|

Medicina de urgentã nu va mai suferi din cauza lipsei de personal

PROMISIUNE… Ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, a declarat cã în maximum doi ani toate posturile vacante din spitale cu medici specializati în medicina de urgentã urmeazã sã fie acoperite. În acest sens, ministerul de resort a suplimentat numãrul de locuri scoase la rezidentiat pe specialitatea Urgente.

Întrebatã ce mãsuri poate lua Ministerul Sãnãtãtii pentru rezolvarea crizei generate de lipsa medicilor specializati în medicinã de urgentã, aspect semnalat în mai multe spitale din tarã, Sorina Pintea a afirmat cã în doi ani aceastã problemã va fi rezolvatã. “Ce a tinut de Ministerul Sãnãtãtii noi am început sã facem, adicã am majorat numãrul de locuri scoase la rezidentiat pe specialitatea Urgente, medicinã de urgentã. Anul trecut, din suplimentãrile aprobate de cãtre Guvern, cele 300 de locuri în plus, o parte s-au dus cãtre medicina de familie si o parte cãtre medicina de urgentã. Asteptãm sã se termine rezidentiatul pentru cã, am declarat în nenumãrate rânduri, la un moment dat am fãcut medici pentru alte tãri, nu pentru România. Deci, pânã atunci, completãm cu medici de familie care au competente în acest domeniu, urmând sã avem în maxim doi ani de zile medici care vor acoperi posturile vacante din spitale, cu specialitatea medicinã de urgentã” a declarat Sorina Pintea.

Spitalul Judetean Vaslui, în cãutare de urgentisti

Printre unitãtile sanitare care se confruntã cu o crizã acutã de personal în Compartimentul UPU-SMURD se aflã si Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. În acest moment, sectia functioneazã cu aproape o treime din schema de personal, ceea ce pentru medicii urgentisti înseamnã o muncã infernalã. Pentru a încuraja medicii tineri sã lucreze la Vaslui, autoritãtile locale si judetene au demarat, în ultimii ani, un amplu proiect de achizitionare de apartamente de serviciu pentru medici. În plus, conducerea SJU Vaslui a achizitionat un autocar pentru medicii navetisti de la Iasi.