spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Mii de fermieri din judetul Vaslui, disperati de pagubele produse de secetã

- Advertisement -

CALAMITÃTI…Situatie alarmantã în agricultura judetului Vaslui, având în vedere cã 20% din suprafetele agricole au fost afectate de seceta din vara acestui an. Conform presedintelui Asociatiei producãtorilor agricoli din judet, Grup Est, ing. Ioan Nechifor, sunt pagube de 60-70% la grâu, acelasi procent fiind si la floarea soarelui si porumb. În urma centralizãrii informatiilor rezultate din procesele verbale pentru constatarea si evaluarea pierderilor provocate de seceta excesivã, întocmite de cãtre Comisiile locale pentru situatii de urgentã de la nivelul celor 86 de comune, orase si municipii din judetul Vaslui, a fost afectatã o suprafatã de aproape 60.000 hectare. “Am fãcut tot felul de demersuri, inclusiv la Camera Deputatilor si la Ministerul Agriculturii, pentru cã pagubele sunt foarte mari”, a spus Nechifor.

Agricultorii vasluieni au suferit pagube care totalizeazã 46 milioane lei, ceea ce reprezintã o medie de aproximativ 780 lei/ha. Cele mai afectate de secetã, la nivel de judet, au fost culturile de grâu, cu 34.348 hectare, urmate de cele de orz, cu 1.325 hectare, orzoaicã – 553 hectare, porumb – 9.632 hectare, floarea soarelui – 9.426 hectare, plante de nutret – 1.411 hectare. “Sunt situatii cunoscute de acum la Bucuresti, unde s-au purtat discutii între presedintele Ligii Producãtorilor Agricoli din România cu primul-ministru si ministrul Agriculturii, care au promis cã se vor da despãgubiri, însã nu avem nimic concret, în acest moment. Sunt pagube foarte mari si asteptãm sã vedem rãspunsul Comisiei Europene, fatã de solicitarea guvernului de la Bucuresti, privind acordarea de ajutoare pentru fermierii afectati de secetã”, a spus Ioan Nechifor, managerul Zooprod, presedintele asociatiei Grup Est. Iar situatia devine din ce în ce mai criticã, avertizeazã Nechifor, pentru cã “seceta se adânceste, nu a plouat peste tot la fel, ploile au cãzut doar în unele locuri, nu pe toatã întinderea judetului Vaslui”. La nivelul Directiei pentru Agriculturã a judetului Vaslui, a fost depus un numãr de 1.063 de procese verbale pentru constatare si evaluare a pierderilor apartinând producãtorilor agricoli, persoane fizice si persoane juridice, pentru o suprafatã totalã de 59.745 hectare, în jur de 20% din suprafata agricolã totalã. Situatia centralizatoare, precum si nivelul estimativ al pierderilor, a fost transmisã atât la Institutia Prefectului Judetului Vaslui, cât si la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgentã din Cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. Specialistii DADR au semnale cã la aceste suprafete se vor adãuga si altele, în perioada imediat urmãtoare, astfel cã situatia se va actualiza în cel mai scurt timp.

Toti producãtorii agricoli din judetul Vaslui sunt afectati

Peste 10 milioane de euro, aceasta este valoarea pagubelor produse de seceta din 2015 pentru fermierii din judetul Vaslui. Practic, nu existã fermier care sã nu fie afectat de secetã, spune Ioan Nechifor. “Noi asteptãm un ajutor financiar, care ar fi binevenit, dacã ar veni acum si nu mai târziu”, mai spune Nechifor. Autoritãtile au anuntat cã vor acorda diferentiat despãgubirile specifice fermierilor mici si fermierilor mari, pentru cei din urmã fiind nevoie de aprobarea Comisiei Europene. “Culturile de primãvarã, în special porumbul si floarea-soarelui, vor fi afectate de secetã într-un anumit procent. Vom încerca sã identificãm, în functie de pierderile pe care le vor avea fermierii, suprafetele respective, fermierii si pierderea pe fiecare fermier în parte, astfel încât sã intervenim cu despãgubiri, în limita permisã de bugetul de stat si în functie de pierderile pe care le-a suferit fiecare fermier. Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafata cultivatã vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferatã prin Hotãrâre de Guvern în cursul lunii septembrie”, anuntã ministrul Agriculturii. Vestile nu sunt foarte bune pentru fermierii vasluieni. Se estimeazã cã rãspunsul Comisiei Europene, pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat, va veni în câteva luni de zile, desi banii ar fi fost necesari pentru înfiintarea culturilor de toamnã. Cel mai probabil, ajutoarele se vor acorda la începutul anului 2016.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.