|

Luptã crâncenã pentru buget: „Cred cã primarii vasluieni vor avea bugete pe 10-15 aprilie”

DECIZIE… Plenul reunit al Parlamentului a respins, ieri, cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului bugetului de stat pe anul în curs. Legea va merge la promulgare la presedinte, care nu mai are nicio cale de atac, decât termenul legal de 10 zile în care se poate decide. Cererea presedintelui a fost respinsã cu 245 de voturi si doar 115 în favoarea solicitãrii de reexaminare. Proiectul de buget pe 2019 a fost votat dupã mai putin de o orã de dezbateri în aceeasi formã în care fusese adoptat si în urmã cu aproape o lunã. Reexaminarea solicitatã de Klaus Iohannis a fost respinsã cu voturile PSD, ALDE si UDMR. „Nu cred cã PNL si USR vor bloca proiectul la Curtea Constitutionalã, asa cum s-a auzit în Parlament. Ar fi ceva de neînchipuit pentru milioanele de români care au nevoie de investitii, nu numai edilii PSD si comunele conduse de acestia vor avea de suferit, ci si cei de la alte partide. Primarii din judetul Vaslui vor avea bugete între 10 si 15 aprilie, dupã calculele mele”, spune senatoarea PSD de Vaslui, Doina Silistru.

Iohannis, care deja a contestat proiectul de buget la Curtea Constitutionalã si-a epuizat astfel cãile de atac si va fi nevoit sã o promulge. Comisiile parlamentare de buget-finante au respins cererea de reexaminare a presedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019. S-au înregistrat 23 de voturi „pentru” si 13 „împotrivã”. Astfel, proiectul de buget a fost aprobat în forma initialã, nefiind admisã nicio modificare fatã de varianta trimisã initial la promulgare. Dezbaterile în comisii au durat mai putin de o orã. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a precizat, la începutul sedintei, cã ministerul respinge de la început toate amendamentele depuse la proiectul de buget. „Se stiu amendamentele, sã nu mai stãm. Ministerul de Finante, de la început, respinge orice propunere de amendare. Amendamentele se cunosc de toti colegii. Vot imediat, pentru cã toatã lumea asteaptã acest buget”, a spus Teodorovici. Parlamentarii PNL si USR au solicitat sã sustinã toate amendamentele, însã presedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcas, care a condus sedinta, a respins aceastã propunere. Liberalul Iulian Hutucã a intervenit: „Lipsa de dezbatere si de transparentã adânceste prãpastia între societate si stat si ar trebui cumva sã avem dreptul de a obtine informatii, libertatea de gândire si exprimare, libertatea de a te opune si de a gândi diferit. De ce sã încãlcãm o cutumã parlamentarã care permite o dezbatere generalã pe orice fel de subiect?”.

Doina Silistru, senator PSD de Vaslui: „Presedintele trebuie sã promulge legea în 10 zile”

De asemenea, deputatul ALDE Varujan Vosganian a cerut dezbateri generale pe cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis în cazul legii bugetului pe 2019. Presedintele Comisiei de buget de la Senat, Viorel Arcas, a refuzat solicitarea de a face la începutul sedintei dezbateri generale. „Aveti amendamente pe punctele solicitate de presedinte, conform Regulamentului nu putem face în afara celor solicitate, au fost depuse amendamente, sã vedem atunci cine sustine, unde se încadreazã”, a arãtat Arcas. Între social-democrati si reprezentantii Opozitiei au avut loc mai multe schimburi de replici, în timp ce amendamentele au fost votate pe bandã rulantã. „Proiectul legii bugetului de stat, asa cum a fost aprobat de Parlament, a fost trimis spre promulgare. Presedintele are termen 10 zile pentru a aproba legea în forma aprobatã de Parlament, nu existã altã variantã. Dupã acest termen si dupã publicarea în Monitorul Oficial, cred cã judetele, inclusiv Vasluiul, pot începe sã-si facã toate calculele, privind împãrtirea fondurilor. Sper ca, în 10-15 aprilie, primarii din judetul Vaslui sã aibã bugete”, a explicat senatoarea PSD de Vaslui, Doina Silistru.