|

Managerii spitalelor vasluiene, evaluati în functie de gradul de multumire al pacientilor

PROPUNERE… Sorina Pintea, noul Ministru al Sãnãtãtii a declarat cã multe dintre problemele sistemului medical tin de indolenta, nepãsarea si lenea celor care lucreazã în sistem. Pentru ca pacientii sã nu mai aibã de suferit, aceasta propune schimbarea indicatorilor de performantã ale managerilor, indicatori care “sã cuprindã tot spectrul problemelor zilelor noastre”.

Ministrul Sãnãtãtii vrea ca pacientul sã fie pus în centrul sistemului medical: “În afarã de cadrul legislativ care trebuie îmbunãtãtit prin legea sãnãtãtii, o nouã lege, mi-as dori sã schimbãm mentalitãti, pentru cã multe dintre problemele care apar tin de indolentã, de nepãsare, de lene, de o blazare în care ne-am complãcut cu totii, astfel încât pacientul n-a mai fost în centrul sistemului sau încã n-am reusit sã-l punem în centrul sistemului. Cred cã asta mi-as dori sã fac, sã încerc sã-i fac pe oameni sã fie mai buni vizavi de cei care chiar suferã”. Cum se va realiza acest lucru? “În primul rând prin coercitie, pentru cã avem niste reguli, avem niste protocoale, avem niste chestiuni care tin de bunul mers al activitãtii si noi nu le facem sau le-am pus într-un sertar si am uitat de ele”, spune Sorina Pintea. Noul Ministru al Sãnãtãtii vrea ca, pe viitor, evaluarea managerilor de spital sã se facã altfel. “În primul rând, schimbarea indicatorilor de performantã, care nu mai sunt relevanti pentru ceea ce este sãnãtatea în ziua de astãzi si apoi evaluarea pe baza acestor noi indicatori, care sper sã cuprindã tot spectrul problemelor zilelor noastre.”

“Medicamentele esentiale care au lipsit o perioadã vor începe sã aparã”

Sorina Pintea spune cã, în curând, se va rezolva si criza medicamentelor iar pacientii de cancer nu vor mai fi pusi pe liste de asteptãri. “Este o problemã. Este necesar sã facem schimbãri în politica medicamentului pe plan national. N-as putea sã vã dau date concrete în acest moment, încã mã informez asupra acestui fenomen, dar asigur populatia cã medicamentele esentiale, cele care au lipsit o perioadã vor începe sã aparã, adicã deja avem grijã, împreunã cu o echipã din minister si cu Agentia Nationalã a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale, de acest lucru. Chiar ne preocupã. Bolnavilor de cancer le transmit sã aibã încredere, pentru cã gãsim solutii pentru a rezolva problemele, eu însãmi având în familie pacienti cu aceastã patologie. Deci stiu ce înseamnã, stiu suferinta prin care trec si le transmit sã aibã încredere”, a mai precizat Ministrul Sãnãtãtii.