spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Mii de vasluieni vor trebui sã meargã la Finante, pentru depunerea Declaratiei Unice

- Advertisement -

ALTÃ MÃRIE… Dupã bâlbâielile create de celebra de-acum Declaratie 600, Ministerul de Finante anuntã cã a gãsit o modalitate mai simplã si mai eficientã pentru a colecta veniturile de la populatie. Astfel, Fiscul a publicat proiectul Declaratiei Unice prin care contribuabilii din sase categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-si veniturile si oferind astfel baza de calcul pentru impozitul pe venit si pentru contributiile sociale. Declaratia Unicã va trebui depusã pânã la data de 31 martie 2018, la toate ghiseele Agentiei Judetene a Finantelor Publice, dupã care ANAF va emite decizii de impunere, iar plata impozitului sau contributiilor aferente va trebui efectuatã pânã la 15 iulie 2018. „Dacã lucrurile sunt asa cum le prezintã dl. ministru Teodorovici, înseamnã cã se simplificã mult procesul de depunere a declaratiilor, comasându-se mai multe declaratii în aceastã Declaratie Unicã, plus cã nu vor mai fi cozi la ghisee, la Finante. Vom vedea ce apare pe piatã. Urmeazã sã avem discutii cu oamenii de afaceri din judetul Vaslui, pentru a evalua efectele noii mãsuri”, spune Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui.

Noul formular, asa cum au anuntat oficialii Fiscului, înlocuieste declaratiile D200 – veniturile realizate din România, D201 – veniturile realizate din strãinãtate, D220 – venitul estimat/norma de venit, D221 – norme de venit în agriculturã, D600 – venitul care reprezintã baza pentru contributiile de asigurãri (CAS), D604 – stabilirea contributiilor de asigurãri sociale de sãnãtate (CASS) pentru persoanele fãrã venit si D605 – stoparea CASS pentru persoanele fãrã venit. „Cele sapte declaratii se comaseazã într-una singurã care se depune la un singur termen. Este o singurã paginã. Am estimat un milion de contribuabuli care trebuie sã depunã aceastã declaratie. Un singur termen de depunere, un singur termen de platã. Se schimbã câteva lucruri esentiale. Devii asigurat medical la momentul în care depui formularul si nu la momentul în care plãtesti. Îti asumi cã esti asigurat medical”, a declarat ministrul de Finante Eugen Orlando Teodorovici. El afirmã totodatã cã aproximativ 5 milioane de români plãtesc contributia de asigurãri sociale de sãnãtate (CASS). „Toti vor fi online în 2019. Cine nu stie, nu poate fi sprijinit. Cu acest formular se va reduce numãrul de personal, la fel costurile de operare la nivel de ANAF, scad costurile”, afirmã ministrul, care a explicat cã, de anul viitor, oamenii nu vor mai trebui sã se deplaseze la sediile Fiscului pentru a o plãti.

Salariatii Fiscului avertizati de seful cel mare de la Bucuresti

În plus, ministrul de Finante a lansat avertizãri la adresa angajatilor ANAF din toatã tara, inclusiv pentru cei peste 300 de finantisti din Vaslui. Teodorovici a spus cã dacã va vedea „lucruri de neconceput” la ghisee în ceea ce-i priveste pe angajatii ANAF, atunci „acel om va pleca”. Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie. Însã, de anul viitor aceastã declaratie se va depune exclusiv online si va fi un singur termen de depunere, 31 martie, pentru anul fiscal precedent al realizãrii veniturilor si estimare a anului în curs. De asemenea, pentru acest an, Ministerul de Finante analizeazã posibilitatea introducerii unui sistem de bonificatii pentru contribuabilii care achitã anticipat obligatiile fiscale estimate datorate. De exemplu, dacã Declaratia Unicã se depune prin SPV (spatiul privat virtual), reducerile ar putea fi de 10% pentru obligatiile fiscale achitate integral pânã la 15 iulie 2018 si de 5% pentru obligatiile achitate integral pânã la 30 septembrie 2018. Iar dacã Declaratia Unicã se depune pe suport hârtie, reducerile ar putea fi de 5% pentru obligatiile fiscale achitate integral pânã la 15 iulie 2018 si de 2% pentru obligatiile achitate integral pânã la 30 septembrie 2018. Prin noul mecanism fiscal, în cazul veniturilor pentru care impozitul pe venit nu se retine la sursã, „se trece de la sistemul plãtilor anticipate, cu definitivare în anul urmãtor (stabilite de ANAF prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul impozitului pe venit se efectueazã de cãtre contribuabil persoanã fizicã prin Declaratia Unicã)”, se mentioneazã în proiectul normativ.

Notarii, jurnalistii si avocatii vor avea alt sistem de fiscalizare

Pentru venituri din activitãti independente, „drepturile de proprietate intelectualã sunt excluse”, mai aratã initiatorii proiectului. Se trece, astfel, „de la sistemul de stabilire a CAS de cãtre ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectueazã de cãtre contribuabil persoanã fizicã prin Declaratia Unicã)”. Potrivit proiectului, persoana fizicã face evaluarea pentru încadrarea ca plãtitor CAS, în functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent), astfel: dacã venitul net estimat pentru anul curent este mai mare sau cel putin egal cu 22.800 de lei, contribuabilul datoreazã CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe tarã; dacã venitul net estimat pentru anul curent este mai mic de 22.800 de lei, nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura optional). În cazul CASS, pentru venituri din activitãti independente, drepturile de proprietate intelectualã sunt excluse, dar sunt luate în considerare veniturile din cedarea folosintei bunurilor, agriculturã, silviculturã, pisciculturã, asocieri cu persoane juridice, investitii si alte surse.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.