spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Luiza Zavloschi, prima femeie primar din România

- Advertisement -

PREMIERA…De județul Vaslui se leagă numele unor femei care au scris istorie. Dintre acestea le amintim pe Elena Cuza, prima Doamnă a României, Ioana Zizi Lambrino, prima soție a regelui Carol al II-lea și prima româncă dintr-o familie regală, Ana Pauker, prima femeie ministru de externe din țară. Vasluienii au fost deschizători de drumuri în ceea ce privește alegerea unei femei în fruntea unei comunități. Localitatea Buda a dat, în anul 1930, prima femeie primar din țară. Luiza Zavloschi (1883-1967), învățătoare model și o persoană cinstită și ambițioasă, a fost împinsă de țăranii fruntași să candideze la primărie, contra celui care reprezenta partidul de guvernământ, de care erau foarte nemulțumiți. A dus în fruntea Primăriei Buda două mandate, timp în care a dovedit sârguință și pricepere, iar oamenii au admirat-o pentru buna administrare a localității, căreia i-a refăcut toate drumurile și clădirile publice. Presa vremii a marcat acest eveniment, ziarele „Dimineața” și „Universul” dedicând câte un articol alegerii în fruntea unei comunități a unei femei. Uimirea a fost cu atât mai mare cu cât premiera a avut loc în zona Moldovei, într-un „sat vitregit, un sat cu oameni simpli”.

Interesant este că în perioada interbelică, în România, ca și în marea majoritate a celorlalte țări europene, femeile nu aveau drept de vot. Existau însă câteva excepții, cum ar fi văduvele de război sau licențiatele. Nimeni, însă, nu s-a gândit să interzică dreptul unei femei de a fi aleasă și, profitând de această lacună din lege, țăranii din satul Buda, care face parte actualmente din comuna vasluiană Oșești, au avut o inițiativă în premieră națională, dacă nu și pentru întreaga zonă a Balcanilor, să aleagă primar al localității o femeie. Sătui de promisiunile deșarte ale partidelor politice, oamenii din Buda s-au prezentat într-un grup foarte numeros, în anul 1930, la sfârșitul unei zile de dezbateri aprinse, acasă la doamna Zavloschi, cea care era învățătoare în sat. După oarecare ezitări, aceasta a acceptat propunerea cetățenilor, a candidat și l-a înfrânt zdrobitor la alegeri pe singurul adversar care și-a permis această postură.

O învățătoare cu vocație

Luiza Zavloschi a fost remarcată la început ca un cadru didactic desăvârșit. Era o fată simplă, ce provenea dintr-o familie de țărani gospodari. S-a născut pe 20 iulie 1883, a făcut școala și gimnaziul în Buda, localitatea natală, acolo unde și-a petrecut cei mai frumoși ani. Cei ai copilăriei. Pentru ca viața să își urmeze cursul, a mers mai departe, la Școala Normală de Învățătoare „Mihail Sturza” din Iași. După ce s-a văzut cu diploma de absolvire în mână, s-a întors lângă părinți, acasă, și s-a așezat la catedră, ca învățătoare. În anul 1906, când avea deja 23 de ani, și-a găsit perechea. Astfel, s-a căsătorit cu Constantin Zavloschi, cu care a avut șapte copii. Ca învățătoare, Luiza a fost un exemplu. Toți cei care o cunoșteau îi apreciau intreresul față de copiii pe care îi învăța și față de familia sa, știind să îmbine perfect cele două meserii: cea de cadru didactic și cea de părinte. La arhivele naționale din Vaslui se găsesc mai multe procese verbale ale ședințelor, cercurilor pedagogice susținute de Luiza Zavloschi la care s-a făcut mențiunea, de fiecare dată, „în mod deosebit”. Sătenii au mai apreciat la dânsa și faptul că se interesa de familiile cu probleme și găsea mereu soluții pentru acestea.

Primar la 47 de ani, a luptat pentru bunăstarea cetățenilor

Pentru că încercările vieții sunt multe, Luiza a dat și peste provocarea de a fi primar al localității natale. În primăvara anului 1930, când avea 47 de ani, țăranii, consătenii ei, au insistat ca aceasta să candideze la Primărie, contra reprezentantului partidului de guvernământ pe care nu îl voiau și de care erau nemulțumiți. Primul concurs pentru preluarea funcției de primar a fost câștigat. Atunci, a fost mare zarvă. Potrivit Enciclopediei României, în ediția din 3 martie a ziarului „Dimineața”, o pagină întreagă a fost dedicată neobișnuitului eveniment care a devenit o premieră pentru România: „Și aici, în ținutul ăsta așa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolați de frământările care macină zilnic baloturi întregi de hârtie și răgușesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar”. O altă prezentare, în ziarul „Universul”, a fost următoarea: „din toată România tocmai în fundul județului Vaslui s-au găsit niște țărani luminați care să își atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunității”. Ca primar, Luiza Zavloschi a îndeplinit două mandate, a dovedit o bună administrare a comunei. Cum a preluat conducerea, a luat și primele măsuri. Așa, a inițiat un plan pentru ameliorarea situației în care se afla Buda, a găsit un local unde putea fi găzduită Primăria, a alcătuit Consiliul Comunal, a organizat, în premieră, evidențele stării civile și a instalat un post telefonic, primii pași spre modernizarea unui loc izolat, uitat de lume. A refăcut drumurile și clădirile publice și s-a ales, apoi, cu încă un mandat de primar al comunei Buda, județul Vaslui. Răbdarea sa și preocuparea pentru comună au fost motivele pentru care Luiza a fost realeasă primar. Acea perioadă a adus și un plus de avuție, comuna mărindu-se cu încă un sat, Rafaila. Având o familie numeroasă, la care s-au adăugat și probleme de sănătate, a renunțat la cel de-al treilea mandat de primar, spre mâhnirea consătenilor.

Sătenii din Buda, mândri de Luiza Zavloschi

Luiza Zavloschi a murit în 1967, fiind înmormântată în cimitirul din localitate. Pe crucea de piatră, sunt cuvinte de mândrie: „Prima femeie primar din România Mare”. Femeia a fost dată uitării o perioadă, dar, aleator, istoricul vasluian Dan Ravaru a descoperit această premieră și a readus-o în atenția multora. Astfel că, din anul 2000, de Ziua Satului Buda se desfășoară manifestări dedicate primei femei primar din România, la care participă rudele Luizei Zavloschi. Pentru a-i păstra memoria vie, și școala din Buda îi poartă numele. Astăzi, Buda este un sat al comunei Oșești, alături de Pădureni, Vâlcele și Oșești, în județul Vaslui.

Surse:

www.enciclopediaromaniei.ro

www.wikipedia.org

www.tribuna.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.