spot_img
17 C
Vaslui
16-iun.-2024
spot_img

Mii de vasluieni se distreazã azi, de sãrbãtoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril

- Advertisement -

DISTRACTIE… Mii de vasluieni, care poartã numele de Mihai, Mihãitã, Mihail, Gabriel, Gabriela sau Gabi vor fi sãrbãtoriti, astãzi, în mijlocul prietenilor sau a familiilor, fiind o zi specialã pentru Biserica Ortodoxã Românã. Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil sunt prãznuiti în fiecare an, pe data de 8 noiembrie. Sfântul Arhanghel Mihail în limba ebraicã, înseamnã “Cine este ca Dumnezeu?”. În limbã ebraicã, Gavriil înseamnã “bãrbat-Dumnezeu”. În societatea traditionalã, Sfintii Mihail si Gavriil erau cinstiti pentru cã “ei sunt pãzitorii oamenilor de la nastere si pânã la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sãnãtatea acestora”. Iatã care sunt câteva dintre lucrurile de care ar trebui sã tineti cont, în aceastã zi specialã. Sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, iar cei care nu se vor supune acestei reguli sunt sortiti sã aibã parte de mare chin înaintea mortii.

Se evitã bârfele, mânia si rãzvrãtirea, altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmãriti de ghinion timp de 5 ani de zile. Cei care aprind lumânãri la Bisericã în aceastã zi sfântã vor avea parte de adevãrate talismane, ele aducând fericirea si sãnãtatea pentru anul ce va urma. Dacã se face o turtã din fãinã de porumb si se aruncã între oi, iar dacã aceasta cade cu fata în sus, atunci veti putea fi consideratã a fi purtãtoare de fecunditate. Cei care vor posti cu ocazia acestei sãrbãtori vor fi feriti de boli si lovituri. În calendarul popular soborul Sfintilor Mihail si Gavril se serbeazã trei zile, în 8, 9 si 10 noiembrie. Prima zi se numeste capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. Despre Arhanghelul Mihail se stie cã este conducãtorul ostilor ceresti-îngeresti, iar despre Arhanghelul Gavril stim cã este vestitorul Fecioarei Maria cã va naste pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus. Se obisnuieste ca în ziua de Sfântul Mihail si Gavril, sau în ajunul sãrbãtorii de Sfântul Mihail si Gavril, sã se împartã pomanã pentru sufletele mortilor, aceste ofrande numindu-se popular “Mosii de Arhangheli”. Totodatã, un vechi obicei spune cã de sãrbãtoarea Sfintilor Mihail si Gavril se aprind lumânãri atât pentru oamenii în viatã, cât si pentru cei trecuti în nefiintã fãrã lumânare sau dispãruti în împrejurãri nãprasnice.

Lumânãrile vor arde în cimitirele vasluiene, în aceastã zi de sãrbãtoare

Altfel, în ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se fãcea marea pomenire pentru toti mortii din familie. Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfintii Mihail si Gavril, turta aretilor, aretii fiind numele berbecilor despãrtiti de oi. În aceastã zi aretii se împreunã din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb , gata coaptã si rumenitã, se aruncã între oi. Superstitia spune cã dacã, aceastã turtã, va cãdea cu fata în sus, oilor le va merge bine când vor fãta, dacã însã va cãdea cu fata în jos, se spune cã le va merge rãu. Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril se serbeazã fiindcã ei iau sufletele oamenilor când mor. Se spune cã cel care lucreazã în aceastã zi, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, se va chinui în ceasul mortii pânã la iesirea sufletului. Ziua de 8 noiembrie este totodatã “Vara Arhanghelilor”, care tine o zi. Pe lângã aceasta, între Arhangheli si Crãciun trebuie sã mai fie între douã si patru zile senine si cãlduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.