|

Lui Buzatu i-a sãrit tandãra în direct: „Ce drumuri cu noroaie, la Vaslui? Mai lãsati-o în pana mea!”

NERVOS… Filmuletul prezentat, ieri, de cãtre ziarul nostru, în care arãtam cum o bãtrânã de 80 de ani din satul Plopi, comuna Bunesti Averesti, este condusã pe ultimul drum pe remorca unui tractor, prin noroaie, a fãcut „victime” în administratia judeteanã. Contactat de Realitatea TV, Dumitru Buzatu s-a strãduit sã explice cum programele pe fonduri europene si programul PNDL au ajutat foarte multe comune si sate din judetul Vaslui.

În timp ce explica, pe ecran au apãrut imaginile prezentate de Vremea Nouã, cu drumul neasfaltat de la Bunesti-Averesti, un drum pe care si tractorul rãmãsese împotmolit. Cumva încurcat, seful judetului le-a explicat jurnalistilor cã în prezent sunt peste 800 de kilometri de drum asfaltat în judetul Vaslui. Pentru cã jurnalistii de la Realitatea TV insistau cu imaginile, Buzatu a izbucnit: “Mai lãsati-o în…pana mea!”, dupã care convorbirea s-a întrerupt. Nu stim la ce panã s-o fi referit presedintele CJ Vaslui, cert este cã nu i-a convenit deloc sã vadã cum aratã drumurile din judet si cât pãtimesc oamenii pentru a-si îngropa rudele apropiate.

Dãncilã o tine pe-a ei: „Am scos tara din noroaie”

În timp ce la Bunesti Averesti sau în alte comune oamenii merg prin noroaie greu de imaginat, premierul se laudã cu faptul cã tara este scoasã la luminã, nu mai sunt drumuri neasfaltate si viitorul e luminos. Asa s-a lãudat premierul Viorica Dãncilã în fata primarilor, la Asociatia Comunelor din România. Premierul nu a venit singur la întâlnirea cu primarii de comune, ci însotit de mai multi ministri ai Cabinetului. Edilii de comune sunt disperati cã rãmân fãrã bani pentru investitii dupã ce bugetul pe anul 2019 a fost adoptat în Parlament. Premierul a promis bani si pentru indemnizatiile persoanelor cu dizabilitãti. Viorica Dãncilã s-a lãudat în fata primarilor cã “a scos tara din noroaie”, fãcând o serie de promisiuni: Guvernul va finanta 12.000 de obiective în acest an, plus 2.600 de proiecte de sisteme de apã si canalizare. Dãncilã spune cã Guvernul va elimina pânã la sfârsitul anului scolar toate situatiile de “toalete în curtea scolii”, iar totii elevii din mediul rural vor învãta în conditii decente pânã la finalul de an scolar. „Succesul programului PNDL 1 (…) ne-a dat certitudinea cã acesta trebuie continuat. Astãzi avem PNDL 2, programul de care depind sansele de dezvoltare a multor comunitãti. Cu ajutorul acestor programe am scos tara din noroaie, ca sã mã exprim mai plastic. Asa cum stiti, peste 70% din finantarea atât din PNDL 1, cât si din PNDL 2 a fost directionatã cãtre comune, demonstrând astfel cã modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse în practicã. Astfel, din 12.681 obiective de investitii în mediul rural sunt finantate 10.387, în valoare de 34,25 miliarde lei”, a explicat Dãncilã.