|

Migranţi traficaţi pe mii de euro

Procurorii Biroului teritorial Botoşani din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în colaborare cu poliţiştii de frontieră botoşăneni şi în cooperare cu poliţişti din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţele Botoşani şi Suceava, au destructurat luni o grupare infracţională organizată specializată în traficul de migranţi şi care opera pe frontiera cu Ucraina. Astfel, în baza unor investigaţii derulate pe parcursul acestui an, anchetatorii au organizat cinci percheziţii domiciliare, în urma operaţiunii o persoană fiind arestată la domiciliu, iar o alta a fost plasată sub control judiciar.

Cercetările au debutat în luna august 2018, după ce poliţiştii de frontieră botoşăneni s-au confruntat cu un val de migranţi din zona Asiei, rezultând indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupării infracţionale, formată din cetăţeni români şi străini, care îi transporta pe transfugi în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat către ţări din vestul Europei. În urma investigaţiilor şi supravegherilor informativ-operative, anchetatorii au stabilit că suspecţii ar fi traficat aproape 50 de cetăţeni din Bangladesh şi Pakistan, care au fost depistaţi şi reţinuţi de poliţiştii de frontieră.

Afaceri organizate în familie

Interesant este că suspecţii făceau afacerile în familie, între ei existând relaţii de rudenie, din grupare făcând parte inclusiv două femei, care aveau rolul de a supraveghea comunicaţiile, până la preluarea migranţilor, şi de a asigura avangarda, atunci când migranţii erau transportaţi. De fapt, transfugii erau racolaţi din Ucraina şi preluaţi de suspecţii botoşăneni care stabileau detaliile trecerii frontierei, ei cunoscând foarte bine zonele din apropierea graniţei. …https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2019/11/27/migranti-traficati-pe-mii-de-euro/