|

Maratonul obiceiurilor de iarnã la Festivalul Datina

OBICEIURI…”Datina”, un festival care a devenit un eveniment important în peisajul cultural vasluian în luna decembrie, se dovedeste a fi necesar nu doar pentru a marca sãrbãtoarea Nasterii Domnului, dar si pentru a arãta cã elevii si tinerii sunt preocupati de promovarea trãirii autentice românesti, a zestrei de cântece, traditii si obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealteratã.

Evenimentul va oferi publicului ocazia extraordinarã de a retrãi atmosfera de odinioarã din preajma sãrbãtorilor de iarnã. “Suntem multumiti cã elevii vasluieni duc mai departe zestrea din strãbuni, comoara neamului nostru românesc, iar în lada de zestre a neamului sunt si traditiile de Crãciun si Anul Nou”, a spus Nastica Olaru, unul dintre organizatorii Festivalului.
La cea de-a 14-a editie a Festivalului Datina sunt asteptati peste 800 de elevi din judetul Vaslui, care vor încerca sã încânte juriul, prin calitatea interpretativã a colindelor si altor obiceiuri de iarnã.

“Primim, an de an, tot mai multi colindãtori, gândindu-ne cã peste ani, atunci când vor avea familii, vor împãrtãsi colindele, obiceiurile de iarnã, traditiile, copiilor lor. Aceste minunate creatii populare, pãstrate din generatie în generatie, au rãsunat fãrã întrerupere în casele crestinilor si reprezintã, fãrã tãgadã, cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc”, a mai spus Nastica Olaru. Festivalul Datina va avea si o participare indirectã, la care elevi din alte judete vor concura cu ajutorul unei filmãri, cu durata de maximum cinci minute, care sã prezinte un obicei specific sãrbãtorilor de iarnã. Evenimentul va avea loc duminicã, 15 decembrie, si este organizat de Scoala “Constantin Parfene”, cu sprijinul Palatului Copiilor si Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui.