|

Micuta Picasso, originarã din Vaslui, a donat 15 litografii. Banii strânsi din vânzarea lor vor merge cãtre spitale

DONATII…Micuta Picasso, Alexandra Nechita, s-a alãturat vedetelor din România în cadrul teledonului “Români Împreunã”, difuzat simultan pe cinci canale TV: Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3. Aceasta a donat 15 litografii primelor 15 persoane care au scos din buzunar 1000 euro. Din banii strânsi în urma teledonului, pânã acum circa 2,6 milioane de euro, vor fi achizitionate echipamente si aparaturã medicalã, atât de necesare în sectiile de terapie intensivã din toatã tara.

Aflatã în Los Angeles, artista a transmis un mesaj tuturor românilor: „Bunã ziua, România mea dragã. Alexandra Nechita sunt si vã trimit acest mesaj din Los Angeles. Cu toate cã existã între noi distantã, granite, întotdeauna m-am simtit apropiatã de tara mea natalã, iar astãzi mai mult ca oricând simt acest lucru. Împreunã trecem prin clipele grele, împreunã traversãm strãzi întunecate, împreunã privim în ochii necunoscutului. Aici, în Los Angeles, ca si în restul lumii, viata ne-a fost datã peste cap în ultimele sãptãmâni, dar împreunã vom trece peste tot. Am vrut sã fac parte din acest teledon si am sã fac o donatie de 10 litografii, primelor 10 persoane care fac o donatie de câte o mie de euro. Chiar si dedicatã personal. Înteleg foarte bine cã nu e foarte usor sã scoti banii din buzunar, nu atât de usor cum ar fi fost acum câteva luni, dar orice sumã poate ajuta, oricât de micã este. Vã tin la mine în gând, în inimã, în rugãciune. Sper sã ne vedem si sã ne auzim numai cu bine”, a declarat Alexandra Nechita într-un video. Ulterior, aceasta a revenit si a declarat cã mai doneazã încã cinci litografii.

Povestea artistei apreciate în întreaga lume

Alexandra Nechita s-a nãscut pe 27 august, în Vaslui, la doar trei luni dupã ce tatãl ei, Niki Nechita, a fugit în Statele Unite ale Americii. La doi ani dupã aceasta, mama sa, Viorica Nechita, a reusit sã ajungã, alãturi de Alexandra, în California. Atunci a si început sã picteze. Prima expozitie a avut-o la vârsta de opt ani, într-o bibliotecã publicã din Whittier, SUA. La 11 ani vindea tablouri de 100.000 euro. A uimit o lume întreagã si a fost supranumitã “micuta Picasso”. “Nici mãcar nu stiam cine era Picasso. Doar mã bucuram de ce fãceam si pictam în acest fel pentru cã voiam sã fiu diferitã”, spunea Alexandra pe atunci, într-un interviu acordat celebrei realizatoare de televiziune americane, Oprah. În 1999 a fost selectatã de World Federation of United Nations sã conducã Global Arts Initiative, un proiect care implicã peste 100 de natiuni. A câstigat numeroase premii si titluri de onoare, printre care “Artistul remarcabil al anului: Picturã” Nubreed Synegry of Arts, Lincoln Center, New York, “100 dintre cei mai interesanti oameni”, People Magazine, UNICEF Gift of Songs, New York. Chiar dacã a plecat de la doi ani din Vaslui, Alexandra a revenit deseori în Vaslui, pentru a-si vizita bunicul din partea mamei. Inspirat din aceste vizite este si tabloul “Summer in Europe” (n.r. Varã în Europa). Nu l-a vândut pânã acum si nici nu o va face, spune artista. Asta pentru cã a prins viatã în urmã cu peste 12 ani, pe când se afla în vizitã la bunicul ei din Vaslui. “Îmi amintesc imaginea. Bunica era pe-afarã si bunicul m-a luat în poalã si-a-nceput sã-mi povesteascã. Tinea un pahar de vin rosu între degete. A fost prima datã când m-a luat bunicul în brate”, povestea Alexandra într-un interviu acordat ziarului Jurnalul National.