|

Update 21.00: Doctoritele Botez si Andrei, sub control judiciar (foto)

Update 21.00: In urma sedintei din aceasta dupa-amiaza, Tribunalul Vaslui a decis plasarea doctoritelor Simona Botez si Doina Andrei sub control judiciar. Cele doua au scapat de masura arestului preventiv, cerut de procurorii care au investigat cazul. Cu mai multe amanunte vom reveni in editia de maine a ziarului nostru.

Update 19.30: Dupa mai bine de doua ore, sedinta de la Tribunalul Vaslui in urma careia magistratii vor decide daca vor lua masura arestarii preventive impotriva medicilor ginecologi, s-a incheiat in urma cu cateva minute. Judecatorii s-au retras pentru a delibera daca cele doua doctorite vor ramane in arest pentru 30 de zile sau vor scapa cu alte masuri mai usoare.

DNA-ul a ajuns în judet. Primul popas, la spital

ASALT DGA…Ofiterii de la DGA Vaslui, coordonati de un procuror de la DNA Iasi au întors cu susul în jos sectia de Obstreticã Ginecologie a Spitalului Judetean Vaslui. Medicul primar, Simona Botez, a fost prinsã în flagrant în timp ce lua mitã pentru un avort. DGA-ul a vizat si consumul de materiale sanitare ale sectiei. În acest sens, au rãscolit cabinetele medicale si locuintele a încã doi medici, Adrian Tãnãsescu si Doina Andrei. Procurorii s-au bazat în aceastã anchetã pe interceptãri între medici si asistente, dar totul a plecat de la un denunt. Asearã târziu, doar medicul Adrian Tãnãsescu a plecat liber din sediul DGA, ceilalti doi medici primind ordonantã de retinere pentru 24 de ore. Pentru alte douã asistente, procurorii au instituit controlul judiciar. În jurul orei 23.30, a fost adusã si managerul spitalului, Ana Rinder, cel mai probabil în calitate de oficial al unitãtii medicale.

LIBER… Doctorul Andrei Tanasescu se poate considera fericit. Acesta a scapat doar cu controlul judiciar.

Soc la Spitalul Judetean Vaslui. Mai multi medici si asistente au fost sãltati de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA)- Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui si dusi la audieri. Doctorul Simona Botez este acuzatã de luare de mitã iar colegii acesteia, Doina Andrei si Adrian Tãnãsescu, pentru complicitate. Investigatorii au prins-o pe ginecologul Botez în timp ce lua mitã 1500 lei, chiar de la investigatorul sub acoperire. Pe surse, investigatorul sub acoperire (C. Mititelu) i-a solicitat ginecologului Botez o întrerupere de sarcinã. Pentru ca situatia sã fie melodramaticã, acesta a spus cã e vorba despre o amantã de-a sa si cã avortul trebuie sã fie fãcut într-o discretie totalã. Pentru a fi si mai convingãtor, acesta mai spus cã are probleme acasã dacã se aflã. De aici si suma relativ mare cu care a fost mituitã doctorita. Telefonic, Simona Botez i-a spus sã se prezinte cu amanta la cabinet. Ieri, investigatorul s-a prezentat la spital fãrã amantã si a plãtit asa-zisul avort. Procurorii au asteptat-o pe doctoritã la usã, iar când a iesit din cabinet i-au gãsit banii asupra sa. Ofiterii de la DGA, asa cum se aratã în comunicatul de presã, au avut ca punct de pornire un denunt. În aceastã plângere se fãcea referire si la faptul cã medicii de la sectia de Obstreticã Ginecologie, împreunã cu asistentele, luau din materialele sanitare ale spitalului si le foloseau la cabinetele particulare ale acestora. Asa se explicã de ce au fost ridicati si ceilalti doi medici cãrora li s-au fãcut perchezitii atât acasã cât si la cabinetele particulare. De altfel, au fost rãscolite si casele asistentelor acestor doctori.

Comunicatul DGA

Iatã ce spune comunicatul de presã al DGA: „În data de 09.02.2015, urmare a anchetei desfãsurate în baza unui denunt formulat în luna septembrie 2014, Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (D.G.A.) – Serviciul Judetean Anticoruptie (S.J.A.) Vaslui, sub coordonarea procurorului desemnat pe linie de coruptie din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, au prins în flagrant pe doctorita Botez Simona, medic primar în cadrul sectiei Obstetricã Ginecologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, care, în baza pretinderii anterioare din data de 02.02.2015, a primit suma de 1500 de lei de la investigatorul C.M., pentru a efectua o întrerupere de sarcinã asupra unei persoane de sex feminin. Concomitent, au fost demarate un numãr de opt perchezitii la institutii publice si la domiciliile unor suspecti, în vederea identificãrii de mijloace materiale de probã care sã fie folosite în vederea probãrii activitãtii infractionale. Din probatoriul administrat în cauzã pânã la acest moment rezultã suspiciunea rezonabilã privind sãvârsirea de infractiuni de coruptie si fals, de cãtre cadre medicale din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, care în virtutea faptului cã detin o anumitã autoritate conferitã de pregãtirea de specialitate si utilizând resursele Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, au creat o practicã în sensul pretinderii si primirii de bani de la pacienti în legãturã cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale. Activitãtile procedurale au fost efectuate de ofiterii de politie judiciarã din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (Serviciile Judetene Anticoruptie Vaslui, Iasi, Galati, Vrancea, Bacãu, Neamt), I.P.J. Vaslui, cu sprijinul I.J.J. Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. La acest moment, cercetãrile continuã în vederea stabilirii activitãtii infractionale si a altor persoane implicate în acte de coruptie.”

„Procurorii mi-au rãscolit toatã casa”

Socatã de cele întâmplate, una din asistentele vizate de perchezitiile procurorilor ne-a declarat prin ce a trecut ieri. „Am fost sunatã de procurori sã ma prezint de urgentã acasã, pentru cã urmeazã sã fiu perchezitionatã. Au început sã-mi rãscoale toate lucrurile din casã, probabil în speranta cã vor gãsi bani sau documente incriminatorii.M-au controlat pânã si în dulapul în care îmi tineam lenjeria intimã. N-au gãsit nimic pentru cã eu nu m-am ocupat niciodatã cu astfel de lucruri. Când m-au dus la audieri, mi-au prezentat niste stenograme, în care era transcrise convorbirile mele cu una dintre doctorite. M-au întrebat dacã le recunosc si am spus cã da. Mi-au mai pus niste întrebãri iar apoi mi-au dat drumul.” ne-a declarat una dintre asistentele duse ieri la audieri. Mentionãm cã toate asistentele chemate la DGA au doar calitate de martor si au fost aduse pentru cã apar pe interceptãrile procurorilor.