|

Loviturã pentru politisti: interzis la aplicatiile de comunicare de pe telefoane

MODIFICARE…Moartea politistului Cristian Amariei, care a fost împuscat de Marcel Lepa, un infractor deosebit de periculos din judetul Timis, i-a fãcut pe cei din Inspectoratul General al Politiei Române sã ia mãsuri dure în privinta folosirii aplicatiilor pentru comunicarea online. Astfel, zilele trecute, IGPR a emis o dispozitie legalã prin care oamenii legii nu mai au voie sã coordoneze sau sã organizeze actiuni comunicând prin WhatsApp, Messenger, Facebook sau Telegram. “Desi suntem în anul 2019, institutia politiei încã a rãmas ancoratã în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializati si mai bine dotati. În continuare îi cerem politistului sã prindã infractori cu mapa sub brat si cu logisticã depãsitã moral”, a fost reactia reprezentantilor politistilor la decizia IGPR-ului.

Decizia Inspectoratul General al Politiei Române a fost fãcutã publicã de Sindicatul Politistilor Europeni Europol. “În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizãrii aplicatiilor de tip Whatsapp, Messenger, Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Politiei Române care atrage atentia asupra consecintelor la care se expun politistii. Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timis, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuscat de cãtre o persoanã care a fost “datã în urmãrire” pe un grup de Whatsapp de cãtre un ofiter de la nivelul unitãtii si pânã la situatii în care politistii primesc “ordine” pe asemenea aplicatii, au existat nenumãrate polemici pe marginea legalitãtii utilizãrii acestor mijloace de comunicare. În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativã, pe care politistii au suplinit-o prin diverse aplicatii, tocmai pentru incapacitatea institutiei de a oferi mijloace flexibile si eficiente de schimb a informatiilor si a datelor operative cu care lucrãm”, au precizat reprezentantii sindicatului.

Institutia politiei încã a rãmas ancoratã în trecutul ei

Sindicatul Politistilor Europeni Europol mai aratã cã prin folosirea acestor aplicatii, oamenii legii îsi riscã posturile. “În primul rând este vorba despre încãlcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate, ceea ce poate conduce la mãsura retragerii autorizatiei de informatii clasificate. Iar dupã cum bine stim, în lipsa acestei autorizatii, politistii sunt pusi la dispozitia unitãtii si pot chiar sã ajungã în situatia de a li se înceta raporturile de serviciu. De asemenea, este important de precizat cã si datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrãm în contact sunt interzise a fi prelucrate si distribuite prin intermediul acestor aplicatii, tocmai pentru cã Regulamentul general pentru protectia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operatiuni. Din pãcate, desi suntem în anul 2019, institutia politiei încã a rãmas ancoratã în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializati si mai bine dotati. În continuare îi cerem politistului sã prindã infractori cu mapa sub brat si cu logisticã depãsitã moral.”