|

Martorii din dosarul Episcopului Corneliu au dispãrut subit…pe la mãnãstiri!

ZVONURI… Cazul tinerilor absolventi de Seminar, Denis si Vasile Turcu, ale cãror nume apar în dosarul deschis de DNA Iasi, în cazul santajului exercitat împotriva Episcopului Corneliu, se complicã tot mai mult. Sunt voci din interiorul Bisericii care sustin cã Denis Turcu si fratele sãu geamãn, Vasile, au fost dusi undeva la o mãnãstire din judet, mai precis la mãnãstirea Bujoreni, cel mai probabil din ordinul Episcopului Corneliu. Sursele noastre sustin cã Denis Turcu, al cãrui nume apare în dosarul de la DNA, ar fi filmat unele scene cu un ceas spion pus la dispozitie de preotul Jitaru, care i-ar fi spus: “De ce sã nu-l filmezi si sã nu profiti de relatia pe care o ai cu Episcopul? Nici nu stii cum nu mai esti în gratiile lui, asa cã mai bine sã ai o filmare, ca sã-l ai la mânã cu ceva”. Si mai interesant, se pare cã acel ceas misterios ar fi fost primit de Jitaru de la o persoanã cunoscutã în diverse medii guvernamentale, ajunsã acum secretar de stat în Guvernul Tudose. Printre numele care apar în dosar, mai nou, este si cel al tânãrului Dragos Tabeicã, din Puntiseni, comuna Costesti, despre care apare scris cã era nemultumit de faptul cã fratii Turcu luau note bune, desi lipseau mult de la ore, la Seminar. L-am cãutat pe Dragos, ieri, la casa sa din Puntiseni, si am aflat cã este plecat la Satu Mare, de câteva sãptãmâni, pentru a sustine un examen de permis auto, deci încã o persoanã din cercul fratilor Turcu lipseste de acasã în aceastã perioadã.

Încã o informatie interesantã rãzbate din dosarul de santaj al celor trei preoti din Vaslui, la adresa Episcopului Corneliu. Printre numele despre care se vorbeste legat de relatiile din seminar, dintre Episcop si anumiti elevi, ar fi si cel al tânãrului Dragos Tabeicã, din satul Puntiseni, comuna Costesti. Tânãrul Dragos, spun sursele noastre, apare ca fãcând în ultimul an de seminar – a dat bacalaureatul în aceastã varã, la fel ca fratii Turcu, însã a picat acest examen – o serie de declaratii, în care spunea cã e revoltat de faptul cã gemenii au luat bacalaureatul, desi au lipsit de multe ori de la cursuri. Tabeicã ar fi sustinut cã fratii Turcu erau favoritii episcopului si îsi permiteau sã nu vinã la ore, mai apare în dosarul de la DNA Iasi, mai ales cã Denis Turcu avea o relatie specialã cu înaltul prelat, având o afinitate specialã în relatia cu Episcopul Husilor. L-am cãutat, ieri, pe Dragos Tabeicã acasã, în satul sãu natal, însã pe poarta casei trona ditamai lacãtul. “Este plecat la Satu Mare de câteva sãptãmâni”, au spus vecinii. Am gãsit numãrul de telefon al tânãrului seminarist si, seara trecutã, am discutat cu el. “Da, fratii Turcu au fost colegii mei, dar nu stiu cine a spus de mine cã as fi fãcut afirmatii la adresa lor. Sunt la Satu Mare, la niste rude, de 2 sãptãmâni de zile, vreau sã-mi iau permis de conducere, iar la Vaslui este foarte aglomerat. Este adevãrat, am mai comentat eu de unii profesori, însã nu am spus nimic de colegii mei”, ne-a spus tânãrul. Acesta ne-a spus cã a discutat cu Denis Turcu la finele lunii iunie, când acesta era în examene la Husi. “Da, pe 25 iunie am discutat cu el, era la Husi, probabil cu bac-ul, nu stiu. Pe mine nu m-a cãutat nimeni, pânã acum, de la Politie, DNA sau de unde mai spuneti, dar nici nu stiu ce as avea sã le spun. Se auzise ceva în timpul seminarului, cu niste filmulete, dar eu spun cã sunt fãcãturi. Preotii aceia au vrut bani si l-au santajat, nu cred cã Episcopul a fãcut ceea ce se spune despre el”, mai sustine tânãrul. Acesta spune cã nu a auzit ca fratii Turcu sã fie la mãnãstirea Bujoreni, în aceste zile cu scandal la Episcopie, însã sustine cã va cãuta sã stea de vorbã cu ei.

Preotul Jitaru, fatã de Denis Turcu: “Filmeazã-l, sã-l ai cu ceva la mânã”

Între timp, din dosarul aflat în lucru la DNA apar o serie de informatii interesante. Se spune cã tânãrul Denis Turcu ar fi fost sfãtuit de preotul Jitaru sã-l înregistreze pe Episcop într-o anume situatie compromitãtoare pentru înaltul prelat. “Se aude cã ai o relatie specialã cu Episcopul. S-ar putea ca, peste un timp, sã nu mai fie interesat de tine, asa cã mai bine înregistreazã-l, sã-l ai cu ceva la mânã”, ar fi spus Jitaru, cel care i-a dat ceasul cu camera spion, filmarea fiind gãsitã în laptopul preotului. Se pare chiar cã tânãrul în cauzã ar fi filmat unele scene compromitãtoare cu PS Corneliu chiar cu câteva zile înainte de tragicul eveniment din familia înaltului prelat, datele fiind la dosarul de la DNA Iasi. “Nu am auzit nimic de DNA, de Politie, fiul meu nu este implicat cu nimic în acest scandal. Am citit si eu, am vãzut la televizor cã este un filmulet de 22 de minute, în care apare Episcopul, dar nu stie nimic bãiatul meu, nu este implicat. Îl cunostea pe Episcopul Corneliu, era profesorul sãu la Seminar, îi preda Noul Testament, Vechiul Testament, îl stia si pe pãrintele Jitaru. Nu am auzit sã fie vinovat de ceva, nu cred cã a fãcut ceva rãu”, a spus Mioara Turcu, mama celor doi gemeni. La discutie s-a alãturat si tatãl celor doi absolventi de Seminar. “Am vãzut si eu la televizor, chiar ne uitam cu totii, erau si bãietii acasã. I-am întrebat dacã stiau ce s-a întâmplat acolo, dar mi-au spus cã auziserã de niste arestãri, dar ei nu cunosc altceva. Nu sunt implicati cu nimic, nici Denis, nici Vasilicã. Am discutat cu ei si mi-au spus cã nu stiu nimic despre povestile si filmãrile de care scrie presa”, a spus capul familiei Turcu. Am întrebat de Denis si ni s-a spus cã lucreazã undeva la o terasã, la Vaslui, cã vrea sã câstige bani pe timpul verii, cã patronul nu-i dã voie sã tinã telefonul deschis, cã nu rãspunde la numere pe care nu le cunoaste etc. Pãrea cã pãrintii celor doi gemeni stiu ceva, dar ascund adevãrul, protejându-si fiii. Sursele noastre spun cã, cel putin unul dintre frati, ar fi fost ascuns, din ordinul Episcopului, la mãnãstirea Bujoreni.

Urmeazã audieri la Mitropolie, cu preotii implicati. Bãnescu: “Ar fi trebuit ca PS Corneliu sã ofere o explicatie mai amãnuntitã”

Zilele care urmeazã pot aduce o serie de confirmãri în acest mega-scandal care loveste Episcopia Husilor. Mitropolia Moldovei, însusi ÎPS Teofan, va audia preotii implicati în scandalul sexual de la Husi. S-au gãsit, pânã acum, un numãr de opt fimulete, filmãri care sunt atasate la dosar. Mitropolia asteaptã un rãspuns de la autoritãti împreunã cu o expertizã în legãturã cu acestea pentru a porni judecata bisericeascã. “Autoritãtile bisericesti au asteptat intens, asteaptã încã, o confirmare a veridicitãtii acelor probe video despre care presa a vorbit deja, pentru cã nu autoritatea bisericeascã poate face o asemenea expertizã. În acel moment, dacã se dovedeste cã episcopul de Husi este persoana implicatã în acest scandal, atunci Forul imediat Superior, mai precis Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va intra imediat în actiune pentru a începe cercetarea persoanei respective, pentru cã vorbim de un caz extrem de grav, repet, dacã se va dovedi real. Deocamdatã stim cã este vorba de trei preoti care au încercat sã-l santajeze pe Episcopul de la Husi, Prea-Sfintitul Corneliu. Eu cred cã Prea-Sfintia sa ar trebui sã ofere el însusi o explicatie mai amãnuntitã, dar cred cã a fãcut-o fatã de autoritãtile judiciare. Cert este cã acest caz este urmãrit cu atentie în cadrul Patriarhiei Române si este mai mult decât regretabil cã avem un asemenea caz în derulare. Eu, însumi, am vorbit la Mitropolia Moldovei, astept o reactie de acolo, pentru cã noi, de la Bucuresti nu putem interveni în niciun fel în viata eparhialã, însã sunt sigur cã ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, va face pasii cei mai potriviti în directia aflãrii adevãrului si a mãsurilor care se impun”, a declarat pentru Antena 3, Vasile Bãnescu, purtãtor de cuvânt BOR.