|

Liviu Iacob, unul dintre cei mai bogati consilieri judeteni

DECLARATIE… Liviu Iacob, consilier ales pe listele Partidului National Liberal, se poate lãuda ca fiind unul dintre cei mai bogati consilieri ai judetului. Conform declaratiei de avere depusã la Consiliul Judetean Vaslui, anul trecut, acesta a realizat venituri de aproape 400.000 de lei, ca practician în insolventã. De la Consiliul Judetean a primit alti 12.152 de lei, plata pentru sedintele la care a fost prezent. Veniturile familiei Iacob au fost completate si de salariul sotiei, director al unui liceu husean. Anul trecut, aceasta a obtinut venituri în valoare de 87.495 de lei. La capitolul datorii, Liviu Iacob a trecut în declaratia de avere sumele datorate unor bãnci la care a contractat credite. Valorea acestora este de 144.048, iar cel mai mare dintre ele, de peste 100.000 de lei va fi scadent în 2028. Si tot în declaratia de avere postatã pe site-ul CJ Vaslui, Liviu Iacob are trecute si trei terenuri intravilane de peste 1,5 hectare, douã în judetul Vaslui si unul în Neamt.

Ajuns în atentia opiniei publice dupã “vizita” procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Mures, consilierul judetean Liviu Iacob se poate lãuda si cu o avere impresionant. Astfel, conform declaratiei de avere postatã pe sitre-ul Consiliului Judetean Vaslui, lichidatorul husean are în proprietate trei terenuri intravilane. Unul dintre ele este obtinut în baza Legii 18/1991, în suprafatã totalã de 10.000 de mp. Un alt teren intravilan, a cãrui suprafatã este de 1342,5 mp, a fost cumpãrat în comuna Tarcãu din judetul Neamt. De asemenea, Iacob a mai achizitionat un teren intravilan în municipiul Husi, în suprafatã de 5.000 de mp. Si tot în municipiul Husi, Iacob si-a construit o frumoasã casã, acolo unde, zilele trecute, procurorii l-au asteptat mai bine de 10 ore sã se întoarcã de la Brãila pentru a putea sta de vorbã cu el. La capitolul plasamente, investitii directe si împrumuturi acordate, Iacob are trecutã suma de 74.000 de lei la societatea Estconsult IPURL, 40.270 de lei la SC Prodivex SA si 200 de lei la un alt SRL. Aceste sume reprezintã actiuni sau pãrti sociale la societãti comerciale. De asemenea, conform declaratiei de avere, Iacob a împrumutat firma de lichidare judiciarã, cu 205.000 USD. La rubrica venituri, Iacob are trecutã suma de 398.892 de lei, sumã realizatã în 2018 ca practician în insolventã. Venitul familiei este completat de salariul sotiei, director la un liceu husean, care a obtinut, anul trecut, venituri totale de 87.495 de lei. De asemenea, Iacob a mai primit anul trecut, ca idemnizatie de sedintã, din partea Consiliului Judetean, 12.152 de lei. În conturi sale, Iacob a trecut cã are depozite în valoare totalã de 25.000 de dolari, 6.000 de euro si peste 110.000 lei. La capitorul datorii, Liviu Iacob poate rãsufla usurat dupã ce a reusit sã scape de 5 credite, scadente în 2017 si 2018, în valoare de 94.000 de lei si 134.000 de dolari. În schimb, Iacob mai are, pe numele sãu, alte trei credite în valoare totalã de 144.048 lei.

Liviu Iacob, martorul procurorilor în dosarul evaziunii de peste 1.300.000 de lei

Chiar dacã a fost “vizitat” de procurori, Liviu Iacob nu are, deocamdatã, calitatea de suspect în dosarul în care se vorbeste de un prejudiciu ce depãseste 1.300.000 de lei. Iacob este martor si va trebui sã lãmureascã o problemã în care este implicatã o firmã de transport din Târgu Mures si o societate comercialã controlatã de clanul Stãnescu din judetul Iasi. Mai exact, firma lui Stãnescu a fost lichidatã si cel care se ocupã de toate aceste demersuri este huseanul Liviu Iacob. Procurorii sunt interesati dacã facturile descoperite false si cu care statul a fost prejudiciat de peste 1.300.000 de lei, au fost sau nu predate lichidatorului în momentul în care acesta a preluat contabilitatea. Altfel spus, calitatea de martor a lui Liviu Iacob stã acum în declaratiile pe care le va face Stãnescu în fata anchetatorilor. Acesta va trebui sã spunã dacã facturile cu pricina au fost sau nu predate lichidatorului husean. În functie de declaratiile acestuia, existã si posibilitatea ca Iacob sã nu mai fie considerat martor, ci sã devinã suspect. Totul a pornit în urmã cu douã zile, odatã cu perchezitiile efectuate de procurori în mai multe judete din tarã, inclusiv în judetul Vaslui. Mai precis, anchetatorii au descins la sediul firmei si la locuinta lichidatorului husean Liviu Iacob. Au fost nevoiti sã astepte venirea acestuia acasã mai bine de 10 ore dupã ce Iacob le-a spus, telefonic, cã este în drum spre Brãila. Conform comunicatelor oficiale, actiunea a avut loc sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Mures. Într-un comunicat emis  de cãtre Parchetul de pe lângã Tribunalul Mures, în urmã cu douã zile au fost executate perchezitii într-un dosar de evaziune fiscalã. “Politistii din Mures au efectuat 68 de perchezitii, în Bucuresti si în 14 judete, la sediile unor firme si la domiciliile unor persoane bãnuite de evaziune fiscalã. Activitãtile s-au desfãsurat sub coordonarea Parchetului de pe lângã Tribunalul Mures, în Capitalã, precum si în judetele Mures, Bistrita Nãsãud, Brasov, Galati, Gorj, Ilfov, Iasi, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vaslui. Din cercetãri a rezultat faptul cã, în perioada 2012 -2016, reprezentantii unei firme din Mures, având ca obiect principal de activitate transporturi rutiere de mãrfuri, ar fi stabilit relatii comerciale fictive si ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale fãrã continut economic real. De asemenea, cei în cauzã ar fi omis înregistrarea în totalitate a livrãrilor efectuate, beneficiind astfel de deduceri fiscale ilegale. Prin faptele lor, s-ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1.300.000 de lei. Vor fi puse în executare 15 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri”, se arãta în comunicatul oficial.