|

Liber sugetator

Ati auzit la Vaslui de filantropul fãrã pereche, mare patron de sindicat, fãrã membri, dar cu bani cât cuprinde? Ei bine, aflati cã dom’ patron si-a aranjat în fata clãdirii sale ditamai parcul de limuzine, de sute de mii de euro. Pentru a plãti gazul la masinile sale, acesta închiriazã spatii prin oras, magazine pe care le-a cumpãrat în vremuri tulburi si care câteodatã mai iau foc. Cicã un spatiu de-al sãu, sau mai bine spus douã garaje, în care miroase a rahat, prin spatele Corevas, este scos la vânzare cu 100.000 de euro. Cam piperat.

Se zice cã nãravurile vechi nu se uitã usor. Cam asta ne-a demonstrat un primãras de Vaslui, prieten de-al nostru, care a mers pânã la Moscova, asa, ca în vremurile bune. În timp ce unii rup Antalya sau Grecia, dom’primar a fãcut plajã lângã Kremlin, cu ochii la balconul lui Putin (glumim, se-ntelege!). Nu stim ce-o fi fãcut pe acolo dom’primar, probabil a exersat inflexiunile rusesti, tot este aproape de granita cu fratii ruso-basarabeni!

Dacã vedeti prin judetul Vaslui un personaj mic si bãrbos, urât din cale afarã, sã nu vã speriati! Este ditamai sãf de cejeu la Iasi, un personaj cu apucãturi dubioase, sã-i spunem codificat Maricel. Mare om politic ce este el, Maricel al nostru a dat-o cu mucii în fasole pe un drum care uneste vasluienii de ieseni, cicã îi pute asfaltul, cã nu este ca prin fata clãdirii sale din buricul Iesilor. Cam bãtut în cap, conu’Maricel a executat si scrisoarea de garantie de pe drumul în cauzã, însã se aude cã judecãtorii din Iasi îl vor pune cu botul pe labe pe urâciosul sãf de cejeu. Oare, o valora pielea sa vreo 5 miliarde de bãnuti, cât si-a bãgat în conturile institutiei?

Sãrmanii angajati de la Penitenciarul din Vaslui sunt atât de slab plãtiti încât merg cu masina de serviciu la puscãrie, ca ultimii detinuti! Vrãjealã, vrãjealã! Au salarii mari, apartamente, limuzine scumpe, dar mai bine folosesti masina puscãriei, ca sã ajungi la muncã. Te urci frumos în cartier, în dubã, si ajungi printre detinuti. Sefii de la Bucuresti nu s-au prins, sã facã si ei o cursã cu colegii de la penitenciarul Vaslui, asa, ca între actuali si viitori pârnãiasi!

Râpanu, un jurnalist « licentios », cu doctorat luat pe strada Doctor Vicol

În breasla noastra, a jurnalistilor, nu prea ne putem lãuda cu studii în domeniu. Pe vremuri era o scoalã, « Stefan Ghiorghiu », însã doar unul dintre noi a avut sansa sã studieze acolo. Dupã Revolutie, universitãtile s-au îngrãmãdit sã facã cursuri de jurnalism, însã cam degeaba. Si uite asa, prin presã au ajuns absolventi de Litere, Matematicã, Fizicã, etc, dar de Jurnalism nu prea. Totusi am aflat de curând, cã printre noi avem un exemplar care se considerã cu scoalã de presã. E unul, de-i zice Ionicã Râpanu, însã noi nu-l stiam atât de « licentios ». Aveam informatii cã are « doctoratul » luat la Iasi, de strada Doctor Vicol, unde a stat vreo doi ani.