spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Mai sunt câteva zile pânã pornesc motoarele la groapa ecologicã de la Rosiesti

- Advertisement -

GREU TARE… Peste câteva zile, sustine Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, va începe în fortã colectarea deseurilor menajere în tot judetul Vaslui, pe baza mult-trâmbitatului proiect judetean de gestionare a deseurilor. Sistemul integrat de management al deseurilor din judetul Vaslui, un proiect în valoare de 49,3 milioane de euro, ce vizeazã colectarea si valorificarea deseurilor menajere si reciclabile din cele 86 de unitãti administrative vasluiene, a fost lansat la începutul anului 2012, la Consiliul Judetean. Proiectul ar fi trebuit sã se implementeze pe o perioadã de trei ani si avea ca principal scop preluarea deseurilor solide de la populatia din judet si prelucrarea acestora într-o statie ecologicã, la Rosiesti. Dar, anii au trecut, licitatiile s-au tinut lant, cu blocaje peste blocaje si, iatã, la jumãtate anului 2018, autoritãtile se pregãtesc sã dea drumul la treabã, dupã nesfârsite discutii la Ministerul Mediului, legate de transporturile de gunoaie cãtre Brãila. „Vom face, cred, o deschidere oficialã, pentru a prezenta opiniei publice date despre functionarea sistemului în judetul Vaslui”, spune presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Dupã aproape sase ani de zile si investitii de aproape 50 de milioane de euro, iatã cã se pregãteste pornirea sistemului integrat de colectare a deseurilor, cu punctul central la Rosiesti, acolo unde este amenajatã o groapã ecologicã, încã din 2015. Se pare cã operatorul care a câstigat licitatia, Romprest, a preluat toate echipamentele de la Rosiesti si face, în aceste zile, probele finale la echipamente. În privinta tocãtorului de mase plastice, s-a cãzut de comun acord cu conducerea CJ Vaslui ca acesta sã fie adus din altã parte a tãrii, acolo unde Romprest are în operare alte gropi de gunoi ecologice, fie sã fie cumpãrat pe banii operatorului. Odatã trecut si acest hop, se poate trece la treabã. Toate statiile de transfer sunt pregãtite, s-au finalizat si documentatiile necesare pentru deschiderea statiilor, cu avize de la Mediu si tot tacâmul, flota de masini a ajuns la operator, deci se poate deschide groapa. Astfel, gunoiul menajer si cel reciclabil va fi preluat de la populatie în containere diferite care vor fi amplasate în peste 3.000 de platforme de colectare, atât în mediul urban cât si rural. Ulterior, containerele vor fi ridicate si duse spre cele patru statii de transfer din orasele Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, de unde apoi deseurile vor merge cãtre depozitul central din comuna Rosiesti pentru a fi prelucrate în statia ecologicã ce urmeazã sã fie construitã.

Iatã cum aratã strategia de functionare a noului sistem integrat

Conform Sistemului Integrat de Management al Deseurilor, judetul Vaslui este împãrtit în cinci zone mari de colectare, aferente Centrului de Management Integrat de la Rosiesti si celor 4 statii de transfer realizate dupã cum urmeazã: Zona I – Statia de transfer Negresti – capacitate 9.600 tone/an; Zona II – Statia de transfer Vaslui – capacitate 48.100 tone/an; Zona III – Statia de transfer Husi – capacitate 20.300 tone/an; Zona IV – Statia de transfer Bârlad – capacitate 40.200 tone/an; Zona V – aferentã CMID Rosiesti. De asemenea, vor fi amenajate 5 platforme publice de colectare deseuri – PPCD pentru celelalte deseuri municipale care necesitã, conform prevederilor legale, colectarea separatã: deseurile voluminoase, DEEE, si deseurile periculoase din gospodãrii. Aceste PPCD vor fi amenajate la fiecare Statie de transfer si la CMID. Urmãtoarele categorii de deseuri vor fi colectate separat de pe teritoriul unitãtilor administrativ-teritoriale si transportate la statiile/instalatiile de tratare stabilite de unitatea administrativ-teritorialã în strategia localã cu privire la dezvoltarea si functionarea pe termen mediu si lung a serviciului de salubrizare: a) deseuri reziduale; b) deseuri biodegradabile; c) deseuri reciclabile (hârtie si carton, plastic si metal, sticlã), inclusiv deseuri de ambalaje; d) deseuri periculoase din deseurile menajere; e) deseuri voluminoase provenite de la populatie, institutii publice si operatori economici.

Ar fi totusi o problemã: vasluienii nu vor sã depunã selectiv deseurile

Din acest moment, ar trebui sã înceapã si selectarea deseurilor, pe care persoanele fizice sau juridice le depoziteazã la punctele de colectare. Conform proiectului, „Persoanele fizice si juridice, producãtoare de deseuri municipale, trebuie sã realizeze activitatea de colectare separatã, conform sistemului de colectare stabilit la nivelul unitãtii administrativ-teritoriale, în conditii salubre, în spatii special amenajate si asigurate de cãtre autoritatea administratiei publice locale sau operatorul de salubrizare. Fractia biodegradabilã din deseurile menajere si similare va fi colectatã separat în containere sau recipiente special destinate acestui scop si vor fi transportate si predate la instalatiile de tratare stabilite de unitatea administrativ-teritorialã. În vederea realizãrii activitãtii de colectare separatã, punctele de colectare amenajate sunt dotate, conform legii, cu recipiente si containere de colectare prin grija operatorului sau a autoritãtii administratiei publice locale, dupã caz. La gospodãriile individuale colectarea se va face în recipiente, pungi, saci sau alte mijloace care prezintã un grad de sigurantã ridicat din punct de vedere sanitar si al protectiei mediului. Recipientele si containerele folosite pentru colectarea separatã a diferitelor tipuri de deseuri vor fi inscriptionate cu denumirea deseurilor pentru care sunt destinate si marcate în diverse culori prin vopsire sau prin aplicare de folie adezivã”. Toate bune si frumoase, însã dacã mergi la punctele de colectare din Vaslui, de exemplu, vei vedea multi indivizi care aruncã molozul rezultat din modificarea apartamentelor la pubelele de sticlã, plastic sau carton. Asta înseamnã cã mai avem un drum lung de parcurs pânã ce vom ajunge europeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.