|

Mare chef, în mijlocul scolii! (video)

DANS… DIDACTIC… În lipsa pustilor de scoalã primarã dintr-un sat component al comunei Bunesti-Averesti, adultii dau câte o petrecere pe cinste, chiar în mijlocul sãlilor de clasã! Un filmulet buclucas îi aratã pe mai multi sãteni din Plopi, prinsi în horã si bãtând podelele de mama focului, la doi pasi de tabla la care, probabil, nu cu multi ani în urmã, unii erau scosi sã spunã lectia. “Nu mã deranjeazã atât de mult cã fac chefuri în scoalã, cât alta este problema mea: cã ai nostri copii fac naveta la Averesti, iar scoala s-a fãcut discotecã”, a sesizat un pãrinte supãrat.

De Revelion, dar si de Sfântul Ion, în satul Plopi s-a dat petrecere! Cum cãminul cultural este gata sã se prãbuseascã, oamenii au încins hora mare într-una din sãlile de clase ale scolii din localitate. Nu le-a fost prea greu sã îi convingã pe responsabili sã le dea voie, atâta timp cât, cel putin în ultimul an, nu s-au mai fãcut cursuri aici. Din cauza numãrului din ce în ce mai mic de copii, scoala nu a mai putut functiona si atunci scolarii au fost trimisi sã învete la Averesti. “Populatia este într-un proces de îmbãtrânire accentuat. Gânditi-vã cã de la începutul acestui an, în Plopi au murit patru persoane, dar de nãscut, nu s-a nãscut nici un copil, cam de doi ani încoace, sã nu gresesc”, spune unul dintre sãteni.

“Cât satul moare, noi dansãm si chiuim în mijlocul scolii”

De când scoala s-a golit de elevi, sãlile de clasã nu au rãmas fãrã folosintã. Când e rost de vreo petrecere, de pildã, scoala prinde din nou viatã. Se dau repede bãncile la o parte, se pune muzicã si îndatã se încinge hora. “Mai uitã lumea de necazuri, ce sã facã?! Numai cã filmuletul acesta ne cam face de râs, cã danseazã mai mult bãrbati si, unii dintre ei, habar nu au sã joace. Ori sunt beti, ori nici de jucat nu mai suntem în stare. Nu sunt oamenii vinovati cã fac discotecã în scoalã. Nu pe ei vreau eu sã îi scot în evidentã, cãci ei au cerut voie cuiva, nu? Nu au spart usa, sã intre în clase, cred. Problema este alta si este mai gravã decât atât: cãminul cultural din Plopi e în ruinã, bãtrânii mor, copii nu prea se mai nasc în satul nostru, putinii elevi care au mai rãmas, sunt dusi în altã parte, iar clãdirea scolii a devenit, poftim, dintr-o institutie de educatie, una de petrecere, de discotecã. Repet, nu sunt acesti oameni care danseazã vinovati, ci toti acei care au adus tara toatã în aceastã situatie. Eu am învãtat oleacã de carte si stiu ce spun. Dacã nu ne trezim cât mai repede, va fi vai de noi. Sperante sunt putine, cã, dupã cum puteti vedea în filmulet, cât satul moare, noi dansãm si chiuim în mijlocul scolii”, a spus unul dintre sãtenii supãrati pe situatie.