|

Mãrturisirile prezentatorului Mircea Radu: motivat de un cãlugãr de la Mãnãstirea Bujoreni sã tinã toate posturile din an

MÃRTURISIRI… Desi au trecut ani buni de când nu mai existã emisiunea “Din dragoste”, ecourile încã se mai resimt. Prezentatorul Mircea Radu a povestit recent cum a fost motivat de un cãlugãr de la Mãnãstirea Bujoreni sã tinã toate posturile din an. L-a cunoscut din întâmplare în 2006, dupã ce a primit o scrisoare din partea unei bunici care voia sã-i facã o declaratie de dragoste nepotului ei. Pentru cã cei doi locuiau în zonã si erau apropiati de lãcasul sfânt, echipa de productie a emisiunii a decis ca declaratia de dragoste sã fie filmatã chiar la Mãnãstirea Bujoreni. Acolo, Mircea Radu a aflat douã povesti împresionante, una dintre ele despre o vindecare miraculoasã, iar cealaltã despre un cãlugãr cu studii în Psihologie.

Vedeta a povestit cã pe când fãcea emisiunea “Din Dragoste”, a primit o scrisoare din partea unei bunici care voia sã-si arate dragostea fatã de nepotul sãu. “Acest copil nu avea pãrinti, nu stiu motivele, cert era cã-l crestea femeia aceasta. Si ea scrisese la „Din dragoste” cã vrea sã-i facã o declaratie de dragoste nepotului ei. Am întrebat-o de ce. Mi-a zis cã vrea ca acest copil sã stie cã ea îl iubeste. Am întrebat-o: „Dar el nu stie cã-l iubiti?”. M-a întrebat dacã stiu povestea lui, i-am zis cã nu, si am rugat-o sã mi-o spunã. Bãiatul ãsta s-a nascut cu o malformatie la inimã. În clasa întâi, la sport, când gâfâia, se învinetea. Femeia s-a dus cu el la doctor, unde i s-a spus ca acest copil nu va trãi mai mult de un an. Atunci femeia a încercat si metoda cu mãnãstirea. Si cel mic a fost atât de fascinat de ce se întâmpla duminica la Liturghie, la bisericã, încât s-a rugat la Dumnezeu zicând: <Doamne, dacã tu mã faci sãnãtos, eu o sã mã fac preot. Si îti promit cã în fiecare duminicã o sã mã duc la bisericã la Sfânta Liturghie”. Si micutul se ducea cu bunicã-sa, în fiecare duminicã, la Sfânta Liturghie. Copilul ajunsese în clasa a IV-a si era sãnãtos tun. Medicii au spus cã ei nu-si pot explica ce s-a întâmplat, pentru cã n-au vãzut asa ceva de când sunt. Evident cã ne-am zis toti cã ãsta e un mare subiect, cã va rupe România. Si într-adevãr, a avut o audientã foarte mare. E vorba de Mãnãstirea Bujoreni, de lângã Bârlad”, a povestit prezentatorul.

“Nu mi-a zis <sã tii postul cã te vede Dumnezeu>, ci mi-a explicat pe întelesul meu chestiunea cu religia”

La aceastã mãnãstire l-a întâlnit pe cãlugãrul care l-a fascinat. “Întamplarea face ca atunci sã fi cunoscut un om foarte destept, care a fãcut Facultatea de Psihologie. El avea o iubitã, adica era un om care trãia o viatã normalã. Acum ceva ani, nu stiu cum, pentru cã asta face parte dintr-o tainã pe care nu mi-a zis-o mie, s-a calugãrit. Mie omul ãsta mi s-a pãrut absolut fascinant prin felul cum a ajuns la mãnãstire. Nu era un copil fugit de pe la sapte ani de-acasã, pentru cã îl bãtea taicã-su’ si a nimerit în poarta mãnãstirii, ci un om care stia ce-i ala club… Si, povestind noi asa, mi-a zis cum e cu postul. Dar nu mi-a zis <sã tii postul cã te vede Dumnezeu>, cã daca mi-ar fi zis asa… Mi-a explicat pe întelesul meu chestiunea cu religia. Mi-a zis: <Ia, dom’le, partea cu detoxifierea organismului, lasã partea cu relatia cu Dumnezeu, care se face la un moment dat pe parcursul vietii sau nu, pe care o ai sau nu, care se face într-o fractiune de secundã sau în ani de zile>. Atunci am zis sã încerc. Si, dupã cinci ani de zile de când posteam de Crãciun si de Paste, apoi am tinut si postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cu o sãptãmânã înainte de post, organismul îmi „cere” sã nu mai mãnânc carne. În sensul cã simt cã dacã mai mãnânc o bucãticã de carne din farfurie o sã vomit sapte sãptãmâni. S-a reglat probabil organismul”, a mai povestit Mircea Radu.