|

Liberalii acuzã deschis populismul celor de la PSD: “Este o mare înselãtorie, aceea cã PSD vã dã”

REACTIE… Sub genericul “Marea înselãtorie “PSD vã dã”, liberalii fac o analizã extrem de acidã la adresa actualei guvernãri. Recent, Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat de pe piata internationalã de capital cu 3 miliarde de euro. Într-o singurã zi, cu discretie. Din aceastã sumã, 1,3 miliarde de euro au fost împrumutati pe 30 de ani la cea mai mare dobândã din Europa (4,65%), sustin cei de la PNL.

“Dupã doi ani de guvernare, “patriotii” de la PSD au împovãrat România cu datorii de 20 de miliarde de euro. Ce ascunde aceastã foame de bani? Un mic amãnunt: exact în perioada când guvernul Dãncilã se împrumuta cu 3 miliarde de euro, Franta fãcea un împrumut de 1,9 miliarde de euro, tot pe 30 de ani, de trei ori mai ieftin (dobândã de doar 1,46%). Bine, veti zice – Franta e Franta! Atunci sã lãrgim putin cercul comparatiilor cu tãri vecine: în februarie 2019, România era cotatã la dobânzi de 4,79% pentru împrumuturi externe, în vreme ce Bulgaria putea lua împrumuturi la doar 0,68%, adicã de 7 ori mai ieftin; Ungaria avea o dobândã de 2,68% iar Polonia de 2,69%. E o conjuratie bancar-internationalã împotriva guvernului patronat de Dragnea, asa cum se vãicãresc pesedistii? Chiar asa, ce are toatã lumea bancarã din Europa numai cu ei, cu pesedistii lui Vâlcov si Orlando Teodorovici? Lucrurile sunt simple: de vinã sunt politicile fiscal-bugetare ale guvernãrii PSD-ALDE, populiste si proaste, cu cheltuieli supradimensionate, importuri care cresc galopant, consum fãrã investitii. Acestea au scãzut încrederea pietelor de capital fatã de guvernul care se pretinde patriot în Europa. PSD-ALDE au crescut riscul de tarã. De aceea împrumuturile pe care le iau au cel mai mare cost din Europa”, spune presedintele PNL Vaslui, Nelu Tãtaru.

“E foame de bani, bãieti?”

“Guvernul care spune cã România meritã mai mult a îndatorat tara cu 20 de miliarde de euro si pe fiecare român cu peste 1.000 de euro. Numai în primele 9 luni ale lui 2018, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Practic, lunar, guvernul de PSD-ALDE se împrumutã cu circa 1 miliard de euro. La plata acestei datorii se mai adaugã încã 1 miliard de lei pe lunã pentru dobânzile pe care le genereazã datoria publicã. Cu toate aceste zeci de miliarde de euro împrumutate, guvernãrile lui Dragnea n-au fãcut nici autostrãzi, nici spitale, nici conducte de gaze, n-au modernizat cãi ferate. Ce-au fãcut cu banii ? De unde foamea tot mai mare de bani, cu împrumuturi tot mai împovãrãtoare, dacã guvernul se laudã cu crestere economicã record. Rãspunsul este cã pesedistii au întretinut cea mai mare înselãtorie din ultimii 30 de ani la adresa românilor: “PSD vã dã”. Au început cu promisiuni enorme fãcute în campania din 2016. Au fost nevoiti sã renunte la o parte din aceste himere, desi le trecuserã chiar în programul lor de guvernare. Dar au cãutat sã întretinã tot timpul iluzia cã ” PSD vã dã”. Cinismul lor s-a combinat cu proasta guvernare, iar nota de platã a iluziei cã “PSD vã dã” vine acum, prin îndatorarea fiecãrui român si a generatiilor viitoare”, mai spun liberalii.