|

Manifestantii anti-Chevron, anchetati la sânge!

OPRESIUNE Locuitorii comunei Pungesti care s-au opus amplasãrii primei sonde de explorare a gazelor de sist a companiei Chevron au fost chemati la audieri, fiind unii inculpati, altii în calitate de martori, într-un dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de blocarea, pe 2 decembrie anul trecut, a unui drum judetean. Pe anchetatori i-a interesat mai mult persoanele care i-au organizat pe sãteni în încercarea de a opri utilajele Chevron, decât faptele în sine, si prea putin abuzurile sãvârsite de jandarmi în acea zi, care au blocat total accesul la Tabãra de Rezistentã, tabãrã care, ulterior, în ciuda faptului cã era situatã pe un teren privat, a fost dezafectatã de jandarmi. Un alt dosar, privind distrugerea gardului din jurul perimetrului Chevron, a ajuns deja pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui.

Dupã ce, luni de zile, locuitori din Pungesti, dar si activisti din toatã tara au protestat împotriva deciziei guvernantilor de a permite începerea explorãrii gazelor de sist în perimetrul Silistea, Pungesti, si dupã ce, pentru a proteja interesele companiei americane, zona a fost decretatã drept zonã specialã de sigurantã publicã, în care accesul se fãcea doar individual, pe baza cartii de identitate, acum protestatarii sunt anchetati pentru infractiunea de blocare a unui drum public. În aceastã sãptãmânã, politisti ai ISJ Vaslui s-au deplasat la Pungesti, unde au audiat peste 30 de locuitori din comunã, participanti la protestele de anul trecut, manifestând pentru dreptul de a trãi într-un mediu curat, neafectat de noxele inerente exploatãrii gazelor de sist prin controversata metodã de fracturare hidraulicã. Din spusele oamenilor chemati la Postul de Politie Localã Pungesti pentru a fi audiati, pe anchetatori i-a interesat mai mult faptele liderilor de opinie, decât evenimentele în sine. Practic, la fel ca dupã Rãscoala din 1907, când cei care i-au mobilizat pe tãrani sã-si apere drepturile au fost ulterior condamnati, la fel si în cazul fenomenului Pungesti, probabil se doreste ca liderii miscãrii sã fie dacã nu închisi, mãcar neutralizati. Multe dintre întrebãrile politistilor se refereau doar la cei care au fost sufletul Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, printre care Ticu Pâslaru si Zâna Domintean, participantii la proteste fiind întrebati dacã îi cunosteau pe acestia de dinaintea evenimentelor, felul în care cei doi, dar si alti lideri ai Miscãrii au organizat protestele. Persoanele chemate la audieri în aceste zile ne-au declarat cã unele întrebãri adresate de politisti se refereau inclusiv la faptul dacã locuitorii comunei, anchetati în acest dosar, au cunostiintã de faptul dacã liderii Miscãrii de la Pungesti ar fi fost plãtiti sã provoace tulburãri!

Abuzurile jandarmilor nu sunt importante!

În schimb, nimeni nu a fost întrebat cu privire la abuzurile sãvârsite de jandarmi în ziua de 2 decembrie a anului trecut, atunci când, sub pretextul legitimãrii celor care se aflau în Tabãra de Rezistentã, multi protestatari au fost luati pur si simplu pe sus si dusi în dubele jandarmilor, nici cu privire la faptul cã fortele de ordine au blocat, de la primele ore ale zilei, accesul în zonã, inclusiv al ziaristilor din toatã tara veniti la fata locului pentru a relata în direct evenimentele. Practic, cu toate cã ordinul de declarare a perimetrului Chevron ca fiind zonã specialã de sigurantã publicã a venit ulterior, dupã câteva zile, pe 2 decembrie, accesul pe drumul judetean a fost blocat în primã instantã de jandarmi. Abia ulterior, în cursul zilei, la sosirea utilajelor firmelor care urmau sã pregãteascã pentru amplasarea sondei perimetrul de la Silistea, locuitorii din zonã, inclusiv bãtrâni si copii, au fãcut un scut uman pentru a împiedica accesul utilajelor. Reamintim cã, în acea zi, nu mai putin de 16 persoane au fost ridicate de cãtre jandarmi din zona taberei de rezistentã de la Pungesti si, dupã ce au fost anchetati, o parte dintre ei amendati pe motive de tulburarea ordinii publice sau refuz de legitimare. Mai mult decât atât, comunicatele Jandarmeriei din acele zile anuntau cã, în tabãra de rezistentã, au fost descoperite bidoane cu carburanti chipurile destinate fabricãrii de coctailuri Molotov, când în fapt, carburantul era destinat generatoarelor din tabãrã. În afara acestui dosar, în care zeci de locuitori din Pungesti sunt cercetati pentru blocarea unui drum judetean, un alt dosar, privind distrugerea gardului împrejmuitor al perimetrului Chevron, a ajuns deja la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vaslui.