|

Magistratii, intimidati pentru a legitima in instanta taierile salariale

O cerere oficiala trimisa de un secretar de stat din cadrul Ministerului Justitiei poate arunca in aer a treia putere in stat, asociatiile magistratilor acuzand un abuz si o incercare de intimidare a judecatorilor.

Mai exact judecatorul Lidia Barac a cerut Consiliului Superior al Magistraturii verificarea si sanctionarea judecatorilor, care dau verdicte in favoarea salariatilor in privinta Legii 118/2010, cea care reduce cu 25% salariile bugetarilor. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a luat pozitie fata de acest fapt. „Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania constata o grava intruziune a puterii executive in actul de aplicare a legilor, atribut conferit de Constitutie in exclusivitate puterii judecatoresti. Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania califica aceasta solicitare ca o grava amenintare la adresa independentei puterii judecatoresti, judecatorul fiind constrans a se pronunta in cauzele supuse judecatii, sub spectrul sanctionarii sale disciplinare. Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania reamintesc existenta – inca – a principiului separatiei puterilor in stat si a supunerii hotararilor judecatoresti numai cailor de atac prevazute de lege, fara ca judecatorul sa fie intimidat sau constrans in exercitiul functiunilor sale legale. A proceda altfel inseamna a parodia activitatea de judecata, transformand-o intr-un simulacru de aplicare a legii si pe judecator intr-un executant administrativ”, se arata intr-un comunicat oficial al AMR.

Un magistrat botosanean, care a vrut sa ramana anonim din motive lesne de inteles, a declarat in EXCLUSIVITATE pentru Evenimente de Botosani ca acel document arata clar situatia in care s-a ajuns la ora actuala din punct de vedere al libertatii judecatorilor. „Este revoltator. In mod evident este o incercare de intimidare, iar faptul ca politicul pune presiune asupra judecatorilor arata clar ca in ziua de astazi nu trebuie sa fie mai multe puteri in stat”, a declarat magistratul.

Pe de alta parte judecatorul Adrian Toporascu, presedintele Tribunalului Botosani, unde sunt inregistrate toate litigiile de munca, inclusiv cel al colegilor de la Judecatorie, care au contestat la randul lor taierea salariala a declarat ca la Botosani nici un judecator nu a dat vreun verdict in acest sens. „La noi nici un magistrat nu s-a pronuntat in privinta acestei legi. Probabil, acest control a fost gandit in ideea ca trebuie verificate dispozitiile legale in privinta sentintelor date, iar doamna judecator s-a gandit ca la corpul de control al CSM se poate verifica aceste aspecte. In mod evident ca este o presiune asupra instantelor, fiind adusa atingere in privinta libertatii judecatoresti”, a declarat Adrian Toporascu.

Luni seara pe site-ul Ministerului Justitiei a fost postat un raspuns la cererea secretarului de stat Lidia Barac in care se mentioneaza ca nu se vrea o incalcare a libertatii judecatoresti. „Ministerul contribuie la buna functionare a sistemului judiciar si la asigurarea conditiilor infaptuirii justitiei ca serviciu public, apararea ordinii de drept si a drepturilor si libertatilor cetatenesti. Ministerul Justitiei a solicitat CSM evaluari cu privire la respectarea de catre instante a caracterului obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale in contextul solutionarii litigiilor care pun in discutie dispozitiile Legii 118/2010 si ale OUG 71/2009. Ministerul Justitiei nu poate fi obstructionat in exercitarea dreptului sau legal de a solicita efectuarea de verificari de catre Inspectia CSM, iar CSM si Inspectia Judiciara au obligatia de a efectua verificarile solicitate, cu respectarea tuturor rigorilor impuse de lege si deontologie, inclusiv a celor privind confidentialitatea unor proceduri impuse procedurilor in curs. Principiul independentei judecatorului este in directa legatura cu limitele constitutionale ale puterii judecatoresti”, se arata in comunicatul oficial al Ministerului Justitiei.

evenimentuldebotosani.ro