|

Liderul de Sindicat de la Transurb amenintã cã intrã în greva foamei

NEMULTUMIRILE CONTINUÃ… Liderul Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui, Samir Ionitã, recurge la cea mai durã formã de protest: greva foamei. Intentia sa a fost anuntatã printr-o adresã trimisã cãtre mai multe institutii din judet în care explicã de ce este nevoit sã apeleze la o astfel de mãsurã. “Ca urmare a conditiilor proaste de muncã, a neacordãrii conditiilor de protectie socialã si de securitate si sãnãtate în muncã si mai ales pentru abuzurile si discriminãrile la care sunt supus eu si membrii sindicatului pe care îl reprezint, vã înstiintãm cã începând cu data de 22.11.2019 voi intra în greva foamei pe duratã nedeterminatã pânã la solutionarea revendicãrilor. De asemenea, vã înstiintãm cã aceastã actiune de protest se va defãsura în fata Primãriei Vaslui”, se aratã în adresa trimisã de liderul Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA cãtre Prefectura Vaslui, Primãria Vaslui, Consiliul Local Vaslui, Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui si Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui.

Conflictul dintre membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui si conducerea societãtii a început în prima parte a anului acesta, când sindicalistii au început sã-si expunã public nemultumirile legate de salarii, orele suplimentare, conditiile de muncã si, spun ei, discriminãrile fãcute de directorul general.

Sindicalistii au renuntat, însã, la protestul de pe 27 februarie, ca urmare a unor promisiuni din partea conducerii societãtii. Pentru cã nu au fost puse în practicã, în aceastã varã, membrii Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA, alãturi de mai multi colegi din tarã, au protestat în fata Primãriei Vaslui si au mers la negocieri cu conducerea societãtii si primarul Vasile Pavãl. Li se promisese atunci cã se va face o rectificare bugetarã în luna iunie sau iulie si vor primi salariile pe care le va negocia conducerea sindicatului.

“Nu s-au gãsit solutii pentru nicio revendicare formulatã de sindicat”

Dupã patru luni de la protest, problemele salariatilor Transurb nu s-au rezolvat, iar sindicalistii au intrat într-o grevã de avertisment , anuntând cã pe data de 11 octombrie, în intervalul orar 06 :00-08 :00, nu vor fi asigurate cursele conform graficului. Transportul în comun nu a fost, însã, întrerupt întrucât conducerea societãtii a gãsit înlocuitori (soferi si taxatoare), care nu erau în grevã. Potrivit Sindicatului Liber si Independent al SC Transurb SA Vaslui, salariatii au urmãtoarele nemultumiri: (1) Nesemnarea Contractului Colectiv de Muncã; (2) Nerespectarea normelor de sãnãtate si securitate în muncã; (3) Discriminarea salariatilor în functie de apartenenta sindicalã; (4) Neasigurarea realizãrii de cãte toti salariatii a normei de muncã. Salariatii sunt obligati sã lucreze în repausul sãptãmânal pentru efectuarea normei de lucru; (5) Nu s-au gãsit solutii pentru nicio revendicare formulatã de sindicat, în schimb s-au tãiat trei zile de concediu de la toti salariatii în afarã de soferi (acest lucru fãcându-se fãrã a negocia cu sindicatul) ; (6) Neacordarea drepturilor salariale ce se cuvin în conformitate cu prevederile Codului Muncii”.