|

Marko Ljubinkovic vrea sã revinã la Vaslui (video)

De vorbã cu unul dintre cei mai apreciati jucãtori

INTERVIU… În 2006, Vasluiul îl cumpãra de la FK Rad Belgrad contra sumei de 50.000 de euro. În primele jocuri pentru gruparea “galben-verde” nu prea a convins, astfel cã Adrian Porumboiu a vrut sã-l vândã, pentru a-si scoate “pârleala”. La insistentele fiului sãu, regizorul Corneliu Porumboiu, finantatorul echipei i-a mai dat o sansã Un an mai târziu, fotbalistul devenea golgheterul Vasluiului si atrãgea atentia granzilor din capitalã. Cota pe piata transferurilor îi explodase, la aproape 1,8 milioane de euro, iar prin sediul Federatiei Române de Fotbal se vorbea chiar de naturalizarea lui. În cei patru ani petrecuti la FC Vaslui a devenit idolul tribunelor, iar suporterii de la Peluza Nord i-au dedicat propriul steag. Este povestea lui Marko Ljubinkovic, unul dintre cei mai iubiti fotbalisti care a a trecut prin curtea clubului “galben-verde”. Au trecut opt ani de când mijlocasul a plecat de la Vaslui si aproape cinci ani de când echipa finantatã de Adrian Porumboiu s-a desfiintat, însã Marko continuã sã fie cu ochii pe fotbalul vasluian. Care au fost meciurile care i-au rãmas în memorie, cu ce antrenori a lucrat cel mai bine, ce pãrere are despre noul proiect al suporterilor, de a readuce orasul pe harta fotbalului românesc si care sunt sansele sã revinã la Vaslui, cititi în interviul de mai jos.

- Salutãri de la Vaslui! Marko, pentru început , am sã te rog sã ne spui ce faci în prezent? Mai joci fotbal?

- Salut! Nu mai joc fotbal, am terminat mai repede decât as fi crezut. Am obtinut licenta A, asa cã pot sã încep cariera de antrenor. În prezent sunt ocupat cu familia, facem lucruri pe care nu le-am fãcut atunci când jucam fotbal.

- Din 2006 pânã în 2010 ai fost unul dintre cei mai buni jucãtori ai Vasluiului. Cum ai descrie aceastã perioadã?

-A fost o perioadã foarte frumoasã, dar în acelasi timp si foarte grea. Am jucat într-o echipã care a fãcut foarte multe lucruri frumoase, care nu se vor uita nici de noi, jucãtorii, nici de suporteri.

- Timp de patru sezoane, cât ai îmbrãcat tricoul galben-verde, ai lucrat cu mai multi antrenori. Cu care dintre ei te-ai înteles cel mai bine?

- Cu totii am avut o relatie foarte bunã! Atunci când a fost Dorinel Munteanu antrenor-jucãtor, am avut o perioadã excelentã, pentru cã mã întelegeam foarte bine si cu antrenorul dar si cu jucãtorul Dorinel. Nu pot uita nici perioada când echipa a fost antrenatã de Gheorghe Multescu, nici cea cu Viorel Hizo pe bancã. Cu acesti trei antrenori am lucrat cel mai bine, dar si cu ceilalti mã întelegeam bine.

- Ce meciuri ti-au rãmas în memorie din perioada FC Vaslui?

- Multe meciuri mi-au rãmas în memorie. Sigur, victoria cu 1-0 în fata Stelei (30 iulie 2008, FC Vaslui învingea gruparea “ros-albastrã” cu 1-0, dupã ce Marko îl învinge pe Zapata cu o loviturã de cap), pe Municipalul din Vaslui, a fost ceva extraordinar. Si toate victoriile contra Iasului au fost deosebite pentru cã toti jucãtorii stiam cât de mult îsi doreau suporterii sã câstigãm cu cei de la Politehnica.

- De curând, Adrian Porumboiu, fostul finantator al clubului, te-a inclus în echipa idealã a Vasluiului. Cum comentezi?

- Ca sã fiu sincer, sunt mândru de asta pentru cã la Vaslui au evoluat foarte multi jucãtori valorosi. La ora actualã, primul 11 al Vasluiului s-ar bate la titlu în România, cu sanse foarte mari sã câstige campionatul.

- Dupã intrarea clubului în faliment, comunitatea din Vaslui s-a unit si acum vrea sã aducã din nou fotbalul local în primele ligi ale tãrii. Ce pãrere ai despre demersul suporterilor?

-Având în vedere rezultatele obtinute în trecut, putem spune cã FC Vaslui înseamnã ceva în fotbalul românesc. Acum, suporterii încearcã sã construiascã o nouã istorie pentru club. Sunt sigur cã nu le e usor, dar dacã vrei sã reusesti ceva, trebuie sã lupti pentru asta. Sunt bucuros cã existã oameni care vor sã ducã echipa localã la un nivel mai înalt si nu pot decât sã le tin pumnii sã reuseascã acest lucru.

- Ai fi dispus ca în viitor, dacã lucrurile merg bine, sã revii la Vaslui?

- Doar din postura de antrenor, pentru cã ghetele mi le-am agãtat în cui, cum se zice. Numai din acest post as putea ajuta echipa. Dacã locuiam mai aproape de Vaslui, puteam sã mai joc câtiva ani acolo, dar din pãcate sunt cam departe, iar acest lucru m-a împiedicat sã mã întorc la echipa de unde am rãmas cu atâtea aminitiri frumoase.

- Dupã opt ani de când ai plecat de la Vaslui încã mai tii legãtura cu suporterii vasluieni, fiind unul dintre cei mai iubiti fotbalisti care au activat la FC Vaslui. Cum te simti când stii cã vasluienii nu te-au uitat?

- Si pentru mine si pentru ei a trecut mult timp, dar multe lucruri frumoase au rãmas în memorie. Si astea vor rãmâne toatã viata. E ceva frumos în viata unui om sã stie cã e apreciat. Nu mi-a fost greu sã tin legãtura cu suporterii vasluieni pentru cã stiu ce înseamnã pentru ei legãtura cu fotbalistii care s-au luptat pentru emblemã si pentru culorile “galben-verde.”

-Ce le transmiti suporterilor vasluieni si tuturor celor care pun umãrul la readucerea fotbalului local în ligile superioare?

-În primul rând sã fie sãnãtosi si fericiti! Sã sustinã în continuare echipa pentru cã nu poti sã iubesti ceva doar atunci când merge bine. La greu se vãd caracterele puternice. Sunt sigur cã vor veni vremuri mai frumoase pentru FC Vaslui! Un mare salut pentru tot orasul Vaslui!