spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Medicii de familie se implicã în lupta cu diabetul tip 2

- Advertisement -

IMPLICARE….Diabetul tip 2 ar putea fi prevenit si diagnosticat mai repede dupã ce medicii de familie au cerut Ministerului Sãnãtãtii modificarea unor prevederi din contractul-cadru. Printre noile prevederi se numãrã introducerea unor investigatii pe care medicul le poate recomanda persoanelor asimptomatice cu risc de a dezvolta diabet.

“La ora actualã, abordarea corectã a diabetului, indiferent dacã ne referim la preventie sau managementul bolii nu se limiteazã doar la urmãrirea profilului glicemic, ci presupune identificarea tuturor factorilor de risc si interventii prompte si specifice pentru contracararea acestora. Cheia prevenirii acestor complicatii o reprezintã preventia  si diagnosticul precoce a diabetului, respectiv monitorizarea corectã a pacientilor cu diabet” se aratã în memoriul înaintat de medicii de familie din Societatea Nationalã de Medicinã a Familiei (SNMF) cãtre Ministerul Sãnãtãtii. Doctorii au cerut modificarea unor prevederi din contractul-cadru care reglementeazã conditiile accordãrii asistentei medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale pentru anii 2019 – 2020. Ministerul le-a aprobat si a promis cã noutãtile aprobate vor fi incluse în noile Norme la Contractul Cadru CNAS.

Prevederile cerute de doctori

Printre modificãrile aprobate se numãrã introducerea unor investigatii paraclinice pe care medicul le poate recomanda persoanelor asimptomatice în pachetul de analize paraclinice de bazã, introducerea hemoglobinei glicate în lista investigatiilor pe care medicul de familie le poate recomanda persoanelor asimptomatice cu risc de a dezvolta diabet. Doctorii au cerut si avizul de a da tratament cu metformin la cei cu pre-diabet care nu îsi pot controla glicemia prin schimbarea stilului de viatã. Acestia sunt oameni la limita dintre normalitate si diabet, cu glicemii mai ridicate decât cele normale, însã care nu sunt încã diagnosticati cu diabet. Medicii de familie mai sustin cã pentru a monitoriza diabetul e nevoie si de existenta unui registru national de pacienti cu diabet, de ghiduri si protocoale de tratament actualizate cu descoperirile stiintifice si noile tratamente, dar si de programe de informare si educare  a pacientilor si a apartinãtorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.