|

Mii de pensionari vasluieni vor deveni asistati social!

SCHIMBÃRI…Pensionarii cu mai putin de 10 ani contributie la stat, au fost transformati peste noapte în asistati sociali si, aparent, vor fi tratati ca atare. Conform Ministrului Muncii, Olguta Vasilescu, aceastã trecere de la “pensionar” la “asistat social” este necesarã pentru cã multi dintre cei în aceastã situatie aveau pensii egale cu cei care au constribuit 15 – 20 de ani la stat. Bineînteles, acest lucru a împãrtit pensionarii vasluieni în douã tabere. Cei care nu sunt afectati dau din umeri si spun cã cei care nu au muncit sã primeascã cât meritã. De cealaltã parte, cei afectati spun cã acestã schimbare este o palmã datã peste fatã celor care si-au câstigat traiul din munca pãmântului. Acestia nu considerã cã ar trebui sã fie în aceasi oalã cu cei pe care îi numeam, pânã astãzi, asistati sociali.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat cã cine nu a cotizat cel putin 10 ani la stat poate sã-si ia adio de la pensie. Olguta Vasilescu, a explicat cã modificarea a fost necesarã pentru cã s-a ajuns în situatia în care cineva cu mai putin de 10 ani de muncã primeste aceeasi pensie cu o persoanã care a achitat contributii o perioadã mai mare. „În primul rând, vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stadiu minim de cotizatie. Adicã cei cu pensia minimã. Culmea este cã acestia i-au prins din urmã pe cei care au cotizat 15-20 de ani. Ei vor avea un statut de asistat social si vor fi într-o legislatie proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia creste la 640 de lei, dar atentie, nici o altã pensie din România, inclusiv pentru ceilalti care au cotizat peste 10 ani nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a declarat Ministrul Muncii.  Oficialul a mai subliniat cã „ajutoarele” pentru cei cu mai putini ani vechime nu vor fi majorate odatã cu punctul de pensie, ci numai când statul va considera cã este cazul.

Pensionarii vasluieni au pãreri împãrtite!

Asa cum a fost si în cazul modificãrilor salariale, multe persoane care sunt afectate de aceste modificãri tind sã ignore ce pãtesc ceilalti. Astfel, pensionarii care nu sunt afectati de aceste modificãri ne-au explicat cã vina nu este a statului ci a celor care nu au muncit destul încât sã aibã pensii mari. “Am auzit de la televizor cã vor sã facã modificãrile astea la pensii dar nu prea mã intereseazã. Atâta timp cât mie nu îmi taie din pensie eu sunt linistit. Am muncit 15 ani la fosta Mecanica si alti 30 prin ateliere de masini si când o sã ies la pensie o sã am un venit decent. Dacã altii nu au muncit e vina lor. Îi înteleg oarecum si pe cei care au muncit la fostele CAP-uri, dar dacã erau oameni gospodari îsi vedeau de ograda lor dupã ce au cãzut comunistii aveau acum de unde sã mãnânce si ei o pâine. Asa cã, sã se plângã cei care au fugit de muncã, eu unul nu mã plâng” ne-a povestit Victor, 66 de ani. Pe cealaltã parte, cei care nu mai sunt considerati pensionari spun cã noua “titulaturã” de asistat social este o palmã peste fatã. “Deci eu care am 9 ani pe cartea de muncã si am muncit o viatã ca sã îmi fac o gospodãrie la fel ca pãrintii mei sunt un neicanimeni? Nu mã deranjeazã cã o sã am pensia asta. Oricum am trãit o viatã de pe urma pãmântului. Am si acum terenuri arate, animale în orgradã si nu mã plâng de sãrãcie. Dar nu accept sã fiu în aceasi oalã ca betivii ãia care stau la birt si fug ca gãinile dupã ajutorul social. Vreau sã spun doamnei ministru cã nu trebuia sã ne punã în aceasi oalã cu oamenii ãia, e cea mai mare jignire din punctul meu de vedere” ne-a explicat Vasile, 69 de ani. (Andrei Manolachi)