|

Marea degustare de la Iasi „atacatã” de doi bârlãdeni, printre cei mai buni somelieri din tarã!

HAI BÂRLAD!!…George Chicos (37 de ani) si Ionut Andrei Nãsui (31 ani), cei doi frati din Bârlad care se numãrã printre cei mai buni somelieri din România (degustãtori de vinuri), atacã din nou concursul „Marea Degustare de la Iasi”, ajunsã la cea de a doua editie. La prima editie de anul trecut la care au participat, George si Ionut au câstigat Cupa de la Marea Degustare de la Iasi”, învingând somelieri recunoscuti în România si nu numai. Sã le urãm succes si în acest an, când îsi vor apãra titlul, în fata a peste 150 de participanti!

Succesul primei editii – denumitã atunci Marea Degustare de la Castel – ce a avut loc în luna mai a anului trecut, i-a fãcut pe organizatori sã anunte o nouã editie a concursului de degustare în orb. Ca si la evenimentul precedent, Marea Degustare de la Iasi 2020, ce se va desfãsura în zilele de 25 si 26 februarie, va fi împãrtitã în douã sectiuni: Concursul pe echipe si Concursul individual. Concursul pe echipe poartã denumirea de „Marea Degustare de la Iasi” si se va disputa în data de 25 februarie la Restaurantul „La Castel”, adicã tot acolo unde anul trecut, din 11 echipe participante s-a impus una localã, Hunter’s, din care au fãcut parte cei doi frati bârlãdeni, George Chicos si Ionut Andrei Nãsui. La aceastã editie se vor putea înscrie 20 de echipe, fiecare având în componentã cinci degustãtori titulari si douã rezerve. Echipele vor primi spre degustare 15 vinuri – 5 albe, 5 rosii, 1 spumant, 3 rose si 1 dulce, în care va exista un soi majoritar în proportie de minim 80% – si vor trebui sã recunoascã soiul, anul de recoltã, continutul de alcool si regiunea din care provine vinul. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta vor fi primite în concurs si patru vinuri din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, va fi mai greu ca la editia precedentã, însã si premiile sunt pe mãsurã.

Bârlãdenii participanti se numãrã printre cei mai buni somelieri din România.

Cum au ajuns cei doi bârlãdeni, unul de 36 de ani (George Chicos) si Ionut Andrei Nãsui (30 de ani), frati dupã mamã, sã se numere printre cei mai buni somelieri ai României, ne-au spus anul trecut chiar ei.

„M-am îndrãgostit de vinuri o datã cu vacantele petrecute la Vetrisoaia la bunicii mei, unde eram prezent la toate lucrãrile din vie, de la tãiat pânã la cules, inclusiv zdrobirea strugurilor  în saci de pânzã cu picioarele, procedeu care este folosit si azi. În 2013 când lucrãm la Restaurantul <<Casa Vânãtorului>>, Casa de Vinuri Cotnari s-a implicat  în mod direct în educarea personalului din restaurantele din Iasi, fãcând o grupa de 30 de somelieri avându-l cã mentor de renumitul Marian Timofti. Atunci cred cã a fost momentul când am luat contact cu degustãrile de vin. Am 37 de ani, liceul l-am terminat la Colegiul Tehnic <<Al. I. Cuza>> Bârlad, dupã care am terminat Specializarea Comunicare Socialã si Relatii Publice în cadrul Universitãtii <<Al. I. Cuza>> Iasi. La scurt timp am terminat masterul la Universitatea de Agronomie <<Ion Ionescu De La Brad>> pe specializarea Expertizã pe Filiera Produselor Alimentare în cadrul Facultãtii de Agriculturã. Dupã perioada petrecutã La Castel Breazu ca si somelier, am fost coptat de cei de la Crama Tohani pe functia de director de vânzãri, ei au fost cei care m-au initiat  în lumea vânzãrilor. Momentan lucrez cã director de vânzãri într-o echipa extrem de frumoasã  si unitã la Domeniul Bogdan, o cramã care are culturã de vie sutã la sutã biodinamica. O cramã care respectã legile nescrise din istorie a cultivãrii viei si producerea vinului. Sã degusti un vin pentru mine este o adevãratã artã, o artã care te plimbã prin trecut si te aduce în prezent. Când miros un vin  închid ochii si povestesc despre el, ca si cum ar fi fost parte din trecutul meu.”, a mentionat pentru Vremea NOUÃ George Chiocos.

„ Am fãcut liceul la Bârlad, la <<Mihai Eminescu>>, apoi Geografia Turismului, la Facultatea de Geografie si Geologie, de la Universitatea <<A.I.Cuza>> Iasi. Din 2009 sunt în Iasi, iar la cei 31 de ani ai mei, actualmente sunt Reprezentant Zonal (director) de Vânzãri si Marketing la Domeniul Coroanei Segarcea. Important pentru mine e sã înteleg beneficiul acestei bãuturi si sã încerc pe cât posibil sã îi îndrum si pe ceilalti sã consume <<cu cap>> vinul, care trebuie sã însoteascã orice masã, sã vinã în completarea mâncãrii. La mine, degustarea de vinuri face parte din fisa postului. Pasiunea o am de când eram copil, când mergeam toatã familia la cules de struguri si asistam la producerea vinului, la tarã, la Suletea, una dintre cele mai bune regiuni din tarã pentru producerea de vin negru. Din aprilie 2016 pânã în octombrie 2018, am fost responsabilul activitãtilor turistice, ghid si somelier la Crama Purcari, în Republica Moldova, unde am avut excursii si degustãri cu peste 80 000 de turisti din toatã lumea”, ne-a mãrturisit si Ionut Andrei Nãsui.