spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Migraţia spre UE a creat o uriaşă anomalie în sistemul sanitar ieşean

- Advertisement -

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cifre în premieră privind raportul medicilor din judeţ, cifre care relevă o adevărată anomalie. Astfel, din cauza migraţiei masive a specialiştilor din Sănătate, s-a ajuns până acolo încât numărul medicilor rezidenţi să fie egal cu cel al medicilor care ar trebui să-i pregătească: primari sau specialişti. Numărul celor care au plecat din ţară este însă un mister total pentru autorităţile medicale. Aceasta în condiţiile în care statul român ar trebui să cunoască exact cifra, din moment ce pierde sume uriaşe odată cu pregătirea gratuită a unui medic, până la nivel de rezidenţiat sau specialitate .

Un mister de neînţeles: la în­ce­putul lunii mai, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţa că pur şi simplu nu se cunoaşte exact numărul medicilor care profesează în Ro­mânia, şi nici al celor care pleacă să profeseze în alte ţări, existând doar o estimare generală. Conform acesteia, 12.000 de medici ar fi emigrat în ultimii ani. Din acest punct de vedere, Iaşul a progresat în ultimul an, reprezentanţii Colegiului Me­dicilor din Iaşi lucrând în acest timp la o statistică făcută pentru a vedea câţi medici există în judeţul Iaşi. În urma acesteia s-a concluzionat că avem 2.287 de medici activi, atât medici specialişti, cât şi primari, şi, surprinzător, mai mulţi medici rezidenţi: 2.300. Cum s-a ajuns la acest raport anormal şi ce arată el?
80% dintre rezidenţi pleacă
Deşi numărul medicilor rezidenţi este unul mare, un procent de 80% dintre ei aleg să plece din ţară. Unii definitiv, alţii chiar şi numai pentru câteva luni. Reprezentanţii Cole­giului Medicilor, filiala Iaşi, precizează că, deşi ne situăm undeva la limita de jos a Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul medicilor la suta de mii de locuitori, problema nu este că am avea prea puţini medici, ci că aceştia sunt inegal distribuiţi, majoritatea fiind concentrată în oraşe sau în zonele mai bine dezvoltate. De exemplu, cei mai mulţi lucrează în spitalele din Iaşi, fiind o urmare a faptului că este un centru universitar, în timp ce oraşele mici, cum ar fi Târgu Frumos, Paşcani sau Hârlău, se confruntă cu lipsa medicilor specialişti, fiind scoase periodic posturi la concurs, care însă nu se ocupă. „Medicii, în România, în general sunt foarte inegal distribuiţi, 60% dintre ei sunt în centrele universitare. Să zicem că în total la nivel naţional sunt 50.000 de medici, din care aproape 3.000 în Iaşi, 14.000 la Bucureşti, ceilalţi în restul centrelor universitare, iar în judeţe ca Vaslui sau Botoşani nu sunt medici. La spitalele din Paşcani sau Hârlău se scot posturi la concurs, nu le ocupă nimeni, noi le reavizăm ca să fie scoase din nou, şi tot aşa. Nu avem un număr mic de medici, ca judeţ, problematică este însă distribuţia lor“, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iaşi. În paralel, cei de la Colegiul Medicilor lucrează şi la un proiect prin care să stabilească specialităţile care sunt deficitare, şi care este nevoia reală de medici în judeţ.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/migratia-spre-ue-a-creat-o-uriasa-anomalie-in-sistemul-sanitar-iesean–160337.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.