spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Mãsuri pentru restructurarea Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Husi!

- Advertisement -

SCHIMBÃRI…Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Husi a început cea de a doua etapã a restructurãrii demarate în anul 2008. Cele 190 de persoane ce beneficiazã, în acest moment, de serviciile centrului vor fi, în urmãtoarele luni, mutate în sase locuinte protejate si douã centre de zi, ce vor fi înfiintate pe raza UAT-urilor Oltenesti si Gãgesti. În anul 2001, Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã si-a schimbat denumirea în Centrul de Recuperare si Reabilitare a persoanelor cu Handicap. Rolul institutiei a fost de a asigura, la nivel local si judetean, oferirea unui sprijin persoanelor cu dizabilitãti si prevenirea situatiilor ce pun în pericol sãnãtatea si securitatea acestora. În anul 2004, CRRPH Husi devine o institutie de asistentã socialã care asigurã gãzduire, îngrijire, asistentã psiho-socialã, recuperare si reabilitare pentru persoanele adulte cu handicap.

Conform unei hotãrâri, adoptate în cadrul ultimei sedinte a Consiliului Judetean Vaslui, Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Husi (CRRPH Husi) va fi restructurat. În urma acestei decizii, cei 190 de beneficiari ai serviciilor oferite vor fi mutati în sase locuinte protejate si douã centre de zi, ce urmeazã a fi înfiintate pe raza judetului Vaslui. Conform autoritãtilor judetene, aceastã tranzitie a fost necesarã datoritã cerintelor Programului Operational 2014-2020, în care se propune dezvoltarea de locuinte protejate, pentru facilitarea integrãrii în comunitate a adultilor cu dizabilitãti, prin tranzitia de la institutiile rezidentiale de tip vechi, precum si de centre de zi, care sã asigure inclusiv prevenirea institutionalizãrii. Astfel, prin actiunea de restructurare se doreste reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea infrastructurii de servicii sociale (fãrã componentã rezidentialã), alãturi de constructia, reabilitarea, modernizarea si dotarea de locuinte protejate. Restructurarea CRRPH Husi a fost planificat si în anul 2008, în douã etape, doar prima fiind realizatã. Astfel, prima etapã a restructurãrii s-a desfãsurat prin înfiintarea a trei servicii alternative: Centrul de Îngrijire si Asistentã Rânzesti, comuna Fãlciu, unde sunt plasate 40 de persoane adulte cu handicap (cu abilitãti scãzute); Centrul de Recuperare si Reabilitare Râsesti, unde sunt plasate 50 de persoane adulte cu handicap (abilitãti medii si scãzute); Centrul Respit Care Ghermãnesti, cu o capacitate de 20 de locuri.

Ce se va întâmpla în continuare cu CRRPH Husi!

Potrivit planului de restructurare a Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanei cu Handicap Husi, urmãtoarea etapã de restructurare urmãrea urmãtoarele puncte: diminuarea numãrului de beneficiari si reducerea capacitãtii centrului la 50 de locuri, crearea unui Centru de Recuperare si reabilitare, crearea de locuinte protejate, crearea unui centru de crizã, înfiintarea unui centru de îngrijire si asistentã si crearea unui cabinet de consiliere. Din pãcate, aceastã etapã nu a putut fi implementatã. Pentru a nu stopa restructurarea, cei de la Protectia Copilului au refãcut planul mai sus mentionat. „La elaborarea planului de restructurare am avut în vedere capacitatea centrului ce urmeazã a fi restructurat, pentru a accesa fondurile europene prin exercitiul financiar 2014-2020 alocate pentru dezinstitutionalizarea persoanelor adulte cu dizabilitãti si prevenirea institutionalizãrii persoanelor cu dizabilitãti aflate în comunitate, precum si disponibilitatea unui numãr de douã UAT-uri de a fi partenere la implementarea proiectelor care vizeazã înfiintarea unui numãr de 6 locuinte protejate si douã centre de zi”, se prezintã în planul de restructurare a CRRPH Husi 2016 – 2020. Astfel, cele douã UAT-uri, în care vor fi înfiintate locuinte protejate si centre de zi, care vin sã sustinã procesul de dezinstitutionalizare, sunt Oltenesti si Gãgesti. Conform informatiilor oferite, cele douã UAT-uri au fost selectate si datoritã numãrului mare de persoane cu dizabilitãti prezente pe raza lor (76 – Oltenesti si 121 – Gãgesti). De asemenea, pe raza comunei Gãgesti mai existã douã servicii aflate în structura organizatoricã a Protectiei Copilului Vaslui. Pentru o diminuare si mai mare a capacitãtii CRRPH Husi, cei de la Protectia Copilului Vaslui si-au propus înfiintarea de douã noi servicii: LP Bumbãta si CRR Husi. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.