|

Liberalii vasluieni încep o amplã actiune de informare a populatiei, privind pesta porcinã africanã

CAMPANIE… Peste 10.000 de pliante, care prezintã în ce mod apare si ce trebuie fãcut pentru a preîntâmpina aparitia pestei porcine africane, vor fi împãrtite sãtenilor din tot judetul Vaslui, în cadrul unei campanii initiate de organizatia judeteanã PNL. Anuntul a fost fãcut ieri de cãtre presedintele liberal, Nelu Tãtaru, care a acuzat dezinteresul autoritãtilor locale în a informa populatia privind aceastã epidemie, care a condus pânã acum la sacrificarea a peste 300.000 de porci în România.

„Pentru început, vom distribui pliantele în zona limitrofã judetului Galati, acolo unde sunt mai multe focare, dupã care vom merge în toate comunele judetului. La trei luni de la depistarea pestei porcine africane în UE, România are peste 70% din focare, ceea ce demonstreazã dezinteresul ministrului Daea în a informa populatia. La Vaslui, în multe sate, oamenii au început sã taie porcii, de teama acestei epidemii”, spune presedintele PNL Vaslui. De altfel, liberalii cred cã „dezinteresul, ignoranta, lipsa asumãrii de responsabilitãti, bâlbâiala autoritãtilor, tardivitatea aplicãrii unor mãsuri, blocarea luãrii unor mãsuri, ascunderea probelor , dezinformãri ale opiniei publice, neimplicarea unor factori institutionali care aveau obligatii legale în gestionarea crizei au generat haos si au condus la neîncrederea populatiei, a crescãtorilor, a fermierilor si a tuturor celor afectati, în autoritãti si in mãsurile luate de acestea”.

Întrebãri pentru Guvernul PSD: „De ce apropiatii lui Dragnea au apucat sã vândã animalele?”

„Toate aceste fapte au dus la rãspândirea fulgerãtoare a epidemiei (cea mai rapidã difuzibilitate a virusului din UE), astfel încât în vreme ce în alte tãri în care pesta porcinã africanã si-a fãcut aparitia cu 2 ani de zile înainte de România, acestea au reusit sã tinã sub control focarele, în tara noastrã, în doar 3 luni, s-a ajuns la 828 de focare în 12 judete. Rãspunderea exclusivã pentru aceastã situatie gravã este a Guvernului, care a scãpat din mânã situatia si a neglijat avertismentele timpurii, iar acum existã pericolul ca Uniunea Europeanã sã introducã în zonã de restrictie întreaga tarã, cu repercusiuni economice devastatoare. De ce nici pânã astãzi nu se cunoaste care este exact cuantumul despãgubirilor? Peste 70% din cele 1600 de dosare sunt incomplete fiind imposibil legal de dispus la platã. Si, ne mai întrebãm, cum se face cã apropiatii d-lui Dragnea au avut acces la informatii privilegiate, au speculat acest dezastru, vânzându-si la timp animalele, iar altii fãcând bani frumosi din gestionarea epidemiei? Acestea sunt întrebãrile la care Guvernul trebuie sã rãspundã, pe care institutiile statului trebuie sã le punã iar vinovatii trebuie identificati si pusi sa plateascã”, este mesajul conducerii PNL Vaslui.