spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Medicii Spitalului Judetean Vaslui: “Ne simtim ca niste rahati”

- Advertisement -

LA VERIFICAT…Cea mai mare unitate medicalã din judet se aflã, în aceste zile, sub un amplu control dictat de Ministerul Sãnãtãtii. O echipã formatã din doi reprezentanti ai Ministerului, împreunã cu cei ai Casei de Asigurãri de Sãnãtate si cei ai Directiei de Sãnãtate Publicã, a luat la puricat activitatea financiarã, dar si pe cea medicalã a spitalului, din 2013 si pânã în prezent. Dacã la contabilitate, controlul este vãzut ca un lucru bun, pentru cã “odatã cu el se vor risipi multe discutii”, pe sectii, atmosfera este ceva mai tensionatã. “Ne simtim ca niste rahati, parcã am fi ultimii oameni”, ne-a declarat unul dintre medici. Controlul va dura pânã vineri, concluzile urmând a fi fãcute publice de Ministerul Sãnãtãtii.

Tensiunea de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, dupã ce doctoritele de la Obstetricã Ginecologie au fost arestate, a atins apogeul în aceste zile. Si asta deoarece prin spital umblã un control comandat de Ministerul Sãnãtãtii. Este vizatã atât activitatea medicalã, cât si cea financiarã a unitãtii, din anul 2013 si pânã în prezent. S-a luat la puricat tot, de la salarii pânã la bugetul fondului de investitii, achizitiile fãcute, si dacã s-au respectate toate cerintele. Potrivit directorului financiar al spitalului, Neculai Sorescu, astfel de controale ar trebui fãcute mai des. “Nu am niciun fel de emotii. Totul este foarte bine pus la punct, nu este nicio neregulã. Eu chiar mã bucur cã a venit un astfel de control, pentru cã odatã cu publicarea concluziilor, se vor risipi multe discutii. Dupã opinia mea, astfel de controale ar trebui sã se facã mai des, odatã la doi-trei ani. Existã riscul, ca din cauza unei erori, sã mergi pe o cale gresitã. E foarte bine dacã cineva vine si îti atrage atentia asupra acestui lucru”, ne-a declarat directorul financiar al spitalului. Dacã la Financiar, controlul este vãzut cu ochi buni, pe sectii, atmosfera este una foarte tensionatã. Cea mai verificatã sectie este cea de Obstetricã-Ginecologie, acolo unde s-au constatat neregulile, însã medicii se asteaptã ca verificãrile sã se extindã în tot spitalul. “Atmosfera este una de înmormântare, nici nu-ti vine sã mai muncesti. Se lucreazã într-o stare de tensiune continuã. Nu controlul ne deranjeazã, sã verifice tot, ci modul cum suntem tratati. Ca niste rahati. Parcã am fi ultimii oameni. E pãcat pentru cã aici se si munceste, ba chiar foarte mult, iar în ciuda acestui lucru suntem priviti ca niste infractori”, ne-a declarat unul dintre medici.

De la ce a pornit totul ?

Dupã ce au reusit sã convigã instanta cã cele douã doctorite de la Ginecologie, Doina Andrei si Simona Botez, trebuie arestate, procurorii Directiei Generale Anticoruptie au solicitat Ministerului Sãnãtãtii un control la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui pentru a verifica modul în care îsi desfãsoarã activitatea angajatii de la Sectia Obstetricã-Ginecologie, în raport direct cu activitãtile ilegale investigate în dosar.. Totodatã, anchetatorii au solicitat Agentiei Nationale a Medicamentului efectuarea unui control pentru verificãri legate de dreptul celor douã doctorite de a detine, în fisetele personale, anumite medicamente, precum si la efectele pe care le produc si dacã au legãturã cu modalitãti de provocare a avortului la cerere. Procurorii au mai dispus stabilirea prejudiciului produs Casei de Asigurãri de Sãnãtate, urmare a introducerii si tratãrii în sistemul public gratuit de sãnãtate a unor cazuri care nu reprezentau urgente medicale si care nu se încadrau în nomenclatorul de decontãri prevãzute de legislatia în vigoare. În viziunea procurorilor, prejudiciat a fost si Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, pentru cã cele douã doctorite au efectuat “clandestin”, în respectiva unitate medicalã, proceduri de întrerupere de sarcinã la cerere, fãrã plata sumei de bani conform planului tarifar.

Doctorita Simona Botez rãmâne în arest

Ieri, magistratii Tribunalului Vaslui au avut de judecat cererea de eliberare conditionatã a medicului Simona Botez. Vârsta înaintatã, profesia si sentimentalismul au stat la baza cererii apãrãtorilor doctoritei pentru eliberarea sa din arest preventiv si înlocuirea cu o mãsurã ceva mai blândã (control judiciar sau arest la domiciliu). Cererea medicului Botez vine si în contextul în care procurorii vasluieni au adus noi probe în dosarul în care aceasta, alãturi de colega ei, doctorita Doina Andrei, este acuzatã si cercetatã de fapte de coruptie. Tinând cont de faptul cã majoritatea probelor noi aduse la dosar fac referire mai mult la activitatea infractionalã a doctoritei Andrei, se poate crede cã Simona Botez a marsat pe aceastã idee si a cerut eliberarea conditionatã. Toate aceste aspecte nu au înduplecat, în schimb, decizia instantei de jduecatã, care a decis sã respingã cererea de eliberare conditionatã depusã de avocatii doctoritei Botez si aceasta sã rãmânã, în continuare, în spatele gratiilor. (Alexandru Croitoru)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.