spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Mii de elevi au fost discriminati la examenele nationale

- Advertisement -

Elevii vasluieni, dar si multe cadre didactice din judet împãrtãsesc opinia presedintelui Consiliului National al Elevilor, Horia Onita. Acesta a depus o plangere la Ministerul Educatiei solicitand revocarea articolului din Metodologia de desfasurare a examenului de Bacalaureat care prevede ca o nota poate fi modificata in urma contestatiei doar daca la recorectarea lucrarii s-a constatat o diferenta de 0,5 puncte. Solicitarea vine dupa ce acesta a contestat nota primita la proba de Limba romana, iar in urma recorectarii, nota a fost modificata de la 9,25 la 9,60, insa diferenta nu a fost luata in seama, nota finala ramanand cea de 9,25. În aceeasi situatie au fost si foarte multi absolventi din Vaslui, nu doar la clasa a XII-a, ci si la clasa a VIII-a, multi dintre au luat, din pãcate, atitudine doar în mediul on-line.

Horia Onita a postat pe pagina sa de Facebook plangerea prealabila in contencios administrativ pentru anularea art. 73 din Metodologia de Bacalaureat, care impune acest prag de o,5% pentru modificarea notei, dar si recunoasterea, in nota finala, a diferentei de punctaj constatate in urma contestatiei. „Art.73 din Metodologia de Bacalaureat stipuleaza ca in cazul in care nota initiala la una dintre probele scrise ale examenului de Bacalaureat se afla intre 1-4,5 si 5-9,50, in situatia in care se contesta nota initiala, nota finala se va stabili ca nota rezultata in urma contestatiei numai in cazul in care diferenta de punctaj este de cel putin 0,5 puncte. In cazul in care nota initiala se afla intre 4,5-5 si 9,5-10, nota in urma contestatiilor se considera nota finala indiferent de diferenta de punctaj intre nota initiala si nota stabilita de catre comisia de contestatii”, arata Horia Onita in plangerea inaintata ministerului. Horia Onita precizeaza, intr-o postare pe Facebook, ca intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Educatiei „pentru ca au refuzat sa imi admita contestatia, in mod vadit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei.” Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat ca nu intelege nici el aceasta regula si ca va discuta problema cu responsabilii de evaluare, precizand ca „daca nu exista un argument solid, voi cere sa fie eliminata aceasta regula”.

Elevii si dascãlii sunt de aceeasi pãrere

Astfel de situatii s-au înregistrat si la nivelul judetului Vaslui. De exemplu, imediat dupã afisarea rezultatelor initiale la Evaluarea Nationalã, un cadru didactic a postat pe aceeasi retea de socializare un mesaj asemãnãtor. „Am citit criteriile dupã care se acordã nota dupã contestații, ceea ce nu mi se pare deloc în regulã: „Cei care au avut nota mai micã de 9,50 de la comisia de înainte de contestații, nota dupã contestații se va schimba DOAR DACÃ depãșește cu 0.50 puncte; în schimb, notele peste 9,50 de la comisia de înainte de contestații, se vor schimba cu notele obținute de la comisia de recorectare (contestație), îndiferent de diferența de punctaj. 😮 Pãi unde este aici egalitatea de șanse și corectitudinea ? De ce sã fie discriminat cel care a obținut, la fel ca și celãlalt 40 de sutimi în plus la recorectare, dar pentru cã nota inițialã a fost sub 9.50, nu se schimbã ?”, a postat profesorul pe facebook.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.