|

Magistratii vasluieni: politistul Mãlãncus “a actionat mai mult din mândrie profesionalã”

EXPLICATII… Judecãtorii de la Tribunalul Vaslui au publicat motivarea hotãrârii în urma cãreia agentul de Politie Alexandru Mãlãncus a fost obligat sã achite 1.000 de lei hotului pe care l-a prins în flagrant. Magistratii vasluieni apreciazã cã politistul a actionat mai mult din mândrie profesionalã atunci când l-a fotografiat pe suspectul furtului si a postat fotografia pe un grup WhatsApp, asupra cãruia nu avea controlul distribuirii informatiilor.

Tribunalul Vaslui a stabilit ca politistul a gresit când a transmis pe o retea de comunicare online, folositã si de alti colegi, poze cu hotul prins. “(…)Trebuie fãcuta o distinctie clarã între fapta politistului de a-l prinde pe reclamant, suspectat de sãvârsirea unei infractiuni flagrante si fapta de a-l fotografia si ulterior de a distribui fotografia, fãrã acordul sãu.” Instanta vasluianã a apreciat însã cã politistul nu a gresit atunci când l-a imobilizat pe hot, deoarece acesta era foarte agitat. “Reclamantul a fost imobilizat cu cureaua, având un capãt dat peste umãr, pe lângã gât, fãrã ca aceastã modalitate de imobilizare sã-i provoace reclamantului o strânsoare a gâtului, de naturã a-l strangula, a-i pune în pericol functia respiratorie sau de a-i îngreuna respiratia normalã. Aceastã modalitate de imobilizare a încetat imediat ce a sosit patrula de politie care l-a încãtusat. Potrivit înregistrãrii video, reclamantul a stat în sediul IPJ Vaslui timp de 5 minute imobilizat, având mâinile prinse cu cureaua, în pozitia sezut, direct pe pardosealã. În acest timp, se poate observa cã se manifesta agitat, încercând de câteva ori sã îsi elibereze mâinile”, au mai arãtat judecãtorii în motivarea sentintei.

“A actionat mai mult din mândrie profesionalã”

Potrivit judecãtorilor de la Tribunalul Vaslui, agentul de Politie Alexandru Mãlãncus a actionat mai mult din mândrie profesionalã atunci când a distribuit poza cu hotul “Dacã pentru prima actiune politistul nu poate fi tras la rãspundere, putând fi chiar recompensat ori apreciat pentru profesionalismul cu care a actionat, cea de-a doua actiune intrã în sfera ilicitului, întrucât nu are o bazã legalã. (…) Instanta admite cã circumstantele în care s-au produs faptele (prinderea si conducerea la sediul politiei a unei persoane suspectate de sãvârsirea unei fapte penale) sunt onorabile pentru politistul pârât, acesta având motive pentru a se simti mândru de realizarea sa profesionalã. Totusi, pârâtul a actionat cu imprudentã atunci când a postat fotografia pe un grup WhatsApp, asupra cãruia nu avea controlul distribuirii informatiilor  si atunci când a acceptat sã pozeze alãturi de reclamantul încãtusat, pentru cã  obligatia organelor de politie de a actiona si în timpul liber nu legitimeazã încãlcarea normelor care garanteazã dreptul la imagine al oricãrei persoane. (…)Tribunalul apreciazã cã acesta (n.r politistul) a actionat mai mult din mândrie profesionalã”, mai scrie în motivarea judecãtorilor.

Vina Inspectoratului, pentru care trebuie sã plãteascã daune de 1000 de lei hotului

În ceea ce priveste Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui, judecãtorii aratã cã institutia are calitatea de comitent în raport cu politistul. “Tot contextul în care a actionat pârâtul Mãlãncus tine de calitatea sa de politist: în aceastã calitate a procedat la urmãrirea reclamantului, l-a condus la sediul IPJ, l-a fotografiat, s-a fotografiat cu el si a distribuit fotografia pe un grup profesional. A extrage din context toate aceste fapte înseamna a admite cã politistul Mãlãncus a actionat în calitate de persoanã privatã, ceea ce ar fi contrar evidentei”, mai precizeazã magistratii. “Faptul cã nu a fost însãrcinat cu astfel de atributii (de a efectua fotografii persoanei suspecte) denotã doar cã a depãsit limitele conferite de continutul functiei, ceea ce nu exclude rãspunderea comitentului)”, se aratã în decizia Tribunalului Vaslui.

Fapta politistului de a prinde hotul, aplaudatã de vasluieni

Fapta în urma cãreia agentul din cadrul Serviciului de Politie Rutierã Vaslui, Alexandru Mãlãncus, a fost dat în judecatã, s-a petrecut în luna aprilie, anul trecut. În timp ce se deplasa de la serviciu cãtre domiciliu, acesta a reusit sã prindã, în flagrant, un hot ce furase un cartus de tigãri dintr-un magazin de pe strada Alecu Donici. A fugit dupã el mai bine de 500 de metri, l-a prins si imobilizat, apoi l-a predat colegilor. Hotul, Iulian M. de 25 de ani, este acum cercetat pentru furt calificat. Iatã ce spunea agentul, în urmã cu un an. “Eram în apropierea unui magazin alimentar situat pe strada Donici. Am vãzut iesind din magazin, în fugã, doi bãrbati si din urma lor, o femeie tipând dupã ajutor. Au luat-o la fugã printre blocuri. Am fugit dupã ei, dar dupã aproximativ 200 de metri s-au despãrtit si fiecare a continuat sã alerge în altã directie. Am fost nevoit sã alerg doar dupã unul dintre ei, si dupã aproximativ 500 de metri am reusit sã-l prind în spatele blocului nr.1. L-am pus la pãmânt, dar nu aveam cãtusele la mine. Se zbãtea sã scape, astfel cã am fost nevoit sã-l imobilizez la pãmânt si sã-i leg mâinile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui si de acolo a fost preluat de o patrulã din cadrul Politiei muncipale”, declara agentul, la o zi dupã prinderea hotului. Fapta politistului a adunat, la acea vreme, foarte multe aprecieri din partea vasluienilor, care l-au felicitat pe politist pentru prezenta de spirit de care a dat dovadã.