrijiri medicale un mesaj de amenintare, prin care îi cerea sã nu mai divulge presei toate miscãrile pe care patronul sãu le face la Spital.

Iatã cum a sedus-o colegul nostru, Andrei, pe viitoarea sa sotie

“De bunã voie si nesilitã de nimeni, iei în cãsãtorie pe Andrei Helciug?” Asa si-a început discursul ofiterul de stare civilã de la cununia civilã a colegului nostru. Ce credeti cã a rãspuns tânara domnisoarã? Uitati-vã atent la fotografie. Nici Dacian Dumitriu, cel care a oficiat cãsãtoria, nu a mai avut curaj sã întrebe dacã cineva e împotrivã.