|

Medicii de la spitalele din judet au eliberat retete ilegale

ILEGALITÃTI … LEGALE? Mai multi medici ai Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, inclusiv sefi de sectii, au fost dati în judecatã de conducerea unitãtii medicale pentru recuperarea unor sume imputate de Curtea de Conturi pentru retete compensate si gratuite eliberate ilegal pacientilor pe perioada internãrii. Medicii acordau retete pacientilor internati în spital cu o zi înaintea externãrii, lucru considerat nelegal de Curtea de Conturi, astfel cã li s-au imputat banii, 37 000 de lei. La nivelul CJAS Vaslui au fost imputati si recuperati în jur de 90 000 de lei, de la spitalele din Vaslui, Bârlad, Husi si Murgeni. Cea mai mare sumã a fost imputatã SJU Vaslui iar cea mai micã (300 de lei) la spitalul din Murgeni. La Bârlad si Husi sumele au fost recuperate de la medici prin oprirea din salariu.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui a actionat în instantã, la Tribunalul Vaslui, 37 de medici din aproape toate sectiile unitãtii spitalicesti, inclusiv sefi de sectii, pentru recuperarea unui prejudiciu de 37.000 de lei constatat de Curtea de Conturi în urma unui control efectuat la Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS). SJU Vaslui imputã medicilor mii de retete decontate de CNAS si care ar fi fost eliberate ilegal în anul 2012 unor pacienti care figurau, în acelasi timp, internati în spital. De fapt, suma imputatã pentru judetul Vaslui este de aproape 90 000 de lei, figurând cu retete eliberate în timpul internãrii pacientilor si spitalele din Bârlad, Husi si Murgeni. „Toate spitalele au avut astfel de retete, pentru cã medicii dãdeau retetele de seara, înaintea zilei de externare, ca a doua zi sã nu mai piardã timpul cu scrierea lor, a fisei de obesrvatie, a biletului de externare, a scrisorilor medicale. Curtea de Conturi a considerat aceste retete ilegale, le-a imputat la noi si noi am recuperat banii de la spitale, din bugetul lor. Acum, fiecare spital face ce vrea, îsi recupereazã sau nu banii de la medici, e problema lor. Noi i-am recuperat”, a spus Simona Polak, presedinta CJAS Vaslui. Cea mai mare sumã imputatã a fost la SJU Vaslui – 37 000 de lei si cea mai micã la spitalul din Murgeni – 300 de lei. La spitalul din Bârlad au fost imputati circa 23 000 de lei iar la cel din Husi aproape 27 000 de lei.

Spitalul din Vaslui a dat medicii în judecatã

„Anul trecut am avut discutii cu medicii pe cale amiabilã, pentru a recupera prejudiciul imputat prin CJAS Vaslui de cãtre Curtea de Conturi. Am stabilit chiar si o comisie în acest sens, dar medicii se considerã nevinovati si prin urmare am luat decizia ca instanta sã decidã cum si cine va trebui sã plãteascã cei 37 000 de lei”“, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder. De partea cealaltã, medicii chemati în instantã considerã cã actiunea întreprinsã de conducerea spitalului vasluian este nejustificatã pe motiv cã acele retete s-ar fi eliberat la externarea din spital a pacientilor, însã plecarea acestora ar fi fost operatã în calculator abia a doua zi.

La Bârlad si Husi medicilor li s-a retinut din salariu

„Am adus medicilor la cunostintã situatia respectivã si le-am explicat cã suma trebuie oricum recuperatã si dacã nu plãtesc îi vom actiona în judecatã. Ei s-au conformat si au plãtit sumele imputate, asa cã noi am recuperat prejudiciul”, a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al spitalului bârlãdean. Aceeasi situatie a fost si la spitalul din Husi. „Am avut asemenea situatie si am oprit medicilor din salariu. Am avut un medic cu vreo 4000 de lei si unul cu 3000 de lei, restul erau sume mici, de 300 – 400 de lei. Un singur medic ne-a amenintat cu judecata, dar pânã la urmã a plãtit”, a spus si Lucia Rotaru, managerul spitalului din Husi.