|

Masa de post, mai scumpã dar mai sãnãtoasã!

CUMPÃRÃTURI DE POST…Suntem deja în cea de-a patra sãptãmânã a Postului Pastelui iar vasluienii care tin postul îsi resimt buzunarele cum se usureazã. Desi mari diferente între preturi nu sunt la produsele de post si la cele de frupt, legumele care nu sunt de sezon, cum ar fi rosiile, scumpesc mesele. Vasluienii spun cã o singurã masã de post pentru patru persoane îi costã între 30 si 50 de lei în functie de gusturi. Bineînteles cã sunt si alternative la gãtitul acasã, iar supermarket-urile se întrec în oferte pentru produsele gata preparate cum ar fi zacusca, tocanele si pateurile vegetale.

A trecut o lunã de zile de când am intrat în Postul Pastelui iar magazinele de cartier, pietele si supermarket-urile s-au umplut de produse de post. Am discutat cu câtiva vasluieni care au fãcut cumpãrãturi în piete si supermarket-uri si i-am întrebat dacã e mai scumpã mâncarea de post. Cei mai multi au spus da, dar din cauza faptului cã mânâncã mai des iar multe legume sunt mai scumpe, nefiind încã sezonul. “Dacã mãnânci toatã ziua salatã te ajunge mâncarea 60 de lei pe zi pentru cã sunt scumpe ingredientele. Dar dacã te limitezi nu cheltuiesti mai mult de 30 de lei. Mai faci un piure cu snitele de soia, mai mãnânci o zacuscã si treci ziua” ne-a povestit un vasluian. Ce e drept cele mai scumpe produse din meniul de post al vasluienilor sunt rosiile care costã între 6 si 8 lei per kilogram în functie de locul de unde le cumperi. În rest, legumele si fructele au fost scumpite cu 50 de bani sau un leu pe kilogram. Astfel, un kilogram de varzã costã între 2 lei si 2,5 lei, un kilogram de cartofi între 1,5 lei si 2 lei, iar un kilogram de ceapã nu trece de 2,5 lei. Pietarii vasluieni spun cã aceastã perioadã este printre cele mai bune pentru vânzãtorii de legume si fructe.” Oamenii vin si cumpãrã mai des în perioada asta pentru cã multi mãnâncã de post, în special în zona asta. Cel mai mult se vând cartofii si rosiile apoi varza si ceapa, si mai rar fasolea pentru cã oamenii mai au rude la tarã si iau de acolo” ne-a povestit un pietar din Piata Traian.

Supermarket-urile se întrec în oferte la produsele de post!

Desi vasluienii preferã produsele proaspete pentru masa lor de post, sunt si acele persoane care nu au timpul necesar sã gãteascã non stop. Pentru acesti vasluieni supermarket-urile se întrec în oferte la produsele gata preparate. Astfel, pentru un pateu vegetal vasluienii plãtesc între 1,5 lei si 3 lei, depizând de oferte si gramaj, pentru un borcan de fasole bãtutã sau de zacuscã, acestia pot plãti pânã la 6 lei. Cei cu gusturi mai selecte, supermarket-urile oferã tofu (6 lei, 500 de g), batoane vegetale sub formã de mezeluri (între 2 lei si 7 lei per 300 de g), dar si iaurt de soia si lapte de migdale. La capitolul deserturi cel mai popular este halvaua (între si 7 lei si 12 lei kilogramul). (Andrei Manolachi)