|

Mii de bârlãdeni la paradã si fasole cu cârnati! (FOTO,VIDEO)

LA MULTI ANI, ROMÂNIA!…Câteva mii de bârlãdeni au fost ieri prezenti la sãrbãtorirea Zilei Nationale a României, care a avut loc la Monumentul Eroilor Neamului din zona Cerbul de Aur. Timp de câteva ore, zona a fost închisã, bârlãdenii având astfel ocazia sã participe la o sãrbãtoare mai frumoasã ca cea de anul trecut, de Centenar!

Totul a început la orele 14:00, când militarii de la Garnizoana Bârlad au dat onorul oficialitãtilor si apoi a urmat o slujbã relegioasã, sustinutã de un sobor de preoti, în frunte cu Protopopul de Bârlad, preotul Vasile Lãiu. Dupã slujbã, a vorbit profesorul de istorie Costel Pascaru, consilier local, care a prezentat importanta zilei de 1 Decembrie si a Marii Uniri. Primarul Bârladului, Dumitru Boros, a avut un discurs aplaudat de bârlãdeni, pe care acesta i-a îndemnat la unire. „Datoria sfântã a fiecãrui român este sã îsi apere familia si tara, sã îsi conserve traditiile si sã se îngrijeascã de viitor! Dragi bârlãdeni, momentul 1 Decembrie reprezintã pentru fiecare dintre noi, de mai bine de 100 de ani, o explozie de patriotism si de mândrie cã suntem români. Ne scriem cu mândrie istoria, suntem patrioti si mai uniti de la an la an! Dar ceea ce ne redefineste ca neam, în fiecare clipã a existentei noastre, trebuie sã fie transmiterea dragostei de tarã generatiilor viitoare. Sã ne învãtãm copiii cã dragostea de neam si de glie este la fel de importantã ca cea de familie! Sã învãtãm generatiile viitoare cã românii au stiut dintotdeauna sã se uneascã, fie la bine, fie la greu! Unitatea este cea care a dat mereu fortã poporului român, mereu atât de mândru de faptele de vitejie ale înaintasilor care l-au definit. Sã contribuim si noi, stimati bârlãdeni, la pãstrarea pe vecie a acestei sfinte mosteniri si sã nu renuntãm niciodatã la idealurile de UNIRE si de reîntregire a neamului! Iubiti-vã tara, pretuiti-vã unii pe altii si fiti în continuare mândri cã sunteti români! Trãiascã România Mare, una si nedespãrtitã! La multi ani, români de peste tot! La multi ani, România!”, a transmis primarul Boros. A urmat apoi David Mihai, de 9 ani, elev la

Scoala Gimnazialã „Vasile Pârvan” din localitate. Acesta a recitat cu mult talent poezia „Nu-ti trãda române tara” de Eliana Popa, precum si o poezie deosebitã „Ce-ti doresc eu tie, Dulce Românie, la 101 ani!”, fiind apaludat la scenã deschisã de cei peste 2000 de bârlãdeni prezenti. Ultima activitate a manifestãrii de 1 Decembrie a fost parada militarilor din Garnizoana Bârlad, a Politiei Locale si a cadrelor de la SAJ Vaslui – substatia Bârlad, precum si a Jandarmeriei Bârlad.

Bârlãdenii au avut apoi parte de peste 1000 de portii de fasole cu cârnati, oferite de bucãtarii de la Cantina de Ajutor Social, ajutati de bucãtarii Garnizoanei Bârlad.